Сирия е осъдена да плати $302,5 млн. обезщетение на сестрата на журналистката Мари Колвин, която беше убита през 2012 г. в сирийския град Хомс заедно с френския фотограф Реми Ошлик, съобщи БТА, като се позова на информации в световните агенции.

На 22 февруари 2012 г. 56-годишната американска репортерка и 28-годишният френски фотограф загинаха в обстрел по нелегален пресцентър в квартал под контрол на бунтовниците в Хомс. При обстрела на пресцентъра бяха ранени още трима души – британският фотограф Пат Конрой, френската журналистка Едит Бувие и сирийският преводач Уаел ал Омар.

Според федерален съд във Вашингтон сирийската армия и сирийското разузнаване са засекли сателитни сигнали, излъчени от журналистите и са решили да обстрелят тяхната база.

„Сирия координира и извърши една щателно подготвена атака“, заяви съдия Ейми Берман Джаксън. И допълни: „Мари Колвин беше взета на прицел заради професията, която упражняваше, както и за да се заглуши гласът на онези, които отразяваха разрастването на опозиционното движение в страната“.

След нападението сирийски офицери са се събрали, за да отпразнуват убийството на журналистите, твърди дезертирал бивш сирийски агент, а думите му бяха цитирани в съдебното решение. До него се стигна, след като през 2016 г. сестрата на Мари Колвин и нейните деца внесоха граждански иск пред американското правосъдие за убийството на журналистката.

Мари Колвин имаше много награди заради журналистическата си работа. Тя отразяваше редица конфликти за британския в. „Сънди таймс“. Колвин изгуби едното си око по време на конфликта в Шри Ланка и оттогава носеше черна превръзка, която я правеше разпознаваема навсякъде. За живота на Колвин беше създаден филм, наречен „Лична война“. В ролята на Колвин се превъплъти актрисата Розамунд Пайк, която беше номинирана за Златен глобус тази година.

Във Франция през 2013 г. започна съдебно разследване за непредумишлено убийство на Реми Ошлик и за опит за убийството на Едит Бувие.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
01 февруари 2019 16:50
Гост

Хм, че кой ще ги плати тези пари? Асад ли, бунтовниците ли… Това дело е морално и нищо повече.

Анонимен
Анонимен
01 февруари 2019 14:37
Гост

Не вярвам на очите си: „сирийски офицери са се събрали, за да отпразнуват убийството на журналистите“. Нямат ли си по-подходящи поводи за празник.

Анонимен
Анонимен
01 февруари 2019 14:35
Гост

Справедливо решение. Жалко за жертвите.

Анонимен
Анонимен
01 февруари 2019 14:35
Гост

Убийствата в Сирия на невинни хора е опит да се заглуши гласът на онези, които отразяват разрастването на опозиционното движение в страната.