Децата жертви и свидетели на престъпления в Хасково и Смолян ще бъдат изслушвани в специални оборудвани помещения и в среда, близка до семейната. Това ще става в откритите днес „сини стаи“ в двата областни града, съобщиха от Министерството на правосъдието.

Работата с деца, пострадали от престъпления и деца правонарушители е особено деликатна. За постигането на доверие при изслушването им, както по наказателни, така и по граждански производства са нужни не само обучени професионалисти, но и подходяща среда“, заяви заместник-министърът на правосъдието Евгени Стоянов в Хасково.

Окръжните съдилища в двете населени места ще осигуряват организацията и координацията за ползването на „сините стаи“ от всички институции, които работят с деца.

В хасковския съдебен район 148 деца в риск са настанени при приемни родители и спрямо тях е променена мярката за закрила от 2017 г. до сега. От тях 27 са участвали в производства по промяна и лишаване от родителски права и по брачни производства, а седем малолетни и непълнолетни са били жертви на домашно насилие. Тази статистика показва ясно необходимостта от функционирането на „синя стая“ тук“, каза председателят на окръжния съд в Хасково Миглена Тянкова. Тя уточни, че стаята ще се ползва не само от съдебната власт, а и от разследващите и институциите, работещи с деца в риск.

При откриването на синята стая в Смолян кметът Николай Мелемов подчерта, че днешното събитие е един добър пример за взаимодействие между институциите.

На откриването на двете „сини стаи“ присъстваха съдии и прокурори от Хасково и Смолян, представители на областните дирекции на МВР, на дирекциите „Социално подпомагане, на отделите „Закрила на детето“, на местните комисии за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни, социални работници и др.

За две години и половина Министерството на правосъдието откри осем „сини стаи“ във Варна, Плевен, Козлодуй, Враца, Добрич, Разград и сега в Хасково и Смолян.

„Синята стая“ е специализирано помещение за щадящо изслушване на деца в досег със закона. Тя включва две помещения, които имат отделни входове. Свързани са чрез обща стена, част от която е специално стъкло. Психолози и експерти, обучени за работа с деца, водят диалог с непълнолетните и малолетните в стаята с цветни стени, оборудвана с мека мебел и играчки, а съдии, прокурори, полицаи и адвокати ще могат да следят разговора в съседно помещение, през огледално стъкло. Те ще могат да задават въпроси на детето чрез експерта, обучен за работа с деца, чрез специална аудио техника.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
29 август 2018 19:08
Регистриран

Боже мили, и децата ли ще следите през стъкло-вие ,госпожи и господа, сте в балон пълен с хелий.Ченгетата в управлението на РБ са завзели огромна територия и правят непростими неща.Защо не се спрете малко и да попитате своите граждани от какво имат нужда-Защото ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯ имат необходимост от обич и развитие на техните способности, а не от фалшиви стаи за „разпити“. и РАЗБИРА СЕ, правите тези стаи с финансиране от ЕС.Бога ми, бихте ли били така добри да се засрамите, а…
Все тая- идват изборите ,всякакви.Ще чуете какво мислим за управляващите.

Галя
Галя
28 август 2018 20:43
Гост

Плашеща е статистиката колко много деца има в риск.

Майка
Майка
28 август 2018 17:12
Гост

Децата са много чувствителни, а част от тези, които ще бъдат изслушвани със сигурност са много наранени. Така, че в случая те ще бъдат предразположени по най-добрия начин.

Георги
Георги
28 август 2018 17:02
Гост

Много полезна инициатива.