Силвия Илиева е новият главен секретар на Висшия съдебен съвет. Пленумът днес я избра с -22 гласа. Другият кандидат – главният секретар на Върховния административен съд Александър Николов, получи един гласа, този на председателя на ВАС Георги Чолаков. Само шефът на ВКС Лозан Панов бе против и двамата.

Силвия Илиева бе прокурорски помощник във ВКП, ангажирана основно с подготовката на материалите за Прокурорската колегия.

Днес тя бе предпочетена, защото дълги години преди това е работила именно в администрацията на ВСС, където е оглавявала правната дирекция. Преди около три години за няколко месеца бе и изпълняващ длъжността главен секретар на ВСС.

Освен това членовете на съвета се обединиха около мнението, че представянето й на днешното изслушване, е било много по-убедително, отколкото на Александър Николов.

И двамата кандидати заявиха, че са необходими структурни промени в администрацията на съвета. Николов спомена, че броят на служителите е голям и следва да се помисли за оптимизацията им. Силвия Илиева на свой ред каза, че помещенията са крайно недостатъчни и че трябва да се гарантират добри условия на работа на служителите.

Александър Николов заяви, че ще работи за модерна и добре структурирана администрацията, с ясни отговорности и ясни правила за служителите.

Силвия Илиева отбеляза необходимостта от допълнителни обучения, които да се проведат съвместно със служителите на Инспектората на ВСС и НИП, на които да се обсъждат и проблемни въпроси. Като пример тя посочи неяснотите и противоположните становища от КПКОНПИ по отношение на декларациите за несъвместимост и имущество и интереси, които попълват служителите.

Същевременно тя посочи и че трябва да бъдат обявени на конкурс длъжностите за директори на дирекциите правна, информационни технологии, управление на собствеността и атестиране и конкурси. Тези звена са важни, необходимо ли е тяхното структуриране, за да подпомагат ефективно комисиите към ВСС.

Олга Керелска попита Александър Николов как ще  реагира, когато член на съвета лобира за назначаването на служител и съответно какво би направил, ако кадровик влезе в личен конфликт със служител и поиска неговото уволнение или да бъде дисциплинарно наказан.

Николов заяви, че ще проверява всеки един случай. И ако се окаже, че служителят е прав и не е нарушил служебните си задължения, ще застане на негова страна, ще го подкрепи, каквото и да му струва. А по първия въпрос посочи, че не вижда пречка да бъде назначен човек, който отговаря на изискванията, явил се е на конкурс, представил се е добре и го е спечелил, независимо от това кой лобира за него.

По време на дебата председателят на ВАС Георги Чолаков заяви, че ще подкрепи Александър Николов.

Даниела Марчева, Вероника Имова, Гергана Мутафова и Боряна Димитрова пък се изказаха в полза на Силвия Илиева, която познавала добре работата на ВСС и се представила по-убедително.

Председателят на ВКС Лозан Панов на свой ред заяви, че няма да подкрепи нито един от двамата. Според него те не са успели да покажат, че ще могат да изпълняват длъжността на главен секретар. „Тя предполага много познания и опит. Нека си припомним предходния главен секретар, който със своята мъдрост и такт, успяваше да управлява администрацията. Нужно е неговото търпение и подход при отстояване на интересите на служителите. Според мен много трудно кандидатите ще се еманципират от своите предходни работодатели“, заяви Панов.

Познавам г-н Тончев и той е човек, който заслужава уважение. Единият работодател е срещу мен – г-н Чолаков, другият работодател е прокуратурата. Аз ще гласувам за Силвия Илиева. Познавам я, вярвам в професионалните й качества и смятам, че проблемът не е в предния и настоящия работодател. Проблемът е доколко един човек може и знае. Когато кажеш, че нито един от двамата не може или не знае, най-вероятно скриваш куража да кажеш позицията си. Призовавам ви да разсъждавате с оглед качествата на хората и да ги оценявате с оглед професионалния и личен опит. Дано всеки от нас има качества и кураж кой от работодателя, който от друго да се еманципира“, отвърна главният прокурор Сотир Цацаров.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев заяви, че независимо че има пресантиман към Александър Николов, ще подкрепи Силвия Илиева, защото концепцията й представлява „аерофотоснимка“.

2
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Мунчо
Мунчо
14 юни 2018 11:37
Гост

Лозан Панов както винаги в опозиция. Защо вечно този човек проявява лично отношение? Това въобще не е професионално.

Анонимен
Анонимен
14 юни 2018 11:35
Гост

Поздравления! Това беше правилния избор. Не напразно е избрана с мнозинство.