Силвия Илиева беше освободена като главен секретар на Висшия съдебен съвет. Решението беше взето днес от Пленума на ВСС, който удовлетвори молбата ѝ да напусне поста.

Илиева е подала оставка на 6 юни, като е посочила здравословни причини, стана ясно от думите на представляващия ВСС Боян Магдалинчев. Той призна, че няколко пъти е водил разговори с нея с идеята да я разубеди, но тя била категорична, че желае да бъде освободена.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов изрази изненадата си от напускането на Силвия Илиева и попита Магдалинчев дали има някаква допълнителна информация за мотивите ѝ.

Представляващият обясни само, че и той бил изненадан от оставката. И добави, че Силвия Илиева му споделила, че нещата в съвета са по-динамични и напрегнати като обем работа.

За и.д. главен секретар беше определен Николай Найденов, който е директор на правната дирекция на съвета. Само той е дал съгласие да бъде временен началник. Боян Магдалинчев поясни, че е говорил и с други служители, но те са отказали.

Атанаска Дишева на свой ред предложи за и.д. Мария Христова, която в момента замества временно Илиева. „Тя се справя много добре при отсъствието на г-жа Илиева. Мария Христова е дългогодишен служител в съвета, познава добре организацията и структурата на администрацията, изпълнявала е през различни периоди от време длъжността на главен секретар. Имам добри впечатление от начина, по който тя работи в Комисията за атестирането и конкурсите, знам колко добре и детайлно познава работата и следи за своевременното взимане на решения“, каза Дишева.

Мария Христова, която в този момент беше залата, обаче категорично отказа.

Така единодушно – с 20 гласа, ВСС освободи Силвия Илиева като главен секретар, считано от утре, а временно – до провеждането на конкурс, тази длъжност ще се заема от Николай Найденов.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Любопитно
Любопитно
15 юли 2019 16:17
Гост

Закучват се нещата, хората бягат от добри постове, явно някой ги натиска.

Павлин
Павлин
11 юли 2019 19:27
Гост

Голяма работа… Решила е да напусне и толкова. По-важното в случая е, че нямат кадри да я заместят. Що за „висш” орган, като нямат и един член с лидерски качества?

Някой
Някой
11 юли 2019 14:16
Гост

Явно има системен проблем във ВСС, щом никой не иска този пост и хората непреклонно си тръгват от него.

Анонимен
Анонимен
11 юли 2019 12:44
Гост

Фактът, че и Мария Христова отказва поста, при положение, че има нужните качества и най-вече рутина е достатъчно красноречив.

Анонимен
Анонимен
11 юли 2019 12:45
Гост

Николай Найденов да му мисли. Отговорен пост при цялата тази динамика…

Анонимен
Анонимен
11 юли 2019 12:42
Гост

Здравето на човек е най-важно. Но за съжаление на много от нас ни се налага да си даваме здравето за пари. А после-парите за здраве.