Сертификатът за преболедували коронавируса ще важи в България една година, а не само 6 месеца. Това обяви днес здравният министър Стойчо Кацаров, като уточни, че разрешението ще е само за територията на страната, тъй като в ЕС срокът остава 6 месеца и няма взето ново решение. Според Кацаров обаче може още от днес България да удължи срока до една година, като този сертификат ще е различен от европейския и с друг QR-код.

Проблемът възникна с хората, които са преболедували COVID-19 преди 6 или повече месеци, но все още не искат да се ваксинират, защото имат достатъчно антитела, а в същото време ограничителните мерки засягат и тях.

Друга корекция в мерките ще е отпадане на ограниченията и за хората, които са си поставили само първа доза от двудозовите ваксини. Зеленият сертификат на ваксинирани се издава при поставяне на втора доза, а след първата се получава само картон за предстояща втора ваксинация. Министър Кацаров заяви, че този картон ще може да се използва като сертификат до завършване на ваксинацията. Корекцията се налага, тъй като вчера над 13 000 души се ваксинираха, но масово са използвали еднодозовата ваксина „Янсен“, за да получат веднага сертификат.

До края на седмицата пък няма да бъдат налагани глоби за неизпълнение на новите изисквания, обясни, зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов.

„Понеже мерките са нови и не са прилагани, от различните браншове изложиха молба за гратисен период, за да въведат мерките. От днес за утре им е трудно и имат право. Затова и решихме до понеделник, при проверка от РЗИ и установени нарушения или нередности, да се издава само предписание“, каза Златанов.

От министерството обясниха още, че следващата седмица се очаква да има над милион безплатни тестове. Те ще бъдат предоставяни на лабораториите, но с изрично подписани договори, в които ще бъде посочена пределна цена, която могат да искат за пробовземане. Опция за безплатни тестове ще има и за работодатели, които да организират тестване на служителите си.

Министър Кацаров обясни още, че няма да се въвежда задължителна ваксинация за държавни служители, но скоро изискванията за сертификати ще важат и за хората, които работят на гише и са в постоянен контакт с гражданите.

Адвокат Валя Гигова: Правото на живот не може да се сравнява с правото на труд

Обявените мерки с изискването на зелен сертификат за достъп до различни обекти, включително и за работещите там, доведоха и до много протести. От тях се възползваха вече и политици, а от „Изправи БГ! Ние идваме!“ заявиха, че ще обжалват заповедта на здравния министър във Върховния административен съд.

„Насила хубост не става. Няма как чрез административни мерки, чрез санкции, чрез заповеди, чрез ограничаване на права, включително на правото на труд, да накараш хората да се ваксинират. Това е доброволен акт“, заяви Мая Манолова.

В тази връзка днес пред БНР адвокат Валя Гигова обясни, че изискването за зелен сертификат за работещите в редица обществени места на закрито не противоречи на конституционното им право на труд.

Тя припомни за решението на Конституционния съд от миналата година – след въвеждането на извънредна епидемична обстановка, според което правото на свободно придвижване, икономическата свобода и правото на труд не са абсолютни и отстъпват пред необходимостта да се гарантира животът и здравето на гражданите.

„В крайна сметка изборът е много личен дали да се ваксинираш, или да не се ваксинираш. Обаче твоят личен избор има едно друго измерение и то се нарича обществен интерес. Ако имаме йерархия от ценности: право на труд, право на живот и общественото здраве, естествено, че общественото здраве и животът са от такава категория ценности, които няма как въобще да бъдат сравнявани по никакъв начин с правото на труд“, коментира адвокат Гигова.

29
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Странник
Странник
23 октомври 2021 12:16
Гост

Не съм юрист и искам да попитам следното – заповедите издавани от министъра не са закон (в противен случай се обезсмисля парламента). Щом като повечето от тях създават противоречие със закони и дори с конституция, каква правна тежест имат?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
24 октомври 2021 10:33
Гост

Обжалват се пред съд и чакаш да ги отменят. Дотогава си действат, стига да не са като на Кирчо Гелосания, който не е бил министър.

гггг
гггг
22 октомври 2021 14:06
Гост

А искане за спиране предварителното изпълнение има ли?

Златимир Орсов
Златимир Орсов
21 октомври 2021 17:01
Регистриран

обжалвахме заповедта на министъра на здравеопазването от 19.10.2021 г. текстът е в прикачения файл.

Кинчето
Кинчето
22 октомври 2021 5:14
Гост

Ако аз решавах, отменям я, като преди това спирам предварителното й действие.

Анонимен
Анонимен
22 октомври 2021 11:59
Гост

Успех с обжалването. За жалост едва ли ще получите решение преди заповедта да бъде изменена и делото да бъде прекратено.

Проскубания Бухал
Проскубания Бухал
24 октомври 2021 13:05
Гост

И какво сега? Доказваме кво се добри юристи, като вадим нож на умряло куче , да си дигнем самочувствието и рейтинга. Смях и позор. Хората места от вируса, лекарите изнемогват, ние демонстрираме знание и акъл докато се крием в тила, а някои други будали са на фронта. Отвратително. Сякаш не се вижда какво става в Румъния.

Joe Elliot
Joe Elliot
21 октомври 2021 13:57
Гост

Не мога да разбера следното:От една страна се твърди,че ако си преболедувал имаш защита само 6 месеца и затова сертификата ти е с такъв срок!Аргументът е,че “науката” била казала,че естествения имунитет те пази 6 месеца,а ваксинационния такъв безкрайно!ОК!От къде на къде на някой,който се е разболял през Януари 2021 например и е позитивиран с антигенен тест му дават право сега през Октомври да си извади сертификат?Нали са минали 6 месеца откакто е боледувал и “науката” казва,че защита няма!Аз например боледувах от 20.04.2021 до до 04.05.2021г!Изкарах си сертификат през Юли и на него пишеше,че изтича на 17.10.2021!ОК аз смирено и законопослушно… Покажи целия коментар »

Георги Ат.
Георги Ат.
21 октомври 2021 14:18
Гост

Ако ваксината те пази неограничено време, защо искат 3-та доза? Да не казваме, че в Турция от края на август слагат и четвърта доза. Знаете ли кое е хубавото на Айфоните? Почти нищо не променят, но вече са извадили 13 дози …

Кинчето
Кинчето
22 октомври 2021 5:20
Гост

Аз боледувах миналия октомври. Леко, почти неусетно.
От лятото, т.г., всякакви усилия полагам да се заразя, та белким хвана зелена трева, но до тук съм само на „трай, коньо“.
Три морета карах, компании, дискотеки и – нищо. И хрема не ме е хващала от тогава.
За мен имунитетът си е отличен.
Не знам, всъщност – кристално ясно е, кой съчини глупостта с 6-месечния имунитет на преболедували, но няма да ме принудят да им участвам в игричките и да се бода с експерименталките им.
И фалшиф сертификат няма да си купя.
Просто там, където ме принуждават за такъв, няма да стъпя.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
22 октомври 2021 13:27
Гост

По-логично е преболедувалите да представят тест за наличие на антитела в кръвта. Те не спадат толкова бързо и могат да се правят веднъж месечно или дори на 2- месеца. Изглежда лабораториите имат силно лоби.

гггг
гггг
22 октомври 2021 14:04
Гост

Не само преболедувалите!
И инжектираните трябва да представят такъв. Защото от месеци се установи, че и зараза разнасят, и болудеват, че и умират. Те са не по-малко опасни от здравна гледна точка. Сега -от икономическа и политическа са отличниците на мафията, понеже са послушни, но това не решава медицинския проблем въобще!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
24 октомври 2021 10:06
Гост

Вие май имате IQ колкото средногодишната температура в България. И то не в Келвин. Почва да ми писва от малоумни антиваксъри, които врякат наляво надясно какви са им правата без да поемат отговорност. За съжаление и доста авторитетни преподаватели по право прикриват, че ги е шубе от ваксините с противоконституционност на заповедта за сертификатите.

Лелка Зелка
Лелка Зелка
21 октомври 2021 13:53
Гост

Според МЗ има около 1.4 млн. българи напълно ваксинирани и общо около 2.5 млн. поставени ваксини, а 1 млн. са с по една доза. Преболедувалите са около 500 хиляди. Значи 3 милиона българи имат някаква защита, кой една доза, кой две, кой преболедувал – все е нещо. Може да има и ваксинирани и преболедували едновременно. Преболедувалите без сертификат може да се подозират само колко са, но и там има минимум няколко стотин хиляди души. При постоянно живеещи на територията на страната около 6 млн …. и по груби, ама съвсем груби изчисления има около 3 млн. души с някакъв имунитет… Покажи целия коментар »

Панайот
Панайот
21 октомври 2021 13:09
Гост

Аз едно нещо не мога да разбера, защо тези ваксини вече не получат официално разрешително от ИАЛ за употреба на терит.на РБ, и ваксинацийката да се въведе задължотелно?

Златина
Златина
21 октомври 2021 12:38
Гост

Очаквам като реципрочност ефективна работа на прословутото електронно правителство или електронен кабинет! Може пък и да се случи – без гишета, без опашки, без лице в лице и разделени от една ваксина! Защо им е моята физика, когато имат моята виртуалност!

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2021 15:31
Гост

Не чакайте, колега, не чакайте. Да не вземете да дочакате някой пълен боклук, сътворен от „Информационно обслужване“. За справка – малоумната ЕИСС.

123
123
21 октомври 2021 12:10
Гост

Утре да очакваме ли издаване на сертификат и за хора, които вече имат желание да се ваксинират, но още не са?

Наблюдател
Наблюдател
21 октомври 2021 12:11
Гост

Уплашиха се да не се окаже, че няма достатъчно „Янсен“. Смешна работа…След първа доза от другите досега разправяха, че няма почти никаква защита. Къде е тогава логиката да отпадат ограниченията за тези хора

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2021 12:13
Гост

Еми ще поръчат още от Янсен. Важното е да има ваксинация

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2021 12:09
Гост

Аз пък се надявам Кацаров да не се отметне от зеления сертификат, защото има вече ефект – опашките за ваксиниране много ме радват

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2021 12:21
Гост

Много ли ти харесват стотици хора, струпани на едно място, за да се борят с пандемията?

Михаил
Михаил
21 октомври 2021 12:04
Гост

Това разхлабване е замазване на очите ни в следствие на безумната му заповед.

Чочо
Чочо
21 октомври 2021 12:00
Гост

Вместо да разхлабва мерките да вземе да затегне контролът в градския транспорт. Там не се спазва никаква дистанция, защото рейсовете са по- нарядко естествено.

Thor
Thor
21 октомври 2021 15:40
Гост

Ами в училище, не е ли същото? И там едно спазване, и от учители, и от ученици…

Aнтиваксър
Aнтиваксър
21 октомври 2021 11:58
Гост

Явно успешно ще си пробутат ваксините с изтичащсрок на годност.

Симо
Симо
21 октомври 2021 11:54
Гост

Доста души са се ваксинирали за един ден.

Anonimen
Anonimen
21 октомври 2021 11:55
Гост

Какво да правим? Те ни принудиха буквално.

Отврат
Отврат
21 октомври 2021 12:13
Гост

Доста? Дори и при 20 000 дневно преди 2 месеца, това беше крайно недостатъчно. В Индия са ваксинирали над 1 млрд. вече, ние и с тях не можем да се мерим процентно.