2019 година стана особено черна за българското международно право. След Маргарит Ганев, Ирина Мулешкова и Георги Начев, ни напусна и чл.-кор. проф. д-р Александър Янков.

Изключително уважаван ерудит, изключително о̀бичен човек.

Впечатляваща личност с огромно място в българската правна и обществена история!

Най-признатият по света български юрист!

Дългогодишен член и председател на Комисията по морско право на ООН и член на Постоянния арбитражен съд в Хага, два мандата съдия в Международния съд по морско право в Хамбург, председател на Световната асоциация по международно право. Основател и дългогодишен председател на Българската асоциация по международно право и на Националната асоциация за международни отношения.

Посланик на България в Лондон и постоянен представител в ООН в Ню Йорк и Женева.

Зам.-председател на Комитета на ООН за мирно използване на морското дъно, 2 десетилетия една от водещите фигури в Международната морска организация и Председател на нейната Осма асамблея в Лондон, председател на Третата конференция на ООН по морско право и 10 години на всички сесии на Третия ѝ комитет.

Член на Американската асоциация по международно право във Вашингтон, на Изпълнителния съвет на Асоциацията по международно право в Лондон, на Френската асоциация по международно право, зам.-председател на Научния съвет на Международния океанографски институт, зам.-председател на Секцията по социология на международните отношения в Международната социологическа асоциация, на Института по международно право в Брюксел, на Независимата световна комисия за океаните в Лисабон.

Гост-професор в университети във Вирджиния, Ню Йорк, Южна Каролина в САЩ, Кембридж и Оксфорд (Великобритания), Далхузи (Канада), Европейския университетски институт във Флоренция, Егейската академия по морско право на о-в Родос в Гърция, Дипломатическата академия в Перу, Световния морски университет в Малмьо, Хагската академия по международно право и колко още.

В България бе Заместник-председател на БАН, председател на Съюза на научните работници и член на Централния съвет на Съюза на юристите. Председател на Комитета за наука и висше образование и първи заместник-председател на Националния съвет за образование, наука и култура. Дългогодишен ръководител на Катедрата по МППО в ЮФ на СУ.

Народен представител преди и след 10-и ноември и член на Комисията за изработване на Конституцията във Великото народно събрание.

Почетен доктор на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ и на Бургаския университет.

Много малко са хората, за които може без никакво преувеличение да се каже: Той беше колос!

Свидетел съм на изумителното уважение, с което се отнасяха към проф. Янков най-видните имена на световната правна наука и дипломация. През 2012 г. председателят на Холандската асоциация по международно право му връчи в София инсигниите на председател на Световната асоциация по международно право с думите: „Дойдохме от родината на Хуго Гроций в родината на Александър Янков!”.

В съболезнователния си адрес до нас вчера Генералният секретар на Световната асоциация по Международно право лорд Джонатан Манс написа: „Проф. Янков беше от най-изтъкнатите юристи-международници, който служеше не само на своето Отечество, но по много начини служеше на целия свят! Той беше човек с огромен чар и интелектуална сила”.

Проф. Янков има огромна заслуга за авторитета на България. Далеч не единствен, но много ясен, пример е фактът, че на 79-годишна възраст бе одобрен от Съвета за сигурност на ООН с нов 9-годишен мандат като съдия в Международния съд по морско право, на който бе един от създателите!

Най-вече на неговия личен авторитет дължим най-голямото в новата, а мисля и в цялата ни, история международно юридическо събитие – световния конгрес по Международно право през 2012 г., когато в България дойдоха най-големите имена на световната международноправна наука и общо над 400 видни международници от 52 държави!

Навярно почти няма човек в тази зала, на когото проф. Янков да не е помагал. Аз съм един от тях – и ти поднасям, скъпи приятелю, най-голямата си признателност!

Както почти няма юрист в България – поне от не най-младите поколения – който да не е бил запленен от изключителната лична култура, юридическа мощ и впечатляваща човешка топлота на проф. Янков. Затова ти поднасяме, учителю, своя поклон!

Проф. Янков умееше да говори с изумителна лекота и блясък и на най-престижен международен форум, и с най-обикновения човек на маса. Втората чаша червено вино разкриваше изключителен бургаски чаровник, понякога третата – чудесен певец. И винаги – с благост, изумителна благост. Убеден съм, че неговото впечатляващо дълголетие се дължеше и на неговата светла душевност!

Но освен с благост, личността на проф. Янков се отличаваше и с изключително мъжество. Две години политзатворник (със смъртна присъда) преди 9-и септември 1944 г. С ясни и категорични позиции в ранния демократичен хаос след 10-ти ноември.

И ако днес казваме, че проф. Янков оставя огромна празнота, това не само не е пресилено – недостатъчно е!

Но утехата ни е, че проф. Янков оставя изключително ярък пример. За нас е национален дълг да пазим светлата му памет!

Дълбок поклон и вечна памет за колоса Александър Янков!

14
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Колега
Колега
21 октомври 2019 15:35
Гост

Голям човек, блестящ човек!

K. Kirilov
K. Kirilov
20 октомври 2019 13:32
Гост

За жалост, мястото му трудно ще бъде запълнено.

Анонимен
Анонимен
20 октомври 2019 19:42
Гост

Той приживе се погрижи, за да има приемственост неговата светла житейска линия – не става дума точно за запълване на неговото място, защото всеки човек е уникален и незаменим само по себе си, а за една ДОСТОЙНА ПРИЕМСТВЕНОСТ, осъществена по най-добрия начин чрез оказване на безрезервна подкрепа от Велик колега към обикновен колега!

Анонимен
Анонимен
20 октомври 2019 12:29
Гост

Наистина Колос!

Анонимен
Анонимен
20 октомври 2019 12:25
Гост

Добрият юрист трябва на първо място да е добър човек и затова проф. Янков се отличаваше толкова много.

Анонимен
Анонимен
20 октомври 2019 12:38
Гост

В последните години като че ли на човещината в правото се гледа като на нещо непрофесионално, а е точно обратното.

Helios
Helios
20 октомври 2019 19:37
Гост

Прекрасно казано, към това добавям и С ВИСОК МОРАЛ, на какъвто проф. Янков беше носител и пример за своите колеги!

Така е
Така е
21 октомври 2019 15:36
Гост

Моралът става все по-дефицитен в гилдията.

Анонимен
Анонимен
20 октомври 2019 12:22
Гост

Много, много малко хора останаха като проф. Янков. Огромна загуба.

Анонимен
Анонимен
20 октомври 2019 12:51
Гост

Никой не е вечен, но може да живее така, че да не бъде забравен.

Валентина Господинова
Валентина Господинова
20 октомври 2019 12:20
Гост

Полезно ще е да се сещаме за големите и преди да си отидат.

Юлиан В.
Юлиан В.
20 октомври 2019 12:00
Гост

Малко са хората, в която и да е сфера, получили толкова признание. Светла му памет!

Анонимен
Анонимен
20 октомври 2019 11:56
Гост

Липсват такива личности днес! Ерудит! Космополит! Поклон!

Анонимен
Анонимен
20 октомври 2019 13:35
Гост

България не възпитава вече космополити и това личи на всяка крачка. В следващата седмица отново ще се убедим в това.