Състав на Софийския апелативен съд (САС) не е допуснал разглеждане на дела без адвокатите и страните по тях да са извикани в залата, показва аудиозаписът от заседанието. Това става ясно от писмо на председателя на САС Даниела Дончева до Софийската адвокатска колегия (САК) (пълния му текст виж тук).

Поводът за него е информация, огласена от колегията, че на 6 октомври 2021 г. състав на САС с председател Иво Дачев е разгледал две граждански дела, насрочени за 10,30 ч., преди настъпването на този час и без да извика адвокатите и страните в залата, които са чакали пред нея и ги е обявил за решаване (повече за сигнала на адвокатите виж тук).

След сигнала на САК за случая Дончева разпореди незабавна проверка. Тя обяснява, че е изискала становище от председателя на съдебния състав, съдебния секретар и е възложила проверка на сигналните уредби на залите.

„Съдия е извикал през сигналната уредба делата за 10.30 ч. и повторно е извикал номерата на делата. Това се потвърждава от доклада на съдебния секретар и звукозаписа на заседанието. Апелативен съд – София, както и другите съдилища в Съдебната палата, с изключение на Софийски градски съд, нямат служители, които да извикват страните по делата. Това се извършва чрез сигналната уредба и това е фактическо положение в Съдебната палата, което не е въведено заради пандемията и считам, че се знае от адвокатите, имащи дела в Съдебната палата. Проверката на сигналната уредба в зала № 2 установи, че същата е в изправност, което се потвърждава и от звукозаписа, където ясно се чува нейното използване“, обяснява председателят на Софийския апелативен съд.

И посочва, че звукозаписът от заседанието на 6 октомври 2021 г. е запазен и при желание от страна на Софийския адвокатски съвет, може да му бъде предоставен.

„Искрено се надявам и очаквам, след като чуете звукозаписа от съдебното заседание и вземете предвид обстоятелството, че вратата на залата е била отворена и адвокатите са стояли пред залата, както твърдят самите те, ще се уверите, че техните твърдения не отговарят на истината, и в духа на добрия тон, с каквато заявка дойде новото ръководство на Софийска адвокатска колегия, да напишете извинение и да го публикувате“, пише Даниела Дончева.

В писмото, предоставено на „Лекс“ от съда, тя уведомява колегията, че ходът по същество на двете дела е отменен и съставът ги е насрочил за разглеждане в открито съдебно заседание, „с цел запазване и защита интереса на страните по делата“.

В него председателят на САС коментира и твърденията в сигнала, че адвокатите „не са срещнали нито разбиране, нито колегиалното отношение от съдебните служители на Софийския апелативен съд“.

„По отношение обвиненията спрямо съдебните служители от „канцелариите“, както ги наричате, считам същите за неоснователни, защото служителите нямат право да дават телефони на съдиите и да допускат в кабинетите им страни по делата, каквото „съдействие“ са търсили адвокатите по тези дела. Поведението на адвокатите спрямо служителите е неприемливо, особено да се нападат вербално служители, които нямат нищо общо със случая в съдебната зала и те имат, освен професионални задължения, така и професионални права“, заявява тя.

36
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
...
...
16 октомври 2021 0:25
Гост

интересно, по въззивно гражданско дело какво толкова напират тези адвокати? в първоинстанционното производство трябва да са събрани всички доказателства, други може да са представени с жалбата и отговора, освен да е имало допуснати свидетели и да не са разпитани, ама това е малко вероятно. Та само за да влязат и да си изрецетират нещо си ли са отишли и ако е така защо не си пускат писмени становища. общо взето нищо не става ясно от разменените от адвокатурата и САС обвинения. да не се окаже накрая работата от мухата слон

Адвокат със сак
Адвокат със сак
16 октомври 2021 14:05
Гост

Няма викане поименно викане по въззивни дела, това е – пожелателно – един жест от страна съдиите, аз това мога да го докажа с цитат от Живко Сталев, но както и да е, все тая.

Разквичали се някакви – дето са изпуснали делото и това е цялата история.

Адвокат със сак
Адвокат със сак
15 октомври 2021 14:19
Гост

Вчера се връщам от едно дело Апелативен, именно там, нищо братче, подпитваме се един с друг, егати – станах на жираф, кое е по ред, аз ли съм – ти ли си – що се правим на ударени, но всъщност това е работата и на адвокатите, де, аз знам за тази особеност и търча.

Нема значение – нали за това ми плащат, да следя делата.

Любител
Любител
15 октомври 2021 14:18
Гост

Марчев, извини се бе, извини се!
Вярно, по подходящо е да го каже Волен Сидеров, отколкото шефа на Софийски апелативен съд, но това е положението.
Постоянно има проблеми с влизането в зала, уредбите са доста зле,не се чува добре. Ако пък влезеш сам, са готови да те изхвърлят. В закона за адвокатурата си пише, че на адвоката се дължи уважение като на съдия. Мен ме устройва и нормално уважение като към човек. Но…..

Advokat VG.
Advokat VG.
15 октомври 2021 13:46
Гост

Не разбирам острия тон в отговора. Адвокатите ходят в съд за защита на чужди права-тези на хората. Правосъдието съществува заради хората и всяка и най-малка нередност в правосъдната система засяга именно съдбата на конкретния човек по конкретното дело. Който и да питате ще ви каже, че допреди седмица не се чуваше нищо пред залите, така че какво се чува на записа е без значение при положение че на страните и на адвокатите не се позволява да влизат, ако не им е дошъл реда, което е нормално предвид мерките за защита на общественото здраве. Ненормално е да няма колегиалност между съдии… Покажи целия коментар »

123
123
15 октомври 2021 13:05
Гост

Адвокатите са глобени, защото са си проспали заседанието

адвокат от САК
адвокат от САК
15 октомври 2021 13:01
Гост

Ако изнесеният материал е верен и няма повреда в системата за повикване, това е голям гаф за колегите. Не е добре. От друга страна- едва ли 4ма колеги, и то- които защитават две насрещни страни в един правен спор, ще си измислят такова нещо…

Анонимен
Анонимен
15 октомври 2021 13:17
Гост

Най-вероятно нищо не са викали съдиите в деня на заседанието, а след скандала са се записали, че викат по уредбата, като са симулирали провеждането на заседание. Същото като кацането на луната-оказа се добре режисиран филм в едно филмово студио в Холивуд.

Анонимен
Анонимен
15 октомври 2021 16:38
Гост

Какво цъкате минуси на човека- не разбирате ли сарказма или сте се взели много насериозно!

Адвокат със сак
Адвокат със сак
15 октомври 2021 21:07
Гост

Вчера не викаха, сериозно, нямаше и разпоредител, мани – айде няма поименно, то къде ще те викат – ако си на другия край на фоайето, то няма как – седиш пред залата, както и да е.

Пркуратор
Пркуратор
15 октомври 2021 12:53
Гост

Адвокатите хубаво си измислят, ами страните – хората чийто дела Софийския апелативен съд разглежда и те ли „си измислят“или и те като адвокатите си са били глухи за стоновете/повикванията на съда…???

Анонимен
Анонимен
15 октомври 2021 14:09
Гост

Ех, че изсилване. Дори самите адвокати не твърдят, че клиентите им са били там.

Адвокат със сак
Адвокат със сак
15 октомври 2021 21:09
Гост

Не викат изобщо, нещо се чува по някаква уредба, като на гарата в Лакатник, ломотят нещо, не е правилно и това, но – трябва да се седи пред залата.

Димчо
Димчо
15 октомври 2021 12:44
Гост

Тия адвокати хич не са нагли.

Шок
Шок
15 октомври 2021 12:45
Гост

Чак пък и да искат телефони на съдиите!

Адвокат със сак
Адвокат със сак
15 октомври 2021 21:12
Гост

Понякога се налага да се координираме, какво странно има.

Една стачка на адвокатите ще покаже какво означава.

Съдията ще мига като мишка в брашно, аз съм бил свидетел, не си знаят какво да направят.

в Дания
в Дания
15 октомври 2021 12:43
Гост

Има нещо гнило…

Димитров
Димитров
15 октомври 2021 12:10
Гост

Е, какво излиза в крайна сметка? Че адвокатите лъжат

Анонимен
Анонимен
15 октомври 2021 12:59
Гост

Аха…то по подразбиране си лъжат, ама в случая май е обратното

Адвокат със сак
Адвокат със сак
15 октомври 2021 21:16
Гост

Изпуснали са си заседанието, запъхтели са се, сега искат да излезато то ситуацията – то се седи пред залата, кой ще те гони с лъжицата.

4567
4567
15 октомври 2021 11:50
Гост

Странна история. Четейки писмото на адвокатите и отговора на Дончева не разбирам едно нео. Делото е насрочено за 10.30 ч. Адвокатите знаят това и очакват да бъдат извикани, а май са и влезли в залата, но там няма съдебен състав. Да не би часовниците на съдиите да избързват 🙂

Анонимен
Анонимен
15 октомври 2021 11:53
Гост

Не избързват и не закъсняват никога защото са swiss made!

Димчо
Димчо
15 октомври 2021 12:08
Гост

Има нещо гнило, но записите не може да лъжат.

Адвокат със сак
Адвокат със сак
15 октомври 2021 21:20
Гост

Закъснели са просто и сега се въртят като очудени какво да направят.

И на мен ми се е случвало, даже имах един колега, дето е малко пълен и се запъхтя и не може да си влезе в делото.

То се отива малко преди това, аз затова държа кантора на равно разстояние между двата съда в града ми – случая – София.

Случвало ми се е да закъснея минута-две, както и да е.

до Марчев
до Марчев
15 октомври 2021 11:49
Гост

Марчев, аз ако съм на вас ще го пискам този запис и няма да оставя нещата така! Да се види в колко часа е викано по уредбата!

Анонимен
Анонимен
15 октомври 2021 11:59
Гост

Няма да е лошо при прослушването да участва и експерт, щото ако в САС леко го е барнал техния IT няма как да се разбере. Въобще заформя се яка конспирация.

вервам ви, това никога не е било
вервам ви, това никога не е било
15 октомври 2021 11:49
Гост

Да, с опита, който имаме със САС вярваме, че се е случило точно описаното в съобщението на съда и че адвокатите лъжат, щото страдат от липса на внимание. Или са толкова разхайтени, че са се отплеснали в сладки приказки и не са си чули имената в съответния час. Точно така е станало, мда.

Анонимен
Анонимен
15 октомври 2021 11:48
Гост

Щом са си отменили хода по същество „с цел запазване и защита интереса на страните по делата“ значи все пак са гузни за нещо от САС, ама няма как да кажат, че са претупали делата. В крайна сметка от САС изкараха адвокатите, че са лъжци.

мистерия
мистерия
15 октомври 2021 11:48
Гост

Целият случай е меко казано необичаен. Нито адвокатите имат причина да си измислят, нито съдът да лъже за запис, който на това отгоре кани да бъде чут. Мистерия, дами и господа, мистерия!

питанка
питанка
15 октомври 2021 11:46
Гост

А сега де – кой е прав и кой крив?

Наблюдател
Наблюдател
15 октомври 2021 11:44
Гост

Този аудиозапис има ли час?

Анонимен
Анонимен
15 октомври 2021 13:28
Гост

Има-правен е в 2.00ч. в нощния клуб на Коцето!

Хахахах
Хахахах
15 октомври 2021 11:37
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
123
123
15 октомври 2021 11:35
Гост

Колегите казаха, че в 10,30 са били в залата, а състав е нямало. Как така са ги викали по уредбата? Да допускаме ли, че са ги викали в 10,15 да речем и съставът си е казал, че като ги няма сега, няма да ги чакат специално, ако и да е за обявения им час?

Анонимен
Анонимен
15 октомври 2021 11:33
Гост

Не виждам логика адвокатите да си измислят случката, ей така. Просто няма смисъл. Виж, оправданието после е напълно логично. Тези уредби не винаги се чуват, когато пред залите са събрани хора, говорят, минават други и т.н.

Адвокат със сак
Адвокат със сак
15 октомври 2021 21:23
Гост

На въззивна инстанция няма поименно повикване, вижте ГПК.