Срокът за издаване на лични документи се удължава с 6 месеца, решенията на ТЕЛК ще важат до края на май, протоколите за скъпите лекарства се удължават до 12 месеца. Тези нови решения взе в събота правителството след като в петък парламентът гласува единодушно обявяването на извънредно положение в страната за един месец заради коронавируса, а здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която до 29 март се въвеждаха масови ограничения и се затваряха всички търговски обекти, с изключение на хранителните магазини, аптеките и дрогериите.

Часове по-късно обаче се оказа, че ограниченията съвсем няма да са толкова строги и на практика могат да работят всички магазини извън моловете, ако спазват изискванията на здравните власти и не позволяват струпването на хора.

Според заповедта на Ананиев няма да работят барове, дискотеки, ресторанти, молове, фитнес зали. Преустановяват се и всички учебни занятия в училища и университети, както и посещенията в детски градини и ясли. Работодателите трябва да въведат дистанционна форма на работа. Ако това не е възможно, те трябва да предприемат засилени противоепидемични мерки.

След извънредно заседание на Министерския съвет още в петък премиерът Бойко Борисов обяви, че в моловете ще работят хранителните магазини, банковите и застрахователни клонове, както и аптеките, а на ресторантите се разрешават доставки до адрес. Ще работят и бензиностанициите.

Днес вече беше обявена нова заповед на Ананиев, от която излиза, че всички търговски обекти могат да работят (виж по-долу пълния ѝ текст).

А премиерът в коментар за веригите за строителни материали заяви, че МВР ще следи да няма струпване на хора и ще затваря незабавно тези, в които констатира това.

На ресторантите и заведенията за бързо хранене се разрешава да работят само за доставки по домовете. „Само ако искат да си купят нещо за вкъщи, а не и да сядат в ресторантската част“, каза премиерът.

Премиерът подчерта, че основната цел на всички мерки е да не се допуска струпване на хора. „Затова удължаваме до края на май срока за документите за газовите уредби, каза още той.

Ананиев пък обяви, че хотелите могат да работят, но ще трябва да доставят на гостите си храна по статите.

Ето какви са последните разпореждания на здравния министър след актуалзация на първоначалната му заповед:

  1. Преустановяват се посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе сладкарници и големи търговски центрове тип МОЛ, с изключение на банковите и застрахователните офиси, хранителните магазини и аптеките в тях. На ресторанти и заведенията за бързо обслужване се разрешават доставки на адрес при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания. Всички търговски дейности, неупоменати по-горе, продължават да функционират по досегашния ред при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания.
  2. Преустановяват се учебните занятия и всички извънкласни мероприятия (занимални, клубове, зелени училища, екскурзии и други) в училищата, университетите и в другите обучителни институции и организации. При възможност се въвежда дистанционна форма на обучение.
  3. Преустановяват се посещенията на децата в детските ясли и детските градини.
  4. Преустановяват се всякакви групови форми на дейност и работа с деца и ученици, извън системата на предучилищното и училищното образование, които се организират и провеждат от физически и юридически лица, независимо от правно-организационната им форма.
  5. Преустановява се провеждането на всякакъв вид масови мероприятия, включително спортни, културно-развлекателни и научни (кина, театри, концерти, музеи, конференции, симпозиуми, спортни и СПА центрове, фитнес-зали и други).
  6. Всички работодатели в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност да въведат дистанционна форма на работа за служителите си. Когато това е невъзможно, работодателите организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения, в т. ч. филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и не допускат служители или външни лица с прояви на остри заразни заболявания.
  7. Преустановяват се плановите детски и женски консултации, профилактичните прегледи, профилактичните имунизации, приема и провеждането на планова оперативна дейност, включително присаждането на органи от живи и трупни донори, както и свижданията във всички лечебни заведения.

Заповедта е съобщена на всички регионални здравни инспекции и на министрите, имащи отношение към изпълнение на съответните мерки.

Регионалните здравни инспекции трябва да уведомят областните управители, кметовете на общини, директорите на ОДМВР и всички лечебни заведения на територията на съответната област за въведените противоепидемични мерки, както и съответните регионални управления на образованието за създаване на необходимата организация.

Срокът и обхватът на мерките може да бъде променян в зависимост от развитието на епидемичната ситуация в страната.

Спешни промени в НК: До 5 години затвор за неспазване на карантина

До 5 години затвор и глоба от 10 000 до 50 000 лв. глоба за всеки, който наруши карантинните предписания за коронавируса в епидемията. Това приеха единодушно депутатите на извънредно заседание на правната комисия в парламента, стана ясно от изказване на председателката Анна Александрова.

Повишават се предвидените санкции в Наказателния кодекс (НК) за хора, които разпространяват опасна зараза.

„Първа мярка, около която се обединихме единодушно, е изменение в чл. 355 ал. 1 на Наказателния кодекс. Той гласи, че който наруши правила или мерки против разпространението на заразителна болест се наказва с до 3 години лишаване от свобода и от 1000 до 10 000 лева. В ал. 2 се правят следните изменения: „Ако деянието е извършено по време на епидемия, пандемия, извънредно положение или е свързано със смъртни случаи – наказанието е до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лв.“, обясни шефката на правната комисия.

„Смятаме, че с така увеличените санкции ще дадем възможност на всички хора, включително тези, които са заразени, да спазват нормативната база. Да имат отговорността да пазят всички околни, защото смятам, че само така, с отговорно поведение, бихме могли да се справим с тази криза“, посочи Анна Александрова.

Малко по-късно парламентът прие окончателно предложението промени, които влизат в сила утре.

До момента чл. 355 от НК гласят: „(1) Който наруши наредба, издадена против разпространяването или появяването на заразителна болест по хората, се наказва с пробация или с глоба от сто до триста лева.

(2) Ако деянието е извършено по време на епидемия, свързана със смъртни случаи, наказанието е лишаване от свобода до една година или пробация“.

Междувременно, под ръководството на главния прокурор Иван Гешев е създаден щаб, който ще следи за спазването на правилата и мерките в извънредното положение, както и за разследване на престъпленията в тази връзка. Министрите на здравеопазването, на вътрешните работи и на икономиката ще предоставят ежедневни доклади за актуалната обстановка в страната.

„На административните ръководители на апелативните прокуратури е възложено на специален надзор да бъдат взимани всички досъдебни производства, свързани с нарушаване правилата и мерките в условия на извънредното положение“, посочиха от прокуратурата.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
lawyer
lawyer
14 март 2020 8:49
Гост

ЦРУ си постигнаха целите – всяха паника – вече почвам да ги уважавам, макар това което правят е не-етично. Но с пубертетите е така – пубертетската държава дрънка оръжия, от метални боксове – до евентуално някакви такива смешки. САЩ е млада държава (опитай се да кажеш на който и да е – че е млад – това е обида), но така или иначе са млада – но симпатична. Сега – знаем какво направиха – да свалят Саддам Хюсеин и после притворно да не искат обесването на човека – ми Милошевич, все нещо измислят (тук не съм за Милошевич – гадни… Покажи целия коментар »

Питанка
Питанка
13 март 2020 17:23
Гост

Много ми е интересно, Ананиев с домашни сандвичи ли ще ходи на работа? Оляхте се бе хора

Анани
Анани
26 март 2020 13:27
Гост

Анани яде банани 🙂 /от уроците за 1-ви клас/ 😉

Николай Николов
Николай Николов
13 март 2020 16:27
Гост

Още има работодатели, които няма да оставят работниците си да работят вкъщи, защото смятат, че те няма да работят. Какво да говорим. Докато не пламне цяла България няма да се успокои никой.

Анонимен
Анонимен
13 март 2020 17:02
Гост

Сигнализирайте в Министерство на здравеопазването, ако смятате, че се нарушава каквато и да било забрана.

Ралица Паш
Ралица Паш
13 март 2020 16:22
Гост

А дали не закъсняха тези мерки. И дали работодателите ще се съобразят, защото аз чувам за такива, които НЕ искат да пускат работниците си.

Анонимен
Анонимен
13 март 2020 16:31
Гост

Не всички стс сигурност. Обаче трябваше да оставят телефон за сигнали и на такива да им лепват по една яка глоба.

Анонимен
Анонимен
13 март 2020 17:01
Гост

Сигнализирайте в Министерство на здравеопазването, ако смятате, че се нарушава каквато и да било забрана.

Владислав
Владислав
13 март 2020 16:19
Гост

В предградията на Лондон са разпродали храната. И няма тоалетна хартия.

анонимен
анонимен
13 март 2020 16:41
Гост

Докато има вино и паста по магазините, всичо ще е наред.

Милен Мин
Милен Мин
13 март 2020 16:19
Гост

аз не знам защо тоалетната хартия свърши. Какво се случва.

Симеон
Симеон
13 март 2020 16:33
Гост

Явно ще й вдигат цената. Същата история като с маските.

Прокопиев
Прокопиев
13 март 2020 16:17
Гост

Границите се затварят по света. Нормално. Положението е по-зле от колкото в Китай.

Димитър
Димитър
13 март 2020 16:16
Гост

Доста крути мерки, но ми се струват повече от реални и належащи

Милен М
Милен М
13 март 2020 16:14
Гост

Света затваря. Ние сме част от него.

Пепи
Пепи
13 март 2020 16:14
Гост

За да се предотврати следващата стъпка е добре да се предприеме тази сега

Велизар
Велизар
13 март 2020 16:13
Гост

Хайде сега да видя отворковците дето си държат работниците на работа. И това въпреки препоръките. Говоря за работодатели във фирми за консултации, счетоводство и така.

Анонимен
Анонимен
13 март 2020 16:35
Гост

Нямат избор горките хора. Иначе ще останат на улицата. И това доживяхме, да си даваш здравето за пари.

Ж.ХР.
Ж.ХР.
13 март 2020 20:00
Гост

„да си даваш здравето за пари“-зА съжаление това го има откакто свят светува. Винаги бедните и честни хорица са прецакани от децата на Д./знаете =//КОЙ/