Бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева, подсъдимата с нея за подкуп Биляна Петрова и още една арестантка са единствените, които се оплакват от условията в софийските арести. Трите са подали 109 жалби и сигнали в последните 6 месеца, съобщиха от Министерството на правосъдието и посочиха, че условията в килиите отговарят на Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража.

Килиите в ареста на ул. „М-р Г. Векилски“№2 са еднотипни като изграждане и оборудване и осигуряват минимума от 4 кв. м. в спално помещение за всеки задържан, поясниха от министерството и разпространиха информация за условията там, както и в помещенията за задържане на бул. „Г. М. Димитров“.

Във всяка килия има самостоятелни легла за настаняване, метална маса, столове и метални шкафчета. Достъпът до дневна светлина е от два прозореца, укрепени със защитни решетки, които се демонтират през лятото, а през зимата свеж въздух влиза от метални клапи. Иначе, във всички спални помещения се осигурява постоянно и резервно изкуствено осветление. Изградена е и аспирационна система за непрекъсната циркулация на въздуха в килиите и общите помещения.

Всяка килия има собствен санитарен възел с непрекъснат достъп до течаща вода. Той е отделен от останалата част на килията с преградна стена с височина 1,2 м. Подът на санитарния възел е с теракота, а стените са с фаянсови плочки, което дава възможност хигиената в помещението да се поддържа на необходимото ниво, посочват още от министерството. Задържаните сами трябва да поддържат хигиената и затова им се предоставят препарати, кофи, метли и парцали.

Поне два пъти на седмица на всеки задържан се осигурява време за къпане, а всеки ден има достъп до топла вода за чистене на килията, личен тоалет и пране на дрехи и бельо.

Миналата седмица близки на Иванчева и Петрова показаха кофичка от кисело мляко с макарони в нея и две стари краставици, за да илюстрират и качеството на храната в ареста. В тази връзка от министерството подчертават, че всеки задържан има право на закуска, обяд и вечеря, като в двата ареста тя се доставя три пъти. Началникът на Областната служба „Изпълнение на наказанията“ – София Росен Милотинов отрече пред „Нова телевизия“ възможността изобщо да се дава храна в кофичка или ненарязани краставици, каквито показаха близките на Иванчева.

За задържаните в двата ареста има и обособени лавки, в които с лични пари могат да си купуват храна и битови продукти по избор. Близките могат да им носят до 5 кг. хранителни продукти и до 5 кг. плодове и зеленчуци.

Обиските, от които Иванчева и Петрова се оплакаха, че били постоянни и ги събличали голи, според информацията от министерството са планови и извънредни при наличие на основания за откриване на неразрешени вещи и предмети. Обискът обаче се извършвал от длъжностни и поемни лица от същия пол, по начин, който не уронва достойнството на задържаните.

В двата ареста се осигурява ежедневен престой на открито през деня, като на „М-р Г.Векилски“ са обособени три заграждения във вътрешния двор с пряка слънчева светлина, естествен достъп и циркулация на свеж въздух и гимнастически уреди. От 08:30 ч. до 17:00 ч. задържаните имат право и на телефонни разговори.

Към двата ареста има обособен Медицински център, в който има лекар ординатор, отговарящ за задържаните, зъболекар, фелдшер и медицинска сестра. Има и външни специалисти-консултанти: невролог, кардиолог и дерматолог, които осъществяват консултации на място, без да е необходимо допълнително извеждане на задържаните. На арестантите всяка седмица се прави амбулаторен медицински преглед, а при спешна необходимост, прегледът е незабавен. Има възможност задържаните да бъдат настанявани и във външни болници.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Мария Тончева
Мария Тончева
26 ноември 2018 19:04
Гост

Не разбирам какво искат??? Виждали ли сте Дом за стари хора, държавен, какви условия има? На етаж са 8 стаи по двама души, това са 16 души. Имат 3 ОБЩИ тоалетни НА ЕТАЖ, и три душа, общи на етаж! И това е за свободни, честни хора, неоткраднали, и неизмамили никой …

Анонимен
Анонимен
26 ноември 2018 16:59
Гост

И какъв е смисълът да подаваш жалба след жалба? Да не мислят, че за тях ще има ВИП килии.

Анонимен
Анонимен
26 ноември 2018 16:57
Гост

Условията са еднакви за всички. Това е положението. Тия двете вдигнаха такъв шум…

Надзирател
Надзирател
26 ноември 2018 16:54
Гост

На думи звучи дибре, но условията в арестите са ужасни.

Бивш арестант
Бивш арестант
26 ноември 2018 17:03
Гост

В арестите за жени не е така. Специално Сливенският затвор е за пример.

Георги Василев
Георги Василев
26 ноември 2018 23:03
Гост

Защо ги държаха в ареста повече от 6 месеца без обвинение. До сега трябваше започне процес. Как да разберем истината?