Загубените от Христо Бисеров партийни и държавни постове са оказали много по-сериозно въздействие върху личното му достойнство и висока самооценка, отколкото обвиненията за пране на пари, данъчни и валутни престъпления, за които беше оправдан.

Така състав на Софийския апелативен съд (САС) с председател и докладчик Диана Коледжикова мотивира решението си да намали до 7500 лева обезщетението за неимуществени вреди, което осъжда прокуратурата да плати на бившия зам.-председател на парламента и на ДПС.

Преди две години Бисеров заведе дело срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) и поиска 70 000 лева. На толкова той оцени моралните вреди, които е понесъл покрай процеса срещу него, завършил с оправдателна присъда в края на 2016 г.

В края на миналата година съдия Стефан Кюркчиев от Софийския градски съд (СГС) присъди на Бисеров 15 000 лева, макар също да прие, че доброто име на Бисеров не е пострадало заради делото, а политическата му кариера е приключила, защото е подал оставка.

Според САС обаче обезщетението от 15 000 лева е завишено и би довело до неоснователно обогатяване. Апелативните съдии не са съгласни с първата инстанция, че накърненото чувство за чест и достойнство са значително по-голяма неимуществена вреда за Бисеров, отколкото за други пострадали.

„Това е така, защото личното достойнство и високата самооценка на ищеца са пострадали не толкова от повдигнатото обвинение, а от загубата на държавните и партийни постове, която не е в причинна връзка с обвинението. Несъмнено незаконното обвинение в извършване на престъпление и поддържането на обвинението пред три съдебни инстанции е довело да накърняване честта и достойнството на ищеца. Настоящата инстанция приема, че при конкретните обстоятелства тази вреда не надхвърля обичайния обем на вреди, които се презумират в подобни случаи“, мотивира се съдът, чието решение може да се обжалва и пред Върховния касационен съд.

Бисеров твърди в исковата си молба, че заради делото се е изолирал и не контактувал толкова с бизнесмени, политици и висши магистрати.

Негов близък беше свидетелствал пред СГС, че когато се срещал познати, включително бизнесмени и политици, те приемали с голямо съмнение дори оправдателната присъда на Бисеров. Казвали му: „Ти виждал ли си в България депутат, който да е осъден?!“.

Пред близки пък Бисеров се притеснявал, че за обвиненията срещу него публично говорел лично главният прокурор. Свидетел пък казва, че политиката била не професия, а призвание за Бисеров, защото професионално той вече бил успял – като адвокат с много клиенти в Хасково. През февруари миналата година той отново се вписал като адвокат, но отказвал препоръки за себе си, защото не бил в състояние да влезе в съдебна зала и да бъде защитник, след като доскоро е бил обвиняем.

Градският съд обаче също не се съгласи, че обществените нагласи към Бисеров като политик са се променили заради наказателното дело.

„Впрочем, новата история на българската държава също сочи, че обществените нагласи към политическите личности не се повлияват съвсем закономерно – нито само в резултат от медийни публикации, нито дори от предявяването на обвинения – примерите в това отношение не са изолирани. Уместно е в тази връзка да се посочи също, че дейността на правозащитните органи – в частност на прокуратурата, не е повлияла върху политическата кариера на ищеца, понеже подадената от него оставка е въпрос на личен – морален и етичен избор“, се казваше в решението на СГС.

Апелативният съд пък допълва, че стресът, притесненията и негативните изживявания на Бисеров се дължат и на водените срещу него дела за конфискация от страна на антикорупционната комисия. Срещу него и семейството му има внесен иск за отнемане на имущество за 2 млн. лева, който наскоро тръгна отново в градския съд. Отделно дело за конфискация на имущество за над 4 млн. лева има и срещу съпругата му Мария и доведения му син Ивайло Главинков. Миналата година Софийският окръжен съд го прекрати, но през април т.г. апелативният съд го възобнови.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
обективен
обективен
15 юли 2020 11:45
Гост

Тези пари да бъдат възстановени на данъкоплатците от Цацаров, но понеже сме племе, а не народ, за пореден път ние ще ги заплатим ! Опровергайте ме, като излезте на протест !

Додо
Додо
15 юли 2020 10:13
Гост

Този пък въобще от какво има самочувствие?

Анонимен
Анонимен
15 юли 2020 11:16
Гост

И как може въобще да говори за личното му достойнство.

Kim
Kim
15 юли 2020 10:08
Гост

Ами така е, страдат повече, защото не могат да са на официална хранилка, а делата – много добре знаят, че нищо няма да им се случи или най-малкото ще отнемат толкова години, че все тая.

Gero
Gero
15 юли 2020 10:14
Гост

Сладка е властта. А и той беше на много примамлив пист.

Fredy
Fredy
15 юли 2020 7:57
Гост

Ето един човек, на който Черепа може да плати, за да участва в протест.

Анонимен
Анонимен
15 юли 2020 8:19
Гост

Няма достатъчно пари, които да накарат Бисеров да се появи сред хората, ако му е мил животът. Той беше финансовото алтер его на Доган с години

хахаха
хахаха
15 юли 2020 7:56
Гост

„отново се вписал като адвокат, но отказвал препоръки за себе си, защото не бил в състояние да влезе в съдебна зала и да бъде защитник, след като доскоро е бил обвиняем“… само оставям това тук, колеги, нов подход в адвокатурата

много ясно
много ясно
15 юли 2020 7:58
Гост

Когато си се вписал само за парлама и всъщност си харчиш изпраните парички, тъй става

hari
hari
15 юли 2020 10:16
Гост

Не е първият за съжаление.

SIxtoR.
SIxtoR.
15 юли 2020 7:56
Гост

Тъжната история на един продажник, който днес не може нито да отиде да брани оградата на бея, нито да плажува край нея.

gogo
gogo
15 юли 2020 10:17
Гост

На мен пък хич не ми е тъжно за такива екземпляри.

123
123
15 юли 2020 7:55
Гост

Aма каква е била таз шеметна кариера в Хасково? Ице, кажи си, те ще те разберат!

6666
6666
15 юли 2020 8:17
Гост

Ами успешна кариера! Откъде иначе тез 6 милиона?

по Божков
по Божков
15 юли 2020 7:55
Гост

Как го беше казал Божков за Шиши и жертването на приближени без да му мигне окото. Та ей на. Хайде и Гешев и да приключваме драмата

Мери Попинс
Мери Попинс
15 юли 2020 10:18
Гост

Дано ама надали. Голям чадър са опънали над слънцето.

Анонимен
Анонимен
15 юли 2020 7:54
Гост

Еее, айде сега…Ако не беше недоказаното обвинение дали щеше да се стигне до оставки и т.н. Връзката е очевадна. За съсипани политически кариери сме чели и други мотиви при определяне на справедливото обезщетение.

Анонимен
Анонимен
15 юли 2020 7:52
Гост

Добър психологически анализ на корумпирания политик 😉