Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза – Хробок загубиха делото, водено от държавата за собствеността върху двореца „Врана“ и целия комплекс от сгради, а Столична община губи парка към него. Решението е на съдия Петя Алексиева от Софийския градски съд. Сакскобургготски могат да го обжалват пред Софийския апелативен съд.

Съдът обаче отхвърля претенциите на държавата Симеон II и сестра му да платят общо 8.6 млн. лева за обезщетение на държавата за неправомерно владеене на двореца периода 2001 – 2011 г. Сакскобургготски все пак ще трябва да платят на държавата разходите за адвокати на стойност 93 000 лева. Държавата трябва да плати адвокатски разноски за около 220 000 лева. Столичната община, която също беше страна по делото, дължи 724 000 лева разноски, съобщи Mediapool.

Решението на Софийския градски съд

„Много разочароващо решение за нас. Едва ли има човек, който се е докоснал до този казус, да не е наясно, че това всъщност е домът на царя“, коментира пред „24 часа“ адвокатката на Сакскобургготски Ели Христова. И обясни: „Цар Фердинанд е купувал мястото парче по парче, строил е и стария, и новия дворец, направил е този великолепен парк. Освен това в случая има една много голяма особеност – тук държавата не може да се скрие зад това обтекаемо становище, че Интенданството на цивилната листа е било собственост на този, защото в настоящия случай то няма никакво значение“.

Освен това адвокат Христова припомни, че преди да бъдат върнати на царя дворецът и паркът тънеха в разруха. „Виждало се е небето – от партера през няколко етажа нагоре. В документите, с които държавата предава имотите на Столична община, това много ясно е отразено. Едва след като царят влага милиони левове във възстановяването на този имот и вече той има достоен вид, тогава държавата решава в един момент, че може да го придобие без никакви средства. И като се позове на собственото си неправомерно поведение“, заяви тя.

От всички имоти на цивилната листа на царете „Врана“ е може би най-ценният. Той се намира в пределите на София и е бил построен първоначално като ловна хижа за цар Фердинанд. По-късно имотът е достроен и се превръща в това, което е сега – един от най-красивите дворци в страната.

Комплексът се състои от централната триетажна сграда на двореца с площ от 2013 кв. м, още над 20 постройки, оранжерии, а паркът е с площ от 992 дка.

Софийският градски съд излиза със сходни мотиви като тези по другите дела за „царската реституция“. СГС посочва, че няма изрични доказателства, че комплексът „Врана“ е бил лична собственост на монарсите. По делото има представен нотариален акт за няколко парцела, собственост на Интендантството на Цивилната листа на Царя, която е била държавна институция.

Експертизата по делото сочи, че парцелите със старите номера, записани в стария нотариален акт, съвпадат с парцелите със сегашните идентификации, върху които са построени дворецът и паркът към него. Така съдът стига до извода, че имотите не са лична собственост на царете, а на държавата в лицето на Цивилната листа.

Адвокатите на Сакскобургготски представят пред съда множество свидетелски показания, че нивите край София са купени лично от Цар Фердинанд, което означава, че те са лична собственост на царя. Съдът обаче смята тези показания за неубедителни. Съдия Петя Алексиева казва, че има много доказателства, че земите са били пустеещи, т.е. не са били в нечие владение, следователно са били държавни.

Комплексът бе върнат на Симеон Сакскобургготски и сестра му преди 17 години от някогашния столичен кмет Стефан Софиянски. След това Симеон II дари част от парка към двореца на Столичната община с някои условия. Едно от тях бе паркът да бъде отворен за посещения само събота и неделя. Сега съдът казва, че Симеон и Столичната община трябва да върнат собствеността на държавата.

Само преди месец Сакскобургготски загуби окончателно делото и за стопанството на „Врана“, което е отделен имот. По време на тоталитарния режим то бе управлявано от УБО и в него се отглеждаха плодове и зеленчуци за елита на БКП.

Досега съдът е признал окончателно собствеността на държавата върху дворците „Кричим“, „Саръгьол“ и „Ситняково“. Държавата печели делата „Царска Бистрица“ и двореца „Врана“, но решенията не са окончателни. Съдът не се е произнесъл само по делото за 16 500 дка гори в Рила.

В края на миналата година Сакскобургготски предложи на държавата извънсъдебно споразумение. Едно от делата, които за кратко бяха спрени, за да се обсъди предложението, беше това за двореца „Врана“. Тогава за пореден път се заговори, че трябва да бъде  приет специален закон за царските имоти и дори за компенсиране на царската фамилия, но инициативата беше пресечена преди началото на българското председателство на Съвета на ЕС.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Zalams
Zalams
25 август 2018 9:38
Гост

имате ли нужда от заем?
Вашата фирма, фирма или индустрия се нуждаят от финансова помощ?
имате нужда от финансиране, за да започнете бизнеса си?
имате ли нужда от личен заем?
заем за подобряване на дома ви,
ипотечен заем,
заем за консолидиране на дълга,
търговски заем,
образователен заем,
кола заем,
заем за активи.
 
пишете ни: info@mainonefinanceco.com

Иван Иванов
Иван Иванов
24 август 2018 12:18
Гост

Не съм сигурен, че е правилно решението, но казусът е сложен.
Но пък и държавните адвокати са арогантни, просто не може и тяхното.
Но в България всичко е възможно, щом подуши някой плячка става сложно.
Сакскобурготски как не си прехвърли на фирма Хикс имотите, не знам.

Впрочем можеше и апорт да направи, не е късно все още, ама както и да е.

Сакс
Сакс
24 август 2018 0:47
Гост

Какъв е този, че да има претенции към земи в България? Да не би да е направил нещо за държавата ни както неговите предци! Е, да обеща да ни „оправи“ за някой и друг ден. Даже го направи предсрочно.

Минувач
Минувач
24 август 2018 0:39
Гост

Със сигурност ще обжалват. Такъв царски пай не се изпуска лесно.

Софиянец
Софиянец
23 август 2018 17:01
Гост

Стефчо „усмивката“ раздава на драго сърце държавни имоти, наред с другите поразии, които извърши по времето на царуването си.

Анонимен
Анонимен
23 август 2018 16:58
Гост

Чудесна новина! Адмирации за решението.