Руснакът Денис Сукнев, който преди шест години удари на пешеходна пътека председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, е излъгал полицаите, че не той е шофирал колата, а е бил само свидетел на инцидента.

Това става ясно от мотивите на Софийския районен съд (СРС), който преди два месеца освободи Сукнев от наказателна отговорност и му наложи глоба от 1000 лева, показа проверка на „Лекс“.

Инцидентът стана рано сутринта на 9 декември 2014 г. на кръстовището на бул. „Арсеналски“ и ул. Богатица“ (в района на спортен комплекс „Спартак“). Тогава Лозан Панов тичал в „Южния парк“ и когато стигнал кръстовището, изчакал да светне зелен светофар, за да пресече на пешеходната пътека.

В този момент към него се движел „Мерцедес“ G-клас, управляван от руснака, който пресякъл кръстовището на червен светофар и ударил Панов на пътеката. Председателят на ВКС се превъртял през предния капак на колата и паднал встрани на пътното платно. От удара Панов получил черепно-мозъчна травма и изпаднал в безсъзнание. Шофьорът спрял и го откарал в „Пирогов“, където стана ясно, че е счупена и лявата му ръка.

Първоначално обаче от МВР не съобщиха как се е стигнало до катастрофата, а разпространената информация беше, че шофьорът е избягал и Сукнев е откарал Панов в болница, а полицията търсеше свидетели.

От мотивите на съда става ясно, че причината за объркването е, че руснакът е излъгал полицаите в болницата, че е бил само свидетел на катастрофата, която станала пред него, а той съвестно закарал Панов в „Пирогов“, след като извършителят избягал.

На униформените обаче направило впечатление, че обясненията на Сукнев са объркани и противоречиви, а по автомобила му имало следи от удар.

След това той призна, че е шофирал колата, а заради помощта, която оказа на шефа на ВКС, Лозан Панов също коментира, че не вижда умисъл в действията му и двамата били в много добри отношения. Още през 2015 г. делото беше внесено в съда с предложение за освобождаване от наказателна отговорност на Сукнев и съдът го наказа само с 1000 лева глоба.

Руснакът обаче искаше да бъде оправдан, защото ставало дума за нещастен случай по независещи от него обстоятелства. Така делото отиде в Софийският градски съд, който го върна на прокуратурата, защото е пропуснала важното обстоятелство, че обвиняемият е минал на червен светофар.

Делото беше внесено в съда отново чак през 2018 г., вече с обвинителен акт, за да приключи 3 години по-късно обаче отново с налагане на глоба от 1000 лева.

До този развой се стигна, след като на финала на делото и прокурорът е посочил, че трябва да се приложи по-благоприятният за подсъдимия закон и той да бъде освободен от наказателна отговорност.

Обвинението срещу Сукнев е за това, че при шофиране на пешеходна пътека е причинил средна телесна повреда на Панов. За това обвинение Наказателният кодекс в момента предвижда от 1 до 6 години закон и няма как обвиняемият да бъде освободен от наказателна отговорност. През 2014 г., когато се случи инцидентът, обаче чл. 343, ал. 3 от НК предвиждаше от 1 до 5 години затвор и се явява по-благоприятният за Сукнев закон, тъй като позволява освобождаването му от наказателна отговорност.  Така той отново е наказан само с глоба, като е осъден да плати и над 1800 лева разноски по делото.

Според заключенията на вещите лица, на които съдът се доверява, руснакът не е можел да избегне удара заради скоростта от 31 км/ч., с която е шофирал. Експертите са заявили, че Сукнев е можел да спре навреме, ако е карал с 23 км/ч.

„Последният изключително важен извод на вещите лица, споделен от съда, е, че от професионална и техническа гледна точка причина за удара е субективното поведение на водача на автомобила, който приближавайки пешеходна пътека и смяна на сигнала на светофарната уредба от зелен разрешителен на жълт не е спрял, за да пропусне навлезлия при зелен сигнал на светофара пешеходец“, се казва в мотивите на съда.

Защитата на Сукнев е искала той да не бъде наказван заради малозначителност на случая и изминалото време, но СРС е категоричен, че макар и непредпазливо, престъплението е със значителна обществена опасност.

„Деянието нито е малозначително, нито обществената му опасност е явно незначителна. Изтеклият период от време от извършаване на деянието не влияе върху неговата обществена опасност, същият може да се отрази при преценка на размера на наказанието като смекчаващо или изключително обстоятелство, евентуално може да доведе до изтичане на сроковете за наказателно преследване за съответното престъпление, но не и до преценка за малозначителност“, мотивира се съдът, а за забавянето отбелязва, че то се дължи на връщането на делото на прокуратурата и последвалата пандемия, която е затруднила приключването му.

СРС обаче подчертава, че няма как да наложи по-висока глоба за Сукнев, нито да му отнеме шофьорската книжа, защото е обвързан с наказанието при предходното разглеждане на делото. Това е така, защото прокуратурата не протестира първата присъда, а процесът стигна до СГС по жалба на руснака и при това положение не може да бъде влошено положението на подсъдимия.

Сегашната присъда също не е окончателна и Сукнев може да я обжалва в градския съд.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
панчо лозанов
панчо лозанов
27 май 2021 10:17
Гост

„…най отдалечената точка от Бога бип нарекъл „журналист“. защо ни занимавате, като “ били в много добри отношения“. и какво значение има какво твърдял един лъжец, той може да си мисли, че не го питат сериозно. журналиста носи фалшиви новини

Цветя и рози в Пирогов от Митко и Милчето
Цветя и рози в Пирогов от Митко и Милчето
26 май 2021 22:25
Гост

Сещам се за сапунката, понеже нямаха кандидат. А Лозан беше мъж. Както винаги.

Анонимен
Анонимен
26 май 2021 15:56
Гост

Божке, шест години и още сме на първа инстанция по това пикливо дело. Иначе със специализирания съд сме се хванали да закриваме.

Лозан
Лозан
26 май 2021 13:34
Гост

Е, щом при това положение не може да бъде влошено положението на подсъдимия… За каква справедливост можем да говорим.

Възмутен
Възмутен
26 май 2021 13:35
Гост

Пълен фарс! Този може да си прегазва хора отново без кой знае какви последици за него.

Димитров
Димитров
26 май 2021 13:33
Гост

Има късмет, че Панов проявява толерантност.

Анонимен
Анонимен
26 май 2021 17:53
Гост

Защо?

Nikita
Nikita
26 май 2021 13:29
Гост

Ей, голяма сага. На Панов ще му изтече мандата, а тези още не са наясно с обстоятелствата.

Gerova
Gerova
26 май 2021 13:26
Гост

Тотална мизерия.

Анон
Анон
26 май 2021 13:26
Гост

Няма надежда за тая държава, това решение е показятелно

Анонимен
Анонимен
26 май 2021 13:26
Гост

Такъв пример ли дава съда на останалите участници в пътното движение и джигити

ЪНСириЪс
ЪНСириЪс
26 май 2021 13:25
Гост

Това определено не е сериозно. Значи у нас може да си газиш всеки и да не ти пука?

Темелкова
Темелкова
26 май 2021 13:25
Гост

Че и лъже дори. И въпреки това минава меко.

Николай
Николай
26 май 2021 13:28
Гост

Направо си мина между капките.

Фреди Ф
Фреди Ф
26 май 2021 13:25
Гост

В този момент към него се движел „Мерцедес“ G-клас, управляван от руснака, който пресякъл кръстовището на червен светофар и ударил Панов на пътеката.

Смятайте за какво говорим и пак да ти се размине

Spiro
Spiro
26 май 2021 13:24
Гост

Нелепо е.

Анонимен
Анонимен
26 май 2021 13:23
Гост

Е как така си блъснал човек на пешейходна и накрая пак се отърваваш с нищо

Englishman
Englishman
26 май 2021 13:23
Гост

Определено си е нелепо това, което е станало. Много малко, като присъда

Равиоленска
Равиоленска
26 май 2021 13:23
Гост

Егати държавата. Блъсваш Лозан Панов и вместо да се наакаш от страх, че може да те съдят за много години (не, че ще те съдят, а за колко), ти се разминаваш леко…

Spiro
Spiro
26 май 2021 13:24
Гост

Поне доказателство, че и за известните хора също няма правосъдие у нас.

Asen
Asen
26 май 2021 13:30
Гост

Отново двоен аршин. Как да вярваме в правосъдието ни?