Районният съдия от Русе Николай Стефанов е окончателно оправдан по делото за подкуп, показа справка на „Лекс“.

Върховният касационен съд (ВКС) остави в сила присъдата на Софийския апелативен съд (САС), с която през лятото на м.г. Стефанов беше оправдан. Върховните съдии Даниела Атанасова-председател и докладчик, Лада Паунова и Милена Панева посочват в решението си обаче, че Стефанов не е станал жертва на провокация към подкуп, както прие САС.

Той беше зрелищно арестуван при акция с преследване в центъра на Русе в началото на 2015 г. и обвинен, че чрез изнудване е поискал 1000 лева и е направил опит да получи подкуп от 500 лева от адвокат Свилен Стефанов. Парите били, за да одобри съдията споразумение за условна присъда с непълнолетен клиент на адвоката.

Преди две години състав на Софийския градски съд (СГС) с председател Ралица Манолова осъди Стефанов условно на 3 години затвор по обвинението, че е опитал да вземе подкуп от 500 лева, но не и чрез изнудване. След това САС оправда магистрата, но ВКС върна делото, защото апелативният съд не се беше произнесъл по обвинението в изнудване. При новото разглеждане от друг състав на САС – Мария Митева-председател, Владимир Астарджиев и Татяна Грозданова-докладчик, Стефанов отново беше оправдан по всички обвинения.

Основен проблем при решаването на делото бяха диаметрално противоположните показания на подсъдимия Стефанов и основния свидетел на обвинението – адвокат Стефанов. Затова ВКС посочва, че правилно съдилищата са преценявали много внимателно показанията им, за да стигне САС до извод накрая, че по-достоверни са тези на подсъдимия.

Съдията беше арестуван след предварително уговорена и съгласувана с ДАНС среща с адвокат Свилен Стефанов. Двамата били в автомобил и по план свидетелят трябвало да предаде парите и да слезе от колата, което да е знак за агентите, че вече могат да задържат магистрата. Служителят на ДАНС Димитър Влахов обаче се развикал „Стой! ДАНС!“ още преди Свилен Стефанов да слезе от автомобила и пари не само не били предадени, а според съда дори не е установено, че адвокатът изобщо ги е носил в себе си. Според протокола по делото той ги предал едва на следващия ден, при положение, че е бил разпитан малко след задържането на съдията.

Версията на Николай Стефанов е, че никога не е искал подкуп, а зачестилите срещи между двамата започнали, след като Свилен Стефанов го провокирал в Съдебната палата в Русе с репликата „А бе, Ники, тия прокурори много те говорят тебе“. След това двамата започнали комуникация, като в една от срещите адвокатът само му казал, че имал предвид многото върнати дела и споразумения, но без да посочва имена. В хода на срещите съдията Стефанов напомнил на адвоката, че има да му връща и стар заем от 500 лева, който му дал още през пролетта на 2014 г., а той обещал, „че ще оправи работата, тъй като имал клиенти и даже очаквал плащания на хонорари“.

Според основния свидетел обаче, подсъдимият казал, че ще одобри споразумението, но с уговорката „ама няма ли да почерпите за това“, след което пояснил, че иска поне 1000 лева. Разследването започнало, след като адвокат Стефанов подал сигнал пред окръжния прокурор Георги Георгиев, а преди ареста сам предоставил свои 500 лева, които били белязани за предаването.

За да прецени на коя версия да вярва, САС изследва данните от разпечатките от телефони и експертиза, от които се прави заключение за броя на проведените между двамата разговори, продължителност и най-вече, коя страна е била търсещата. Така апелативните съдии решиха, че доказателствата по делото опровергават показанията на адвокат Свилен Стефанов, че съдията постоянно го е търсел за парите, след като одобрил споразумението.

„Изброените обстоятелства, макар да са детайли от фактологията, са от съществено значение тъй като са послужили за проверка достоверността на показанията на свидетеля Стефанов“, пише и в решението на ВКС.

В присъдата на САС се казваше, че действията на служителите на ДАНС и на свидетеля и частен обвинител Свилен Стефанов с категоричност не отговарят на пасивно по съдържанието си разследване на престъпление.

„Настоящият състав намира за нужно, също така, да посочи, че предприетите от органите на ДАНС действия във връзка с проведената операция за установяване на така наречената корупционна дейност на съдията от РС Русе Николай Стефанов не съответстват на стандартите, поставени в съдебната практика на ЕСПЧ, за да бъде прието, че подсъдимият не е жертва на извършена по отношение на него провокация“, пишеше в присъдата на САС. В нея изрично беше посочено още, че при ареста на Стефанов подготвените за предаване пари са точно 500 лева, колкото той твърди, че адвокатът му дължи. Разпитаните поемни лица казаха пред съда, че след ареста Николай Стефанов е повтарял и пред тях, че адвокатът му дължи 500 лева, на които разчитал, защото синът му е студент. В тази връзка САС се съгласи и с тезата на защитата, че ако няма такъв дълг, то е необяснимо по какъв начин подсъдимият ще съобщи именно тази сума, след като през цялото време свидетелят Стефанов е твърдял, че от него се искат 1 000 лв. Отделно от това, адвокат Стефанов пък сам е взел решение да предаде за белязване точно 500 лева, защото нямал повече и подсъдимият не е имал никаква информация за носената от него точно такава сума с белязани пари.

„При вярно установена фактология, апелативният съд е обосновал правилни правни изводи, а именно, че подсъдимият Николай Стефанов не е извършил нито една от двете вменени му форми на изпълнителното деяние на престъплението пасивен подкуп – той нито е поискал, нито е направил опит да получи дар, който не му следва“, пише в решението на ВКС.

В него обаче върховните съдии посочват, че не могат да се направят изводи за провокация към подкуп, до каквито е стигнал САС. Според тях в случая е без значение установеното активно поведение на свидетеля Стефанов.

„Практиката на ВКС… е последователна в разбирането си, че за да е налице провокация към подкуп е необходимо подсъдимият да е бил поставен в такава ситуация от другиго, че не би извършил престъплението, ако не е било налице провокационно поведение на провокатора“, посочват върховните съдии.

С оправдателни присъди и категоричен извод за провокация към подкуп от бившия следовател Петьо Петров завърши друго знаково дело  – срещу съдия Петър Сантиров, бившия военен министър Николай Цонев и финансиста Тенчо Попов. Както „Лекс“ писа, съдия Сантиров заведе дело по Закона за отговорност на държавата и общините за вреди заради незаконното обвинение и САС наскоро му присъди обезщетение от 200 000 лева.

11
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
03 април 2018 22:42
Гост

Че кой друг, ако не дансаджия, ще оклепа пейзажа. А прокурорът ще се доомаже нещата в опит да почисти.

Сенека :)
Сенека :)
03 април 2018 17:20
Гост

след някой друг месец джоба на данъкоплатеца отново ще олекне с няколкостотин хиляди лева… (основателно, разбира се), с които можеха да се асфалтират един куп улици – в Русе например 🙂

Сенека :)
Сенека :)
03 април 2018 17:18
Гост

след някой друг месец джоба на данъкоплатеца отново ще с няколкостотин лева… (основателно, разбира се), с които можеха да се асфалтират един куп улици – в Русе например 🙂

Анонимен
Анонимен
03 април 2018 17:16
Гост

Добра почерпка за 1000 лева

Тези две ръчички
Тези две ръчички
03 април 2018 17:11
Гост

„Жертва на провокация към подкуп“ – мале, плачем колко боли да ти бутат пари в ръцете.

Анонимен
Анонимен
03 април 2018 17:17
Гост

Ако не си разбрал, това е заем

Анонимен
Анонимен
03 април 2018 17:18
Гост

То най- лесно е да го играеш жертва.

Наблюдател
Наблюдател
03 април 2018 17:06
Гост

Напълно достоверна история от начало до край, така стават нещата с почерпките. А, че всичко описано е истина най-голямото доказателство са действията на онзи от ДАНС.

Студент
Студент
03 април 2018 17:05
Гост

На Никито трябва да присъдят като обезщетение поне милионче сега.

Анонимен
Анонимен
03 април 2018 16:42
Гост

Този адвокат как опита да подхлъзне съдията!

САК
САК
03 април 2018 16:44
Гост

Такива хора нямат място в професията