Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов подаде оставка, съобщи правителствената пресслужба.

Решението му идва дни след поредния скандал с него, свързан с имуществената му декларация, в която не са публикувани сделки на съпругата му, тъй като Порожанов е декларирал, че живее с нея само на семейни начала. Земеделският министър е в центъра на скандала и с къщите за гости, които прокуратурата проверява.

В мотивите за решението си Порожанов посочва, че не желае атаката срещу него да влияе на работата на правителството. Оставката на Порожанов е приета от премиера Бойко Борисов.

Още преди няколко дни министър-председателят каза, че ще отстрани земеделския министър, ако започналите срещу него прокурорски проверки заради къщите за гости покажат нередности. Порожанов беше разпитан като свидетел и по новото дело срещу бизнесмена Миню Стайков, свързано със злоупотреби с еврофондове. Тогава той каза, че ще подаде оставка в момента, в който премиерът му каже.

Само три часа след оставката премиерът предложи за министър на земеделието Десислава Танева. В момента тя е депутат от ГЕРБ, но беше министър на земеделието в предишното правителство на Борисов.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Е, и?
Е, и?
14 май 2019 13:43
Гост

Оставката е нищо. Ще го преместят на друга службица някъде. Трябва да се образува дело по 313 НК и да получи ефективна присъда. Само тогава ще има смисъл от цялото говорене по медиите!

Анонимен
Анонимен
14 май 2019 10:22
Гост

Бойко пак извади аршина. Но няма лошо. Обаче тези оставки само чистят името на партията предизборно, а къде са санкциите за извършителя?

Анонимен
Анонимен
14 май 2019 10:26
Гост

По принцип той носи наказателна отговорност и дори може да бъде осъден ефективно, на надали.

Анонимен
Анонимен
14 май 2019 10:17
Гост

При така създалата се ситуация, това е най-правилното решение.

адвокат
адвокат
14 май 2019 11:46
Гост

И да загубят следващите избори, всичките гербаджийски зулуми ще бъдат забравени от късопаметния български народ. Гражданите на този народ се интересуват единствено от това: как да оцеляет. „Българите са развили до съвършенство изкуството да оцеляват, но забравиха защо оцеляват“ (Иво Андрич)