Българската съдийска асоциация вече има ново ръководство. Начело на съсловната организация е избрана съдийката от Софийския районен съд (СРС) Росица Велкова.

В новия управителен съвет са Пенка Велинова от Специализирания наказателен съд, Албена Момчилова от СРС, Атанас Иванов от районния съд в Благоевград и Тодор Тодоров от РС-Шумен.

Промените в ръководството вече са вписани в търговския регистър, от където става ясно, че изкаралата два мандата начело на организацията Богдана Желявска от Софийския градски съд не е председател от 17 юли. Пред „Лекс“ Желявска заяви, че от години е начело на асоциацията. „Време е да се даде път на младите“, каза тя.

Новоизбраната председателка Росица Велкова съобщи, че е избрана на Общо събрание на БСА на 5 юли.

„Новоизбраните членове на Управителния съвет заявяват волята си в условията на гражданското общество и демократичната правова държава да допринасят за развитието на принципите на публичност, гласност и прозрачност на съдебните процеси в съдебните актове и пряката съдийска работа“, посочва тя в съобщение до медиите.

Като от името на БСА изразява готовност за активно сътрудничество с всички представители на изпълнителната, законодателната и съдебната власт „по въпросите, касаещи не само съдебната система, но и процесите, свързани със законотворчеството във всички области на правото“.

„Като съсловна организация, приоритет на организацията е да работи за издигане социалния статус на съдиите и техния авторитет и за гарантиране на техните права и законни интереси. Същевременно заявяваме желание за разширяване на сътрудничеството с останалите съсловни магистратски организации, както и между отделните правни системи в европейски и международен план“, заявяват от БСА.

Велкова доби медийна известност след като преди близо три години с колегата ѝ от СРС София Икономова участваха в „Шоуто на Слави“. Гостуването им беше по повод протестите на съдии и служители и подаването на оставка от председателския пост в районния съд на Методи Лалов. Тогава двете критикуваха ръководството на Лалов и посочиха, че в СРС има „няколко мързеливи колеги“, но председателят на съда не е предприел мерки срещу тях. Последва писмо на 43-ма съдии до „Шоуто на Слави“ и сезиране на етичната комисия на Висшия съдебен съвет.

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Любомир
Любомир
07 август 2019 13:11
Гост

Радвам се как някои хора са притеснени от назначението й.

Анонимен
Анонимен
07 август 2019 14:15
Гост

Не някои, а почти всички юристи, с излючение на Барни Ръбъл и прочие „корифеи“ на правото на служба в полза на Цацаров и Пеевски, са притеснени.

Joe
Joe
06 август 2019 11:09
Гост

Аз съм тотален антифен на ССБ , но въпросната „асоциация“ е пълна смешка . Класическо активно мероприятие по схемата „протестиращи-антипротестиращи“ . При няколко хиляди съдии винаги можеш да намериш няколко клиентелисти и опортюнисти и да им спретнеш „асоциация“. Интересно е кой дава парите и за тази организация , и за ССБ да си въртят „партиен живот“ , семинари и пр. Считам , че честните и умни съдии не се хващат лесно на прозрачни манипулации ….

Ехх
Ехх
06 август 2019 10:52
Гост

Още едно острие на Пеевски се издигна до пост. Добре че тази организация не е толкова значима, колкото ССБ.

Любомир
Любомир
07 август 2019 13:08
Гост

коментарите са пълни с остриета на Пеевски.
Изглежда много ви пречи новия кадър

Съдия
Съдия
06 август 2019 8:17
Гост

Росица може да е всякаква, но се чудя, тези които я квалифицират обидно тук, виждали ли са се в огледалото?! Оставям настрана обидните сравнения за колега, просто питам тези затлъстяли и агресивни госпожици и фъфлещи годпода, виждали ли са се в огледслото?!

Анонимен
Анонимен
06 август 2019 8:42
Гост

Ако питаш за Делян Пеевски, чиито интереси очевидно ще продължава да защитава въпросната колежка – всички са го виждали под всякакви ъгли и смея да твърдя, че на никой български гражданин не е станал по-симпатичен, дори на затлъстелите и нелицеприятните като него.

Любомир
Любомир
07 август 2019 13:05
Гост

ахахаха,мисля че на всички ни е ясно кой защитава интересите на Пеевски.

Кака
Кака
06 август 2019 15:31
Гост

Най-важно за един съдия е да участва в реклама за клилатици и конкурси за красота. Нещо да пропускам, аааа все пак е добре да разбира нещо от право, де.

Анонимен
Анонимен
06 август 2019 18:49
Гост

Точно! И смятайте досега материала къв е бил материал, че достигна тези висини:
https://www.mediapool.bg/sadiykata-koyato-mechtaeshe-za-malak-dzhip-veche-kara-golyam-news258014.html

име
име
06 август 2019 0:07
Гост

Пази Боже сляпо да прогледа.

Любомир
Любомир
07 август 2019 13:03
Гост

Изглежда си прогледнал 🙁

Анонимен
Анонимен
05 август 2019 22:38
Гост

Поредната измислена и безполезна организация.

Пенчо
Пенчо
05 август 2019 19:16
Гост

Отличава се с изключитлена борбеност. Винаги поставя на първо място интересите на общността, пред своите. Умее да работи в екип и винаги създава позитивно настроение при общуване с колегите си.
Да ни е честита

Анонимен
Анонимен
06 август 2019 8:44
Гост

Женският еквивалент на Гешев, само че с черна, вместо червена тога.

Любомир
Любомир
07 август 2019 13:02
Гост

Е нима Гешев е лош?

Юрист
Юрист
05 август 2019 16:23
Гост

„Казионният“ съдийски съюз, който е създаден с 2 основни цели – по възможност да разцепи единството на ССБ, в който членуват почти всички съдии в България и който критикува открито всички недъзи на българското правосъдие, както и да обслужва интересите на властта и нейните подлоги. Този съюз никога не е критикувал правните безумия в българското правосъдие, напр. на Цацаров, Гешев или Специализирания съд, но редовно критикува всички магистрати, които от своя страна критикуват гореизброените.

Анонимен
Анонимен
05 август 2019 19:24
Гост

Айде стига сте се надскачили. Нима вие от ССБ-то сте по-различни?

Анонимен
Анонимен
06 август 2019 8:45
Гост

Не членувам в ССБ, но смея да твърдя, че ССБ реагира много адекватно на всеки скандал в съдебната система и всяка глупост, която ВСС сътвори.

Любомир
Любомир
07 август 2019 13:00
Гост

😀 Жалък си.

Анонимен
Анонимен
05 август 2019 16:12
Гост

Поздравления за колежката! Тя е изключителен човек и професионалист.

За лорд Добрев, Калин Божков и още стотици
За лорд Добрев, Калин Божков и още стотици
05 август 2019 16:33
Гост

Може да е човек, но за професионализма й да не преувеличавайте. Пълна трагедия е.

Любомир
Любомир
07 август 2019 12:58
Гост

Тя ако не беше професионалист – щеше ли да бъде назначена…?

Анонимен
Анонимен
05 август 2019 16:10
Гост

Много добре помня гостуването й при Слави. Още тогава ми направи силно впечатление с непримиримостта си.