Росен Желязков от ГЕРБ-СДС беше избран за председател на 49-ото Народното събрание.

Той беше подкрепен от 136 депутати от ГЕРБ, „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) и „Има такъв народ“ (ИТН). 94 народни представители от БСП, ДПС и „Възраждане“ се въздържаха.

След вота Вежди Рашидов (ГЕРБ), който до момента водеше заседанието, заяви, че Желязков е изключителен юрист, добър, умен, подреден и работлив човек.

Всички осъзнаваме отговорността и тази отговорност е очакването на обществото за сигурност, справедливост и стабилност. Това предпоставя ние да знаем и водим процесите в посока, която отговаря на девиза на тази сграда, да създаваме съдържание с изразни средства, отговарящи на честта и достойнството на тази институция“, каза Росен Желязков след избирането си за председател на НС. Той благодари на предшествениците си Никола Минчев и Вежди Рашидов, че с достойнство и мъдрост са водили 47-мия и 48-мия парламент.

За заместник-председатели на НС бяха избрани Росица Кирова (ГЕРБ), Никола Минчев (ПП-ДБ), Цончо Ганев („Възраждане“), Филиз Хюсменова (ДПС), Кристиан Вигенин (БСП) и Андрей Чорбанов (ИТН).

Изборът на Желязков е вследствие на постигната договорка между двете най-големи коалиции в парламента – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, които през последните дни водиха преговори за законодателната рамка на новия парламент и за това кой да е негов председател и кой да оглави правната комисия.

Вчера двете формации обявиха, че са сключили джентълменско споразумение, според което на ротационен принцип те ще излъчват председатели на НС и на правната комисия.

Днес Десислава Атанасова (ГЕРБ) припомни за разговорите между двете коалиции и обясни: „Всички разговори, които проведохме, не могат да бъдат обективирани с решение на парламента за срок. Ние постигнахме такова споразумение с изискването ако 49-ото Народно събрание има по-дълъг живот от три месеца заедно с кандидатурата на председател на НС да има ротация и на кандидатурата за председател на правната комисия, който ще бъде излъчен от ПП-ДБ. Това е израз на добронамерен тон между двете политически групи, той не може да бъде закрепен с акт на НС и разчитаме, че двете формации ще спазват в бъдеще това споразумение“.

Какво е това сега – коалиция на джентълмените с по една ръка“. Така лидерът на БСП Корнелия Нинова се обърна към ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ по повод разбирателството им за двете позиции в Народното събрание.

Нинова заяви, че споразумението е противоконституционно, новото мнозинство намерило начин на заобиколи основния закон и започна да припомня изказвания на депутати в предишния парламент. Каза, че бивш кадър на БСП, сега депутат от ПП-ДБ (визираше Явор Божанков, но не изрече името му) бил изтъкнал, че по-скоро ръката му ще изсъхне, отколкото да гласува за ГЕРБ. После припомни думи на народен представител от ГЕРБ (Делян Добрев), който на свой ред заявил, че по-скоро би си отрязал ръката, отколкото да подкрепи „Продължаваме промяната“.

Аз не знам какво е това състезание да се лишавате от ръце. Какво е това, колеги. Коалиция на джентълмените с по една ръка“, попита Нинова.

Лидерът на БСП каза, че партията няма да подкрепи кандидатурата на Росен Желязков, защото това унижавало парламента. Заяви, че най-спешната задача е да се приеме бюджет за тази година.

Явор Божанков на свой ред припомни думи на самата Нинова, а именно, че и с дявола ще сключи сделка, за да има 50 депутати повече. „Направи го, но резултатът е, че ГЕРБ е първа политическа сила и за това трябва да благодари лично на г-жа Нинова и на групата на БСП. Това е единственият резултат от онзи парламент и Изборния кодекс“, каза Божанков.

И допълни: „Не зная какво става с референдума за джендърите, дали събрахте милиони подписи, дали има 50 разновидности на пола. Знам обаче със сигурност, че г-жа Нинова има 50 нюанса на морала“.

Думите му предизвикаха реакция от страна на Георги Свиленски (БСП), който, защитавайки Нинова, се обърна към Божанков така: „50 нюанса на морала? Нямаш един нюанс на морала. Само и само, за да вземеш още една заплатка остана в парламента, след като напусна БСП. Това ти е моралът“.

Спорове имаше и по линия на ДПС и ПП-ДБ. Мустафа Карадайъ заяви, че движението няма да подкрепи номинацията на Росен Желязков, каза, че двете най-големи коалиции имат един създател без да го назовава поименно, че „ГЕРБ плюс промяната е равно на подмяната“, а целта била да се руши върховенството на правото, на държавността и на държавата.

Опитваме се да направим нещо изключително трудно – да изберем председател и да свършим някаква полезна работа, създадена от Плана за възстановяване и устойчивост, съдебната реформа и закона срещу домашното насилие“, отговори Асен Василев (ПП-ДБ). По думите му, ако бъдат приети, тези закони ще помогнат на България да се придвижи напред, дори и парламентът да не заработи. И попита Карадайъ тези ли закони рушат държавността.

На това му беше отговорено, че седи редом до човек, който е нарушил Конституцията като е попълнил документ в невярно съдържание за гражданството.

Даниел Лорер на свой ред отвърна, че в редиците на ДПС има хора, санкционирани по закона „Магнитски“.

27
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Няма край политидиотията!
Няма край политидиотията!
19 април 2023 21:49
Гост

България е имала всякакви недоразумения за председател на Народното събрание, което прави настоящия персонален „избор“ просто изключително успешно копаене на дъното!
Мислехме си, че след Каскета едва ли е възможно, по-неподходящо лице да заеме ключов държавен пост, но тези от Герб отново ни изненадаха с дългата си резервна скамейка от безгръбначни бездарници, слуги и „таланти“ в целуването на Задника МУ!

345
345
19 април 2023 19:11
Гост

Защо си мислите, че ПП клекнали на ГЕРБ, точно обратно Бойко вече е булка на Киро, Ицо и Кокорчо, ще му правят ротация.
Правителството ще е на ПП и подкрепено от ГЕРБ!
Бойко Булката вече припознава всички идеи на ПП-ДБ!

Анонимен
Анонимен
20 април 2023 8:58
Гост

тия момчета от ПП приключиха.

ПП ГЕРБ = Лена забременя
ПП ГЕРБ = Лена забременя
19 април 2023 17:31
Гост

Герб 1 и Герб 2 се обединиха, ще разделят баницата а народа както го каза Асен Василев, да го д..а, честито на избирателите на ПП и ДБ и един въпрос към тях, как върви изчегърването на Герб 🤣

Проскубания бухал
Проскубания бухал
19 април 2023 19:11
Гост

Нищо подобно би казал един техен представител.

Бисер
Бисер
19 април 2023 15:24
Гост

Дано да не е поредният послушко, на когото Боко ще дърпа конците.

Мики
Мики
19 април 2023 15:25
Гост

Прост народ, слаба държава. Как допуснахме герберастите да са отново на власт?

Кирил
Кирил
19 април 2023 15:21
Гост

Карат се пред хората и правят циркове, ама после се гушкат.

Ники
Ники
19 април 2023 15:22
Гост

Изтъркани номера. Няма вече кой да им вярва.

Петров
Петров
19 април 2023 15:18
Гост

Да се надяваме, че това НС ще заработи като хората.

Димо
Димо
19 април 2023 15:20
Гост

Съмнява ме нещо, което е свързано с Тиквуций да работи в Името на народа.

еугЛЕНА
еугЛЕНА
19 април 2023 15:18
Гост

Наздраве за булката ПП. Хвана се за парапета на Бойче. Честито да им е!

Анонимен
Анонимен
19 април 2023 12:57
Гост

Герберастките тролове са в потрес – те плюят ПП, а лично Тиквун влиза в съглашателство с тях

Георги Ат.
Георги Ат.
19 април 2023 11:59
Гост

Тоя е възможно най-мазния шмекер в ГЕРБ. Няма се изненадам ако надпечатат картите за гласуване на депутатите …

OMG
OMG
19 април 2023 12:12
Гост

Аааа, там такива таланти има, че този може само плакатите им да си окачи в спалнята.

Анонимен
Анонимен
19 април 2023 13:02
Гост

Той е един от малкото останали не-пълни-олигофрени в ГЕРБ

Анонимен
Анонимен
19 април 2023 11:59
Гост

Прост народ, ама пък късопаметен

Анонимен
Анонимен
19 април 2023 11:39
Гост

Тиквата, Дългия и Пинокио. Чудна компания. Любов ли бе да я опишеш.

Наблюдател
Наблюдател
19 април 2023 11:58
Гост

Бе вие гледате ли, слушате ли, четете ли… За каква любов и кви пет лева говорите. Факт е, че не могат да се гледат, както е факт и че на n-ти избори поред става едно и също. Изходът е нещо такова. Другото ви го предлага копейката.

Няма го
Няма го
19 април 2023 12:50
Гост

Феновете на ДБ- ПП просто не са обективни, каквото и да направят техните любимци, то ще е за добра кауза, пропагандата им работи, само дето много, много малко хора им се вържат. Ед

7878
7878
19 април 2023 11:38
Гост

ГЕРБ го съди, ГЕРБ го издигна. ПП ги трича, ПП го избра…

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
19 април 2023 11:36
Гост

Ако бъде дадено начало на истинска съдебна реформа, започваща от прокуратурата, си струва дори да остане за после търсенето на отговорност от Борисов. То така или иначе може и ще трябва да го направи прокуратура, освободена от Гешев, а що не и от фигурата на главния прокурор.

Анонимен
Анонимен
19 април 2023 14:34
Гост

И как точно Бойко Борисов ще си гласува сам да влезе в затвора? По-глупави опорки не бях чувал!

123
123
19 април 2023 11:32
Гост

Въпросът е ще ходим ли юли на избори, или чак октомври.

Анонимен
Анонимен
19 април 2023 11:32
Гост

В последните години се придава повече значимост на тази позиция, която иначе е повече представителна и такава и трябва да бъде.

Димитър
Димитър
19 април 2023 12:42
Гост

Позицията е предтавителна,е уникаУен си просто ,председателя на НС МОЖЕ ДА ОТМЕНЯ АКТОВЕ НА ПРЕЗИДЕНТА,ВКЛ. И ЗА СВЛАНЯ НА САМОЛЕТ НАРУШИТЕЛ,ЗНАМ ЗАЩОТО ПРОЦЕУДРАТА Е ОТТРЕНИРАНА ПО ВРЕМЕ НА „ТРАКИЙСКИ ОРЕЛ“-2016г ,абе протесътрите сте гоУеми „капцитети“
п.с. Не ,не съм от Перник….

Анонимен
Анонимен
19 април 2023 11:30
Гост

Горчиво!