59 съдебни дела са завели ромите от Войводиново, които го напуснаха след гневните протести там заради нападението над командос. 33-годишният Валентин Димов от селото бе пребит навръх Богоявление т.г. от братята Асен и Борис Пакетови от местната циганска махала, тъй като им направил забележка за неправилно пресичане.

„17 от производствата бяха срещу кмета на Войводиново и началника на полицейското управление в с. Труд, но са прекратени. По останалите все още няма окончателно решение. Те са срещу заповедите за събаряне на опасните постройки и незаконните къщи на ромите, за ограничаване на достъпа им до тях и спиране на тока и водата“, заявиха юристи от община „Марица“.

Недоволните роми са стигнали и до Европейския съд в Страсбург. Там се води дело под името „Пакетова и други срещу България“.

Жалбоподатели са Анка Пакетова от Войводиново, роднина на биячите на командоса, и още 54 души. Председателят на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев е техен процесуален представител.

„Твърдим, че са нарушени три разпоредби на конвенцията за защита на правата на човека. Ромите са били подложени на нечовешко и унизително отношение и на дискриминация с прогонването им и отказа на управника на Войводиново и на служителите на реда да ги допуснат обратно“, коментира Кънев.

По думите му е било накърнено и правото на неприкосновеност на дома. Делото в Страсбург е заведено на 1 април т.г., комуникирано е и му е даден приоритет.

„Това означава, че няма да отлежава 5-6 г., както се случва обикновено заради огромния брой искови молби в Европейския съд. Вече бяха определени привременни мерки за 16 от жалбоподателите, които включват настаняването им в алтернативни жилища“, уточни Красимир Кънев. Става въпрос за три многодетни семейства.

Според председателя на правозащитната организация привременните мерки не са изпълнени. До средата на септември правителството ще трябва да депозира в Страсбург своето становище по казуса „Пакетова и други срещу България“, а Европейският съд ще го предостави на пълномощника на ромите Красимир Кънев за отговор.

„Вероятно ще имам 1-2 месеца срок, за да подготвя позицията си. Ще я пратя до Страсбург, придружена с иск за обезщетение на ромите“, обяснява Красимир Кънев.

Той прави аналогия между делото на 55-имата от Войводиново срещу държавата с друго, по което ответник е била Украйна. Там роми също са били принудени да напуснат домовете си след извършено престъпление от представител на тяхното малцинство. Европейският съд е определил обезщетения от по 12 000-13 000 евро на човек. Кънев смята, че жалбоподателите от пловдивското село ще получат по-голяма сума, тъй като те не са имали възможност да продадат имотите си, каквато е била дадена на потърпевшите в Украйна.

„Никой не е гонил ромите от домовете им, те сами ги напуснаха заради протестите“, категоричен е кметът на Войводиново Димитър Тосев.

Той посочва, че всички къщи в местната махала са нелегално построени върху общинска земя. Обитателите им многократно са били канени да ги узаконят, но отказвали. Не е ясно колко време са се захранвали с ток от един-единствен електромер, след като се прикачили към него неправомерно. Възмущението на жителите на селото срещу хората от махалата тлеело от години.

„Не може само да имаш права, а да нямаш задължения и да не спазваш общоустановените порядки“, казват в селото.

Гневът им изригна, след като на 6 януари т.г. съселянинът им Валентин Димов бе пребит на улицата от братята Пакетови. 33-годишният военнослужещ от „Специални сили“ се прибирал с колата си към дома си във Войводиново, след като наблюдавал ритуала по хващането на кръста в Пловдив.

На главната улица в селото двама мъже пресекли неправилно и само бързата му реакция с удряне на спирачки предотвратила произшествие. Димов им направил забележка, а Пакетови го напсували. Единият от тях метнал якето на военния на главата му и го повалили на земята. След това започнали да го удрят с ръце и крака. Намесили се свидетели, но не успели да помогнат на нападнатия. Командосът претърпя две операции на скулата, беше му поставен и имплант.

„Все още не се е възстановил напълно. Радостното е, че успя да премине медицинските тестове в „Специални сили“, които му дават възможност да извършва парашутни скокове и да остане на служба“, разкриват приятели на Димов. Биячите му прекараха 3 месеца в ареста, след като им бяха повдигнати обвинения за нанасяне на средна телесна повреда.

„Стана беля, преди не сме правили такива неща“, бяха единствените думи на по-големия брат Асен при вземане на мярката за неотклонение. На делото в съда двамата се признаха за виновни и сключиха споразумение с прокуратурата. Получиха условни присъди от 1 и 3 г. Наказанията им бяха посрещнати във Войводиново с нови протести.

В селото не са виждали Пакетови след излизането им на свобода. Говори се, че в момента живеят в „Столипиново“, а баща им дал банкет, когато ги пуснали. Нито един от ромите от махалата във Войводиново не се е върнал в дома си. След побоя над командоса се разпръснали по различни населени места в региона.

Повечето се приютили при роднини в пловдивското гето.

Със заповед на кмета на община „Марица“ Димитър Иванов във Войводиново вече са съборени 15 опасни постройки – колиби без санитарни помещения и навеси. Остават още 17 къщи. За тях също са издадени разпореждания за бутане, но обитателите им ги оспорват в съда.

„В жалбата до Страсбург се включило и семейство роми, което никога не е живяло във Войводиново. Твърди, че е имало дом в махалата, но бил разрушен от багерите, пратени от община „Марица“. Възползват се от ситуацията, за да претендират за парично обезщетение от държавата“, посочва кметът на Войводиново Димитър Тосев.

*Материалът е препечатан със съкращения от в. „24 часа“

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ромската дилема
Ромската дилема
03 септември 2019 12:52
Гост

Браво на Кънев, че се нагърбва да защитава тези хора, когато цялото обществено недоволство е насочено срещу тях. Обаче народният гняв няма как да бъде уталожен, докато в страната има гета, полу-първобитни общности, които сричат на български, живеят сред сметища и не признават елементарния обществен ред. Докато едни печелят честно пари, строят домове, а други крадат и съсипват построеното с труд и лишения. И на масата българи няма как да обясниш, че не е редно да се слагат всички роми под общ знаменател, че не бива да накърняваш правата на едни, защото други от същото гето, пардон – село, могат… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
27 август 2019 13:52
Гост

Ще бъде голям цирк, ако спечелят.

Анонимен
Анонимен
27 август 2019 13:50
Гост

Правото на неприкосновеност на дома не бива да се накърнява. Но ромските постройки трябва да се изринат до основи.

Анонимен
Анонимен
27 август 2019 13:51
Гост

Бараки, от които бълват зарази. Да не говорим за зловонието около тях.

Анонимен
Анонимен
27 август 2019 13:48
Гост

До там я докарахме с ромската интеграция. Качиха ни се на главите. При другаря Живков това нямаше да се случи.

Анонимен
Анонимен
27 август 2019 13:46
Гост

Хубава работа, ама циганска.