Решенията на Върховния административен съд по нашумелите дела, свързани с екологията, не са взимани под натиск. Това заяви председателят на ВАС Георги Чолаков пред бТВ.

Като доказателство той посочи, че последните две решения са предизвикали критики (по отношение на „Корал“) и похвали (по повод парк „Пирин“) от еколозите.

Никой не ни натиска бутона, нито на мен, нито на съдиите във Върховния административен съд„, категоричен е Георги Чолаков.

„Решението ни за парк „Пирин“ не е удар върху икономиката, както твърдят хората от Банско. Приложихме закона, както е разписан“, обясни председателят на ВАС.

Преди около две седмици в свое решение по казуса „Корал“ ВАС, каза, че не намира основания да отмени разрешенията за строителство по проекта „Корал резидънс“ на „Прайм пропърти БГ“ за хотелски комплекс. Според ВАС към годините на издаването на разрешителните не са действали специализираните закони, закрилящи Черноморието, в т.ч. дюните от застрояване. Върховните съдии отхвърлиха жалба на РИОСВ – Бургас поради липса на оценка на въздействието на околната среда и оценка за съвместимост по Закона за биологичното разнообразие. Освен това спорният терен е урбанизиран през 2006 г. и има влязъл в сила подробен устройствен план. Законът за устройство на Черноморското крайбрежие влиза в сила през 2008 година. Според ВАС парцелът не се намира в защитена територия, не са необходими оценки за въздействие и съвместимост и липсват доказателства за съществуване на дюни.

В решението си ВАС добави, че територията съвпада с действащ общ устройствен план на община Царево, според който парцелът попада в зона за рекреационна дейност. Заключението е, че няма основания разрешението за строителство на „Корал“ да се обяви за нищожно.

Днес председателят на ВАС заяви, че докато не отпадне строителната забрана от 2014 г. за „Корал“, там не може да се строи. Забраната е въведена, докато проектите не се приведат съответствие със Закона за биологичното разнообразие и със Закона за опазване на околното среда, стана ясно от думите на Чолаков. Тя е наложена от министъра на околната среда и водите. Инвеститорите са я обжалвали, но през февруари 2018 г. ВАС окончателно е потвърдил забраната.

„Това, което се случва по Черноморието не е добре, но важното е дали е допустимо и по закон“, коментира още той. По думите му до острата реакция се е стигнало, защото имало публикации, че ВАС е разрешил строителството на плаж „Корал“.

Историята със строителството на плаж Корал се развива още от 2006-2007 година, когато са издадени  разрешителни за строеж. През 2007 г. тези разрешителни, които са предмет на сегашните производства, са изпратени на РДНСК за проверка. До този момент РДНСК-Бургас не е реагирала и не е приела, че има някакъв проблем при разрешението за строеж, но към 2007 г. са действали и други закони. Не е имало такива изисквания, каквито има в момента по Закона за биологичното разнообразие и Закона за опазване на околната среда. Въпросните дюни, за които се твърди, че са налични, са нанесени много по-късно в кадастралната карта. Към момента, когато са издаване разрешенията за строеж, тези територии са били урбанизирани. Някой не е нанесъл тази дюна – кадастъра или местната власт„, посочи председателят на ВАС.

И посочи, че съдът проверява дали това разрешение за строеж от 2007 година е било законосъобразно издадено към онзи момент.

Едно разрешение за строеж може да се обяви за нищожно, ако е издадено при допуснати груби нарушения на правилата„, обясни Чолаков. Като пример той посочи, че нарушение е ако разрешението е трябвало да го издаде главният архитект на община Царево, а го е издал главният архитект на община София. „Втората предпоставка е, ако разрешението е издадено там, където изобщо не може да се строи – като защитена територия. Това обаче не е защитена територия„, отбеляза още председателят на ВАС.

В практиката си съм имал много казуси за строителство по Черноморието. Държавата отскоро взе да мисли за тези дюни, отскоро защитава своите природни забележителности. Собственикът, който има дюна, трябва да бъде обезщетен от държавата, тъй като тя е изключителна държавна собственост. Държавата трябва ясно да е разписала къде не може да се строи и да се знае предварително. И предприемачите трябва имат права„, каза още Чолаков.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Сенека :)
Сенека :)
04 февруари 2019 13:21
Гост

Да приложиш закона съвсем не означава да правораздадеш. За едното ти е достатъчно да можеш да четеш. За другото – да мислиш.

ewy
ewy
04 февруари 2019 10:31
Гост

Българската и въобще човешката простотия не знае граници . Като види хубава полянка или плаж първата асоциация на българина е …..да лее бетон . И това не е отсега – едно време бяха вили и селски къщи , днес са хотели и ваканционни комплекси. И всеки напира да е….на „първа линия“. Абе джанъм , колко пъти ще си опънеш краката „на първа линия“ . Активните години на човека са 40-50 години, после си с краката напред , а си унищожил красота , която природата е сътворила за милиони години . И какво ще ти стане ако повървиш 100-200 метра ,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
04 февруари 2019 9:28
Гост

Цялото ни Черноморие е презастроено. Дали всички предприемачи са строили законно, или не е друга тема.

Еколог
Еколог
03 февруари 2019 21:14
Гост

Поздравления за ВАС за решението им за парк „Пирин“.

Анонимен
Анонимен
03 февруари 2019 21:11
Гост

Не очаквах въобще друга пизиция на Чолаков.