Рецидивистът Иван Николов е окончателно осъден на 30 години затвор за бруталното убийство от омраза на възрастно семейство в ромския квартал на Пазарджик. Това реши Върховният касационен съд (ВКС), който напълно споделя изводите на Апелативния съд в Пловдив и остави в сила решението му.

Убийството беше извършено на 5 ноември 2016 г. в Пазарджик в дома на 77-годишния Асен Илиев и 68-годишната му съпруга Василка, а на следващия ден Николов беше задържан, след като стрелял с въздушна пушка в същия квартал.

Впоследствие стана ясно, че 30-годишният Николов е нахлул в дома на семейството, видял на дивана пред телевизора възрастната жена и я заклал с нож, който дори оставил в тялото. Навън срещнал и съпруга на жертвата, когото намушкал няколко пъти с друг нож, който също оставил в тялото. Съсед подал сигнал в полицията, след като видял безжизненото тяло на Илиев. Първоначално разследващите нямали следа към извършителя, защото липсвал мотив за убийството, не били взети и парите от дома на жертвите. На следващия ден обаче Николов започнал да стреля с въздушна пушка по хората от ромския квартал в непосредствена близост до къщата, където са били заклани Илиеви.

След задържането Николов, който имал и предишни осъждания, направил пълни самопризнания, като се оправдал, че е действал под влияние на наркотици. На първа инстанция Окръжният съд в Пазарджик го осъди на 25 години затвор при максимална присъда доживотен затвор, като наказанието е било намалено заради самопризнанията. След това обаче Апелативният съд в Пловдив увеличи наказанието на 30 години затвор, а на близките на убитите бяха присъдени обезщетения от по 100 000 лева.

Николов е обжалвал само размера на наказанието, но върховните съдии Николай Дърмонски-председател, Спас Иванчев-докладчик и Христина Михова са категорични, че няма никакво основание за снизхождение и определят извършеното като типично убийство от омраза.

„Установеният цивилизационен модел, независимо от пол, раса или религия дефинира неизменно уважение към децата, жените, възрастните, болните и страдащите, като цяло към по слабите. Подсъдимият, пренебрегвайки всякакви морални и етични норми, не само ги е престъпил, но и задълбочил до крайна степен отхвърлянето на социалните рамки на човешкото общежитие. В драстична степен той е игнорирал необходимостта от уважение към възрастните хора, като е лишил пострадалите от живот, единствено и само поради това, че те са от определена малцинствена група. Воден от своите установени стереотипи (открито противообществени) и желание за себеизтъкване, той е нарушил изконното човешко право на живот на двама души, които не са били в състояние да се защитят поради своята възраст. Деецът не е проявил никакво съчувствие, напротив, той е извършил престъплението безмилостно, с ожесточение, което не познава предел“, пише подробно в решението на ВКС.

В него върховните съдии отхвърлят и аргумента на защитата да иска по-леко наказание заради наркотичното влияние на Николов по време на извършване на убийството. ВКС е категоричен, че убиецът е действал по расистки подбуди, а не под влиянието на наркотик.

„Определеният максимален срок от 30 години лишаване от свобода ще сведе по минимум възможността на дееца да вреди на обществото, по естествени и физиологични причини, а и доколкото той не се е проявявал като поправим деец при досегашните си осъждания“, се казва още в решението на съда.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Anonimen
Anonimen
19 април 2018 13:15
Гост

4udia se takiva hora maika li gi e rajdala. Da zakoli6 4owek………

Адвокат
Адвокат
19 април 2018 13:00
Гост

За този само смъртно наказание. Обаче нашите закони както винаги са или недообмислени, или с дупки.

Колибесов
Колибесов
19 април 2018 12:58
Гост

От кога взимането на наркотици може да е оправдание?

Хигиенист
Хигиенист
19 април 2018 12:56
Гост

Дано да го опазят, че от там вече лесно се бяга.