Знаковото дело срещу бившата шефка на съда в Белоградчик Ирена Венкова продължава да чупи рекорди за време, в което не може дори да тръгне в съда.

Венкова е подсъдима за имотни измами за около 1 млн. лева, а разследването срещу нея започна през далечната вече 2007 г. Повече от 9 години пък продължават опитите на прокуратурата да го внесе в съда и той да му даде ход. До този момент те са все безуспешни.

Провали се и последният опит на Софийския градски съд (СГС) да проведе вчера разпоредително заседание заради мистериозно отсъствие на адвокат, който от една седмица не си вдига телефона, а кантората му е затворена и няма контакт с нея.

Венкова е обвинена за престъпление по служба, измами и документни престъпления. Според държавното обвинение още от 2004 г. като съдия и председател на съда в Белоградчик е участвала в незаконно придобиване на земеделски земи със съпруга си Емил Иванов и съдията по вписвания Велин Станков. Те са подсъдими с нея, като прокуратурата твърди, че са получили около 1 млн. лева от схема с нереституирани имоти с починали или неизвестни собственици. Венкова съчинявала дело за връщане на земите и го решавала в полза на „ищеца“. Той пък, макар реално изобщо да не е участвал в делото, след това издавал пълномощно на Емил Иванов да продаде земята, като пълномощното било заверено от Велин Станков. Разследващите твърдяха за открити и описани десетки такива случаи още преди 10 години, когато Венкова беше и отстранена от длъжност от Висшия съдебен съвет, след което сама напусна съдебната система и стана адвокат.

Тъй като делото срещу нея така и не започна в съда, тя се включи и в местните избори за кмет на Белоградчик през 2015 г., когато беше подкрепена от партията на Яне Янев „Ред, законност и справедливост“ (РЗС).

Вчера стана ясно, че неоткриваемият ѝ адвокат е Емил Василев, който пък беше депутат от РЗС. Адвокат Василев бил търсен 6 дни по телефона, но нито веднъж не отговорил, включително и ден преди разпоредителното заседание. Призовкари посетили и кантората му, но там нямало хора. Иванова обясни пред съда, че за последно се чула с адвоката си в края на юни или началото на юли, а той ѝ казал, че през август ще почива. След това и на нея не вдигал телефона.

Съдия Даниела Талева подчерта, че едно от обвиненията на Венкова предвижда от 10 до 20 години затвор и защитата ѝ е задължителна, а отсъствието на защитник е абсолютна процесуална пречка за даване ход на делото, след което го насрочи за 4 октомври.

Въпреки че адвокатът й стана причина за отлагането, съдът не назначи резервен защитник на Венкова. Такива се определят, когато това е от изключително значение за провеждане на производството в разумен срок.

Последните опити за старт на делото в съда бяха преди 2 години, когато прокуратурата внесе нов обвинителен акт срещу Венкова, Иванов и Станков. В началото на 2017 г. съдия Веселина Ставрева от СГС прекрати делото, но определението ѝ беше отменено, след като Софийският апелативен съд (САС) не видя противоречия в обвинителния акт. И след това обаче делото не успя да тръгне, този път заради подсъдимите и защитниците им – те или не бяха получили навреме преписи от обвинителния акт, или бяха организирали защитата си, или отсъстваха адвокати, а имаше и случай на болни подсъдими.

През ноември 2017 г. влязоха в сила промените в НПК, според които трябва да бъде проведено разпоредително заседание. Тогава съдия Ставрева отново прекрати делото със същите съображения, по които го беше направила по-рано.

Прокуратурата протестира и САС за пореден път отмени определението, като каза, че градският съд е трябвало да съобрази, че втората инстанция вече се е произнесла по годността на обвинителния акт. Така делото отново се върна в СГС, но съдия Ставрева се отведе и то беше разпределено на състав с председател Даниела Талева.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
05 септември 2018 20:55
Гост

Не е първата, която ще се измъкне между капките.

Анонимен
Анонимен
05 септември 2018 20:56
Гост

До тук води корупцията в нашето правораздаване.

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
05 септември 2018 16:59
Регистриран

Днес е знаков за РБ ден-5 септември 2018 г. Защото чрез ТАЗИ статия, чрез която се прави в н у ш ен и е, че УЖ Адвокатът БИЛ ВИНОВЕН ЗА ПРОТАКАНЕТО НА ДЕЛОТО, което не само не е вярно-това е недостойно, ще настъпи „обръщане“на 180 градуса около точката на космическото пространство за планетата Земя. Това става ЗАРАДИ ИСТИНАТА- тя, окъпана в чистите ни сълзи, ще хвърли дрипавите дрехи, с които я бяхме облекли, и ще забрести в бяло. Господа, не Адвокатите/свободно родени Люде, самоуправляващи се, независими и очертани с изключителност в своите правни мнения/, са виновни.Не факта, че ТЕ получават… Покажи целия коментар »

Курусмук
Курусмук
06 септември 2018 14:04
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
05 септември 2018 13:35
Регистриран

ЧЕ НЯМА коментари е ЗНАКОВО за Юристите на РБ.Затова сега, като безспорен мъдрец, ще промълвя така: 1.Г-жа бивщата съдийка също е човек-тя има право да се счита за невиновна, защото прозумпцията безусловно я защитава.И след като за другите „престъпници“ съдът може да прави „въртеливи“движения, и за нея също може.Затова тя ще осъди РБ в СПЧ в Страсбург за т.н. неразумен срок, както и да завърши това дело… 2.Прокуратурата през 2007 г.не е имала пред СЕБЕ СИ закон п/в т.н.корупция-така се оправдаваха, за да бездействат на „законно “ основание.Сега имат точно такъв закон-що не се пробват, а?!Или чакат ДН да заеме… Покажи целия коментар »

Янеле
Янеле
05 септември 2018 12:49
Гост

Венкова е тръгнала да се спасява по давност. Има няма още 30 години, а нея, струва ми се, ще ѝ стигнат.

Анонимен
Анонимен
05 септември 2018 12:45
Гост

Това е абсолютен отказ от правосъдие. И защо не е назначила служебен защитник. Както се вижда адвокатите и клиентите им използват всеки един случай, за да шикаринат процеса.