Рекордно количество от 712 кг хероин за над 46 млн. лева е задържано на ГКПП „Капитан Андреево“. Наркотикът е бил укрит в два камиона с иранска регистрация, които са пренасяли строителни плоскости от гипскартон.

Това обясни днес окръжният прокурор на Хасково Иван Стоянов и разкри, че опакованият хероин е бил нареден плътно между плоскостите, които били слепени една до друга. Това е попречило наркотиците да бъдат засечени с рентген и камионите са минали допълнителна проверка, при която вече хероинът е бил открит.

Първият ТИР е бил спрян за щателна проверка и задържан в четвъртък, като в него били открити над 347 кг хероин. Вчера на пункта е минал и втори камион с иранска регистрация, в който са открити над 365 кг дрога.

По думите на прокурор Стоянов, хероинът е бил изключително чист и се предполага, че е щял да бъде разреден преди да бъде пуснат за продажба.

„Това за момента е най-голямото количество хероин, задържано на наша граница. Установен е получателят – дружество в страна-членка на ЕС. Своевременно са уведомени правоохранителните органи в съответната държава по линия на наркотрафика“, допълни Георги Георгиев от Агенция „Митници“.

За 72 часа са задържани двамата шофьори от Иран, като предстои прокуратурата в Хасково да поиска постоянения им арест.

За откритото рекордно количество хероин говори снощи и премиерът Бойко Борисов от трибуната на Общото събрание на ООН в Ню Йорк и каза, че България доказва с дела ангажимента си в борбата с наркотрафика.

„Дори в момента българските митнически власти, българската прокуратура правят операция и задържат стотици килограми хероин. В този момент. Моята страна може да служи за пример за постигането на мир, сигурност и стабилност, както и на целите за устойчиво развитие, минават през конкретни стъпки като тази“, каза Борисов.

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
асд
асд
29 септември 2018 21:34
Гост

Боко сам лови себе си, като следствие от сричането му пред ООН. Вижте го, управника.

Далавера
Далавера
29 септември 2018 16:47
Гост

100 TIR-a минават, два остават. Чиста работа

Далиили
Далиили
29 септември 2018 16:45
Гост

Сигурно специално за речта му е подготвяна акцията 🙂