Районният прокурор на София Радослав Димов е поискал да представлява обвинителите, които не членуват в съсловна организация, в Съвета за партньорство към Висшия съдебен съвет. Това съобщиха от ВСС в отговор на запитване на „Лекс“.

В Съвета за партньорство влизат професионалните организации на съдиите, прокурорите и следователите, но и 11 магистрати, които представляват колегите си, които не членуват в такива.

Димов е първият прокурор, който подава заявление за член на съвета, а местата за обвинители са четири. По информация на „Лекс“ обвинители събират подкрепа и за градския прокурор Емилия Русинова, но засега тя не е подала заявление.

Докато ВСС събираше предложения, такива бяха внесени за 7 съдии (при 6 места) и за един следовател (при квота за един). Заявления подадоха съдиите от Софийския градски съд Анелия Янева (подкрепена от 133 магистрати), Атанас Маджев (100), Анелия Щерева (117), Валерия Братоева-Дамгова (120) и Албена Ботева (118), както и Илиана Димитрова-Васева от Окръжен съд – Пазарджик (128) и Ангелина Лазарова от Апелативен съд-Варна (203). С подкрепата на 108 следователи за техен представител в съвета беше предложена Елена Динева от следствения отдел на Софийската градска прокуратура.

Съветът за партньорство все още не е сформиран. ВСС отложи решението за това, тъй като беше поставен въпросът дали има магистрати, които са подкрепили повече от един свой колега.

Заявления за участие в съвета подадоха и петте съсловни организации на магистратите – Съюзът на съдиите, Асоциацията на българските административни съдии, Българската съдийска асоциация, Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите.

Самият ВСС определи за свои представители в него Вероника Имова, Пламен Найденов и Пламена Цветанова.

Това, че не са попълнени всички места в него не е пречка за конституирането му, което трябва да стане с решение на Пленума на ВСС.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
07 февруари 2019 11:18
Гост

Участието в този съвет на непредставените другаде магистрати е важно, най-малкото заради отвращението на доста от тях от съсловните организации.

Анонимен
Анонимен
06 февруари 2019 16:30
Гост

Не мисля, че ще има магистрати, които са подкрепили повече от един свой колега.

Анчо
Анчо
06 февруари 2019 16:31
Гост

Редно е самата програма за гласуване да не дава такава възможност.

Анонимен
Анонимен
06 февруари 2019 16:28
Гост

За сега няма много желаещи прокурори. А би било добре всички места да се запълнят.