Ресторантите и всички заведения за хранене ще могат отново да посрещат клиенти и на закритите си площи от понеделник – 12 април.

Това става ясно от новата заповед (виж тук) на здравния министър Костадин Ангелов, в която са описани поредните разхлабвания на мерките срещу COVID-19. По-рано днес Ангелов каза на редовния брифинг на здравните власти, че постепенното отпадане на ограниченията ще започне с връщането на част от учениците в училищата и отваряне на големите нехранителни магазини, но поиска още една седмица, за да започне разхлабване на мерките за заведения и други сектори.

В заповедта му обаче се казва, че посещенията в заведенията за хранене и развлечения се допускат при използване на не повече от 50% от капацитета им, ограничено работно време в границите между 6 и 23 часа и носене на защитни маски за лице от персонала.

Само преди седмица министърът издаде заповед, с която позволи на ресторантите да работят на откритите си площи, след като бяха напълно затворени от 22 март.

От днешната заповед става ясно още, че от 16 април (петък) отварят още казината и игралните зали. Моловете остават затворени до 15 април, но заведенията за хранене в тях ще могат да работят при същите условия като тези за останалите ресторанти.

Баровете и дискотеките пък остават затворени до 28 април, а след това ще могат да работят с до 50% от капацитета си и при носене на защитни маски от персонала.

От понеделник в класните стаи се връщат учениците от 1 до 4 клас, както и на тези от 7, 8 и 10 клас. След като заплашиха с протести, ако не отворят следващата седмица, големите нехранителни магазини ще могат отново да посрещат клиенти, ако осигурят площ от 8-10 кв./м на човек.

„Отчитаме първи крачки към края на третата вълна. С малки крачки се намалява заболеваемостта. Дайте ни още една седмица глътка въздух, за да стъпим на здрава медицинска основа, нека проявим една седмица разбиране“, отговори сутринта Ангелов на въпрос за евентуални следващи разхлабвания на ограниченията.

Министърът на образованието Красимир Вълчев посочи, че при положителна тенденция в разпространението на вируса, в края на месеца в училище ще се завърнат и останалите по-големи ученици. В университетите пък ще бъдат възстановени практическите занятия.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев каза, че по 14-дневна заболяемост България е на 9 място в ЕС и на четвърто на Балканите с 676 регистрирани случая на 100 000 души. По смъртност обаче страната е втора в ЕС след Унгария и втора на Балканите след Северна Македония.

„Тенденциите са изключително крехки. Спадът на заболеяемостта е само със 7% на двуседмична база, което само чертае тенденция, но не бих казал, че тя е трайна“, каза председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски и напомни, че все още не сме достигнали нивата на най-високата точка от ноември м.г., която беше 667 на 100 000. Сегашните нива пък само се изравняват с тези отпреди две седмици, когато тенденцията беше още за покачване.

На днешния брифинг шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов обясни и решенията, които щабът взе за прилагането на ваксината на „АстраЗенека“. Според българските власти ограничения не трябва да има, а само повишено внимание за жените под 60 години и да не се прилага на жени, при които има повишен риск от тромбози, а за това трябва да се консултират с личните лекари.

Кирилов подчерта, че и Европейската агенция по лекарствата не е категорична, че констатираните случаи на тромбози са свързани с ваксината, а само, че е възможна връзка. Той обаче посочи, че до момента са установени 62 случая на тромбоза на мозъчен венозен синус и 24 случая на тромбоза на вена в коремната област при над 25 млн. поставени дози, което показва, че нежеланите реакции са изключително редки.

По думите му симптомите след ваксиниране, за които хората трябва да са внимателни и да потърсят консултация с лекар, са задух, болка в гърдите, подуване на краката, продължителна болка в корема, главоболие или размазано виждане.

За останалите хора здравните власти обясниха, че не е нужна специална профилактика след ваксиниране с „АстраЗенека“.

Според здравния министър Костадин Ангелов обаче няма никакви поводи за притеснения след като е минало вече достатъчно време от поставяне на първите дози.

„Няма поводи за притеснения или търсене на симптоми. Минали са две седмици, минало е времето на тези много редки усложнения“, каза Ангелов и допълни, че до момента няма проучвания за ефекта от комбиниране на тази ваксина с поставяне на втора доза от друга.

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Аналог
Аналог
08 април 2021 12:07
Гост

Да се надяваме, че сега като почнат да се отпускат мерките и скоро няма да се затягат пак.

Анонимен
Анонимен
08 април 2021 12:17
Гост

Ако се спазват определени правила, искрено се надявам да се подобрят нещата.

Русева
Русева
08 април 2021 12:07
Гост

А проверка на оня личен лекар, дето го даваха по НОВА, който казал, че няма да ваксинира пациенти, да не го занимават с глупости. Обаче прибира 1000лв. от държавата за ваксиниране.

Анонимен
Анонимен
08 април 2021 12:05
Гост

Излагация. Не може да се кляка веднага пред всички, които протестират.

Анонимен
Анонимен
08 април 2021 12:18
Гост

Хората нямат избор. Остават в къщи безработни. От какво да живеят те?

Temelko
Temelko
08 април 2021 12:05
Гост

Според мен мерките са адекватни, но просто не се спазват

Анонимен
Анонимен
08 април 2021 12:19
Гост

Така е. За това статистиката ни ще е черна.

Емил
Емил
08 април 2021 12:05
Гост

Говори се, че дори не можеш да ги съдиш за заповедите, защото те са с кратка давност, ако видят, че има заведено дело и веднага махат заповедта, делото се прекратява и те след ден два издават нова заповед, която също е с кратки срокове. Е така се действа.

Olq
Olq
08 април 2021 12:06
Гост

Абе то се говори и че се надписват разни неща. Пише се, че имаш Ковид, без реално да имаш. Да имаме бройки.

Spiro
Spiro
08 април 2021 11:54
Гост

Не се съмнявам, че отварянето е за добро

Жечев
Жечев
08 април 2021 12:21
Гост

Със сигурност. А и нивото на обучение доста спадна.

Агов
Агов
08 април 2021 11:54
Гост

Принципно не съм от ГЕРБ, но следващите управляващи, ако са умни ще оставят Ангелов да работи. Но те понеже са инат ще кажат, че Чорбанов е по-голям специалист и него ще капичнат да е здравен. Излагация.

Ananieva
Ananieva
08 април 2021 11:53
Гост

За мен мерките бяха адекватни. Да видим новото правителство, дето толко всички плюха мерките, какво ще измъдрят. То лятото е лесно и есента ама вече с ваксини. Ще се пъчат, как са отпуснали всички мерки и как няма да налагат затваряне… ама тогава ще е лесно. Порф. Ангелов отнесе най-голямата битка и зор.

Анонимен
Анонимен
08 април 2021 12:22
Гост

Така е. Жалко, че сега ще го сменят.

Авигел
Авигел
08 април 2021 11:52
Гост

Като кажеш, че ще протестираш и те клекват

Анонимен
Анонимен
08 април 2021 12:23
Гост

А защо трябва да се стига до там?