Един от пътниците в изгорелия на магистрала „Струма“ автобус с туристи от Северна Македония липсва. Това стана ясно от думите на зам.-главния прокурор и шеф на Националната следствена служба Борислав Сарафов и на говорителя на главния прокурор – Сийка Милева, които днес дадоха още разяснения около разследването.

Оказа се, че жертвите са 44, а не 45, каквато беше досегашната информация. Причина за объркването е, че при влизането си в България няколко часа преди трагичния инцидент, в автобуса е имало 52 пътници, заедно с шофьора. След това на мястото в изгорелия автобус разследващите са открили овъглени 44 тела, между които и шофьорът, а седмина са откараните в „Пирогов“, поради което се оказва, че един от регистрираните на границата пътници липсва.

Според разследващите най-вероятно той се е прекачил на някой от другите три автобуса с туристи, които са се връщали от Истанбул. Установено е до момента, че минути преди инцидента, групата от всички автобуси  e почивала на бензиностанция. Има и свидетелства за прехвърляли се пътници в различни автобуси.

В същото време обаче един от оцелелите, който е настанен в „Пирогов“, е категоричен, че са се спасили 8 души. Сийка Милева каза, че лично е разговаряла с този пострадал, а след това, което той ѝ е казал, на място да го разпита е отишъл и следовател.

„Той е казал, че са се спасили осем лица. Работим по тази версия“, добави Милева, а шефът на следствието Борислав Сарафов подчерта, че въпросът е по-скоро технически и очакванията му са в крайна сметка липсващият пътник да е имал късмет и да е продължил пътуването след почивката в друг автобус. Тази неяснота се очаква да бъде изяснена в следващите дни, след като от Северна Македония дадат информация за пристигналите там туристи от останалите три автобуса.

Разследващите отхвърлиха версията за взрив в автобуса от туби с бензин и горива. В него е имало три туби с нафта, които дори не са били пълни и не са се възпламенили, а следи от бензин не са открити. Изрично е проверена и версията за терористичен акт, макар такива данни да не е имало и тя е отхвърлена.

Сарафов обясни, че водещата версия остава човешка грешка, за която са допринесли организацията и състоянието на пътя. Като основен проблем се посочва „островната“ мантинела на завоя, която отделя обособеното място за почивка от основния път. Именно в нея се е ударил автобусът, като експерти вече коментираха, че тя е опасна и няма предупреждение, че следва място за почивка. Автобусът е изкъртил девет колчета от тази мантинела и парчета от нея са били намерени при резервоара с нафтата. Предполага се, че при удара и преминаването на автобуса през нея, търкането е предизвикало и искрите, довели до пожара. Оцелелите също са казали, че пожарът е започнал след удара.

„Продължава огледът на останките от автобуса от следователи и автоексперти – дали е възможно внезапна неизправност да е предизвикала инцидента с напускане на платното. За момента водеща версия сякаш се очертава тази за човешка грешка и дали, ако е имало човешка грешка, тя е била улеснена от лошата сигнализация, маркировка и организация. Тази мантинела, на която се е нанизал, тя не само не е полезна, тя е опасна за движението и е способствала за настъпването на инцидента“, каза Сарафов.

За мащаба на трагедията е допринесло и лошото стечение на обстоятелствата, че автобусът е спрял между двете разделителни мантинели. Така средната врата е била притисната от едната мантинела и пътниците не са могли да излязат. Предната врата пък е паднала още при удара, но именно оттам е започнал пожарът и е било невъзможно да излязат през пламъците.

Междувременно главният прокурор Иван Гешев е разпоредил на Върховната административна прокуратура проверка на пътната сигнализация и маркировката на магистралите и първокласните пътища в цялата страна. Тя ще бъде извършена от български и чужди експерти, а при данни за извършени престъпления, материалите ще бъдат изпратени на Върховната касационна прокуратура за търсене на наказателна отговорност от виновните.

33
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
за протокола
за протокола
28 ноември 2021 15:48
Гост

Търси се един труп на магистралата строена през последните 30 години!

Трупът на българското правосъдие от „разследващи“ прикриватори и подкупни съдии, всички „магистрати“ кланещи са на Златният телец – изработка Америка за България.

АМИН

Адвокат със сак
Адвокат със сак
27 ноември 2021 14:26
Гост

ГЕРБ е бедствие, но
можеха да инспектират.

Анонимен
Анонимен
26 ноември 2021 8:48
Гост

Шофьорът е заспал и белята е станала. И този пътник дето бил сигурен, че спасените са осем е малко несериозно. Осмият какво е направил, хванал е гората? Просто е преброил 7 души + един преброен два пъти. А има и нещо интересно като феномен при някои свидетели – хора незначителни да се превърнат в център на внимание като говорят небивалици, ако има кой да им върже, разбира се.

Зa протокола
Зa протокола
26 ноември 2021 23:07
Гост

Заспала е майка ти.

Бравос
Бравос
25 ноември 2021 23:46
Гост

За един ден установиха категорично, че няма терор. Как?

По далеч по-елементарни дела с петилетки не могат да установят обективната истина. Ако въобще могат, а и не искат я от мързел, я от страх, я от слугинаж, поръчка…

И в съдебната фаза, обичайно на въззивна инстанция всички страни се чудят какво са правили „разследващите“?

Сега за 2 дни се смениха версии, излизат нови факти, данни, но това не пречи да се плещи на ангро от разследващите. Белким обществото и данъкоплатците не им потърсят сметка какво работят през последните 30 години и колко са квалифицирани!

Нова Конституция!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
25 ноември 2021 17:50
Гост

Демек, Комитова е виновна. Седем месеца се занимават с чувалите на Борисов хората измряха. Оставка на бюрократичната лека от МРРБ!

Хе хе хе
Хе хе хе
25 ноември 2021 15:34
Гост

Взрив не е имало, твърди лице което няма нищо общо с разследването и го направлява недопустимо! Край.

Момче от камион и работници чули взрив, това не са свидетели! Свидетели са само очевидците, според продажника кадър на ВСШ Георги Димитров. Браво!

Анонимен
Анонимен
25 ноември 2021 16:18
Гост

Старите следователи и прокурори могат да ви разкажат трагико-комични неща за този възпитаник!

Шумкарски
Шумкарски
25 ноември 2021 13:51
Гост

За всичко е виновна Магистралата, твърдят елинските магистрални тролове във форума.

Може и така да е.

Анонимен
Анонимен
25 ноември 2021 13:34
Гост

Държавата строи „магистрали“ при меко казано съмнителни обстоятелства и често при явно нарушаване на закона, не ги поддържа, не ги маркира правилно и им слага ограничения на скоростта, които са предвидени за цивилизовани държави (а не за нашата мутренско-бананова република). Пътното платно се нагъва и пропада, като не се предприемат никакви мерки. В резултат от това, ноторно имаме най-опасните пътища в цяла Европа. Как това безумие може да бъде определено като човешка грешка?! Каква е грешката – че изобщо някой е имал глупостта да кара в България ли???

Re:
Re:
25 ноември 2021 13:48
Гост

Ей трол скапан! Недей да разводняваш – от какво е взрива, каква е причината?!?!?!

само отбелязвам
само отбелязвам
25 ноември 2021 13:34
Гост

Сикрет Сървиз и гръцките им държанки не са пансион за благородни девици!

Чета във форума има доста обилна адвокатска защита на мекерето им Боби и с-ие, с упражнения по темата бордюри, мантинели, маркировки … която обилно се лее от сек’ви експерти по всичкология от телевизионния екран на националните небългарски телевизии.

Пък после ПАК се чудете как Силва Зурлева падна на Нова година по стълбите … лани.

Христо Смирненски
Христо Смирненски
25 ноември 2021 13:43
Гост

Предчувствие за стих: Боби ще последва Силвето по стълбището.

Случилото се е изключително зловещо и този път „няма как“ да мине метър родето на Марга Попова!

лошото стечение на обстоятелства
лошото стечение на обстоятелства
25 ноември 2021 13:13
Гост

Този невероятен Боби Сарафов!

Не е така със сигурност
Не е така със сигурност
25 ноември 2021 13:12
Гост

Взривът от какво е? Какво се е взривило при нов и модерен автобус със системи за сигурност – технически?!

На престъпника Сарафов не вярвам и на йота, още по-малко на началството.

Ако не е терористичен акт е личен акт на вендета, всичко друго е димна завеса!

паун шишарков
паун шишарков
25 ноември 2021 13:03
Гост

сарафов изумява с акъл. за „атентата“ на алексей петров, той заяви, че е категорично, че лонгвиненко е организирал същия, но се оказа че не е така а такова продположение на човек който борави с информация и на фона на това кой е лонгвиненко беше абсурдно. но какъвто народа такива и управниците. причината за този инциндент е че криви глави са проектирали магистралата и този остров, както и много други неща и шофьора е бил подведен защото на българската магистрала е тъмно като рог, ако няма луна , и кой ще предполага, че там – на уширението стърчи бордюр и мантинела,… Покажи целия коментар »

Oblena
Oblena
25 ноември 2021 12:23
Гост

Дано е така. Ама айде и Гешев и Сийчето да земат да се махат, става ли?

Абагард
Абагард
25 ноември 2021 12:23
Гост

Нелеп инцидент заради слабото управление на държавата си отидоха хора!

Lalov
Lalov
25 ноември 2021 12:22
Гост

Ама не то се вижда, че е малоумно построено. Мантинела в средата на магистралата на завой. И това не е само там. На много места по магистралите ни съм го виждал. Но да е точно на завой е нелепо.

Анонимен
Анонимен
25 ноември 2021 12:22
Гост

Ясно, пак няма да има виновни. Ще кажат след разследването „ми то се случва“. Защото не ни стига Своге, а сега и това. И ТРЕЙС бяха ли виновни след Своге? Не, нали?

Cerkov
Cerkov
25 ноември 2021 12:21
Гост

После да не забравите, глупавите и прости българи, пак да се подигравате с Артекс! Защото те са ви проблема и примера за мафиотска компания. Ама в действителност кражбите се случват през тия дето правят магистрали. Това са Главбулгарстрой, ТРЕЙС и какви ли не още подобни формирования.

Жаки
Жаки
25 ноември 2021 12:42
Гост

На Борисов фирмите.

Кирил
Кирил
25 ноември 2021 12:20
Гост

Сега се сетиха, че мантинелата не само не е полезна, а е и опасна за движението

Людмил
Людмил
25 ноември 2021 12:20
Гост

Това ли „Градим България“ правеше ГЕРБ за нас?

Ananieva
Ananieva
25 ноември 2021 12:20
Гост

Ако нещо на тази магистрала не е направено по най-висок стандарт, то това е така, защото от тези неща се краде най-много. Няма да откриете кражби де. Или ще откриете ако се рови много задълбочено. На хартия всичко е изрядно. Но реално са слагани некачествени материали, че дори мже и некомпетентни хора да са проектирали, за да вземат по-малко пари и повечето пари да останат за джобовете на тоя и оня. Маниера на ГЕРБ!

Гъливер
Гъливер
25 ноември 2021 12:19
Гост

Поредното доказателство, че трябва да се ревизира всичко строено от Бориосв, защото той се майтапеше с историците, еколозите, че му пречели да прави магистрали. Да ти имам магистралите бе бунак!

Anonimen
Anonimen
25 ноември 2021 12:44
Гост

Той няма далавера от еколозите. Защо да не се майтапи? Обаче виж от магистралките яко се прилапва.

Димитриева
Димитриева
25 ноември 2021 12:18
Гост

А за тая маркировка кой ще е виновен? Вероятно никой. В България виновни има само ако те лично са драснали клечката. Но тук понеже говорим за колективна немърливост – да сложиш там мантинела, затова виновни няма!

Филип
Филип
25 ноември 2021 12:18
Гост

Как може да не поставят предупреждение, че следва място за почивка.

Анонимен
Анонимен
25 ноември 2021 12:18
Гост

Добре е, че се е прехвърлил човека

Прехвърлячоff
Прехвърлячоff
25 ноември 2021 13:18
Гост

Забравил си е чантата Ecce Homo с детските играчки в автобуса.

Лошо стечение на обстоятелствата, както вика Боби Вратарчето на отбора на Затвора!

Кико
Кико
25 ноември 2021 12:15
Гост

Ужасна трагедия. Добре, че някои от пътниците са се прехвърлили в други автобуси.

Вико
Вико
25 ноември 2021 13:22
Гост

Кой е Липсващият и Защо?

Това Национално следствие ли е или Рекламна агенция на (не)Зависимата (не)Българска псевдосъдебна Власт?!