Разследването срещу кмета на Септември Марин Рачев за безстопанственост и неизгодни сделки за над 13 млн. лева стигна до бивш негов заместник и главния счетоводител на общината Иванка Сестримска.

Той е обвинен за умишлена безстопанственост, от която са настъпили вреди за общината за близо 80 000 лева, както и за престъпление по служба, съобщиха от Специализираната прокуратура.

Според обвинението заместник-кметът не e контролирал изпълнението на договори на общината със строителни фирми в осем случая. Ставало дума за ремонт на улици, детски площадки и библиотека в различни селища в общината, като в повечето случаи бил упълномощен като възложител от кмета Марин Рачев и договарял 100% авансово плащане, без да изисква от изпълнителите парична гаранция за изпълнението на договорите.

Престъплението по служба на бившия заместник-кмет е свързано с авансово плащане на над 35 000 лева на фирма, която трябвало да достави 40 улични стълба. Бившият заместник-кмет остава на свобода срещу парична гаранция от 20 000 лева.

Главният счетоводител на община „Септември“ Иванка Сестримска е обвинена в безстопанственост, от която са нанесени вреди за близо 2,8 млн. лева, както и за сключване на неизгодна сделка в съучастие с кмета Рачев.

Сестримска сключила четири неизгодни договора за сметопочистване и ремонтни дейности, по които били платени неизвършени дейности и услуги или такива на завишени цени спрямо пазарните им стойности, посочват от държавното обвинение. На нея прокуратурата е определила парична гаранция от 50 000 лева, като мерките за неотклонение могат да бъдат обжалвани пред Специализирания наказателен съд.

Разследването срещу кмета Рачев започна в края на м.г., а на 1 февруари той беше и арестуван, след което освободен срещу парична гаранция от 120 000 лева. От прокуратурата обявиха, че той ще отговаря за безстопанственост и неизгодни сделки, като някои от тях са с една и съща фирма, която била негова собственост преди да заеме поста. Обществените поръчки в общината били изпълнявани от общо 14 фирми, които били на негови роднини, приятели и бивши съдружници.

При обиските разследващите откриха в нощното шкафче на кмета и копия на справки от ДАНС за местните избори през 2015 г., когато Рачев е избран на поста от листата на ГЕРБ. Заради изтичането на информацията към кмета, оставка след това подаде районният прокурор на Пазарджик Георги Кацаров.

Миналата седмица главният прокурор Сотир Цацаров каза, че отговорността в случая не е на МВР или на ДАНС, защото назначената от него проверка е показала, че документите имали „обща пресечна точка“, която е Районната прокуратура в Пазарджик. Справките обаче не съдържали секретна информация и не можело да се разбере кой ги е копирал.

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
02 април 2018 18:00
Гост

Ей, съсипаха го тоз човек, сега почнаха и екипът му. Съсипници

Минувач
Минувач
02 април 2018 17:08
Гост

И как така се плаща цялата сума без гаранции за изпълнение?

Анонимен
Анонимен
02 април 2018 16:44
Гост

Рибата се вмирисва от към главата.