Опитът за убийство на собственика на „Емко“ Емилиян Гебрев се разследва активно от българските власти, но те очакват резултати от експертизи, поискани от ФБР и Великобритания. Това става ясно от подробна информация, огласена от прокуратурата, в която се излагат действията, извършени до момента за разкриването на това кой и с какво е опитал да отрови Гебрев през април 2015 г.

Тогава след вечеря с бизнес партньори в ресторант в столичен хотел Гебрев е приет по спешност във ВМА, а животът му е спасен само благодарение на лекарите. На другия ден със същите симптоми в болница влиза един от директорите в „Емко“, а после и синът на Гебрев. „И за тримата първоначалните съмнения са за инсулт, като след проведени изследвания и токсикологични анализи на кръвта, се провежда лечение на остро отравяне в резултат на фосфороорганични съединения“, припомнят от прокуратурата.

Още на 1 май 2015 г. Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство за опит за убийство. Основната версия е опит за отравяне с храна. В кафето от кафемашина в дома на Емилиян Гебрев, както и в по дрехи на сина му са открити следи от хлорпирифос (инсектицид, който е силно токсичен и се ползва срещу вредители по земеделските култури). Следи от него има и в салатата, която са яли по време на вечерята. Те обаче са в минимално количество. Според съдебните лекари диагнозата на тримата най-общо може да бъде определена като „остра интоксикация с фосфороорганични съединения“. Така през юни 2016 г. разследването е спряно, тъй като извършителят на престъплението не е разкрит.

След повече от две години – през октомври 2018 г., Гебрев пише на главния прокурор Сотир Цацаров, че има основания да мисли, че „отровата, използвана в нашия, българския случай и която не бе напълно идентифицирана през 2015 г., е от семейството на „Новичок“ и прави правейки паралел със случая „Скрипал“ във Великобритания.

Така разследването е възобновено, а главният прокурор, вътрешният министър Младен Маринов и председателят на ДАНС Димитър Георгиев сформират специализирано звено от обвинители, полицаи и агенти на ДАНС, което да се заеме с него.

В България на два пъти идват служителите на британската полиция, които разследват случая „Скрипал“. Установено е, че през юни 2015 г., Гебрев е възложил на частни начала, чрез ВМА, токсикологично изследване на проби от кръв и урина, на финландската лаборатория VERIFIN. Така едва на 23 октомври 2018 г. получават заключението от това изследване. То потвърждава, че в изпратените проби има следи от две съединения, които съдържат фосфор. Така до финландските власти е изпратена Европейска заповед за разследване за допълнителна информация. „Извършени са множество разпити на свидетели (вкл. Бойко Ноев, министърът на икономиката Емил Караниколов), назначени са нови експертизи, на основата на съществуващата медицинска документация и доклада на VERIFIN. По линия на международния обмен са получени данни за самоличността на лицата, участвали според воденото във Великобритания разследване в покушението срещу Сергей и Юлия Скрипал“, пишат от прокуратурата.

И посочват, че от направените сравнения в базите данни на МВР и ДАНС е установено, че един от тях – представящ се като Сергей Федотов, е идвал три пъти в България през 2015 г., като вторият път именно когато е отровен Гебрев. Установено е и кои други руски граждани са придружавали Федотов в България и къде са ходили.

„Установено е, че някои от тези лица са ползвали за настаняване столичен хотел, находящ се непосредствено до сградата, в която през 2015 г. се е помещавал офиса на ЕМКО ООД, с изрично настояване за конкретна стая, осигуряваща пряко наблюдение на входа на подземния паркинг на сградата. От особено значение за хода на разследването е открит и иззет видеозапис от охранителни камери на въпросния паркинг“, посочват от държавното обвинение.

Българските експерти обаче не са могли да получат от него образ, годен за идентификация и затова е изпратена молба той да бъде изследван в лаборатория на ФБР. „До британските власти са изпратени две Европейски заповеди за разследване. С първата се изискват всички идентификационни данни за лицата по случая „Скрипал“ – граждани на Руската федерация, включително фотографии (и от документи за самоличност). С втората, след изпращане на съответните експертизи и на доклада на VERIFIN, се прави искане за сравнение на установените в тях химически съединения с веществото, установено и определено в британското разследване като „Новичок“, пишат от прокуратурата. И съобщават, че до днес няма отговор от САЩ и Великобритания.

В информацията до медиите подробно е описан и опитът на прокуратурата да получи съдействие от Организацията за забрана на химическото оръжие, но от там са отказали да предоставят свои експерти за разследването.

Освен това разследващите са изискали пълна информация за всички експортни сделки с оръжие и боеприпаси на „Емко“ през 2014 г. и 2015 г. „Една от версиите, по които се работи, е че опитите за убийство са свързани с такъв износ за Украйна (за Министерство на отбраната и за Министерство на вътрешните работи – Национална гвардия на Украйна) – през декември 2014 г., януари 2015 г. и март 2015 г.“, обясняват от държавното обвинение.

И заявяват, че тъй като Гебрев не е опитвал да придобие „Дунарит“ през 2015 г., твърденията, че покушението срещу него е свързано с действията му в тази насока, са лишени от основание. „Не са основателни и твърденията, че на г-н Гебрев не се предоставя информация за хода на досъдебното производство, въпреки многобройните му искания за това, в писма до ръководството на ПРБ и в медиите. Правата му, включително и това за запознаване с материалите по делото, са визирани в НПК и това е редът за осъществяването им“, посочват от прокуратурата.

14
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Фоб
Фоб
12 декември 2019 14:29
Гост

Последните издихания на някога могъщото КГБ. Безсмислени покушения, при това неуспешни.

Абсурди
Абсурди
12 декември 2019 14:28
Гост

Колко трябва да са изпаднали руснаците, че да тровят европейски граждани, защото продават оръжие на Украйна. Нима това би наклонило везните във войната там?

Анонимен
Анонимен
11 декември 2019 0:59
Гост

не че нещо, но е разбираемо бавенето на британците и американците с експертизите. нямат никакво доверие на българските служби – смятат ги за руски проксита.

Анонимен
Анонимен
10 декември 2019 15:00
Гост

Много мътна история.

Анонимен
Анонимен
10 декември 2019 15:01
Гост

Не, бе, чели сме я вече в шпионските романи, класика.

Анонимен
Анонимен
10 декември 2019 15:32
Гост

Там обаче престъпленията се разкриват.

Анонимен
Анонимен
10 декември 2019 14:28
Гост

Е, какво като запознаят Гебрев с материалите по делото. Остава и той да им го разреши.

Цирк
Цирк
10 декември 2019 14:21
Гост

В салатата имало следи от хлорпирифос. Ама не могат да хванат кой го е сложил. Е на това му се вика перфектно досъдебно производство.

Анонимен
Анонимен
10 декември 2019 14:16
Гост

Не ги ли направиха тези експертизи вече? о кога ще се точи това дело.

гузен негонен
гузен негонен
10 декември 2019 14:02
Гост

ПРБ-то е решило да се отчете, малко гузен негонен бяга. Но ако всичко това е истина, бая е побачкано

Анонимен
Анонимен
10 декември 2019 14:03
Гост

не си прав, гебрев нон стоп е по телевизиите и разправя как нищо не се разследва, а свършеното се крие. затова е цялата схема

анонимен
анонимен
10 декември 2019 14:12
Гост

А ти защо мислиш, че съобщават нещо. Крият и понеже на някои хора им писна да крият информация, започнаха да надават глас. И тия от ПРБ-то сега се правят на много принципни като се опитват да опровергават публикации. Ама съм сигурен, че журналистите са ги търсили, но те просто не са отговорили.

Анонимен
Анонимен
10 декември 2019 14:32
Гост

Гешев ще ги оправи.

Георги
Георги
10 декември 2019 14:32
Гост

А, дано. Ама надали. 🙂