Предприети са действия за разработване на нова Концепция за наказателна политика. Това е съобщил зам.-министърът на правосъдието Евгени Стоянов при среща с представители на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ).

Докладчиците на ПАСЕ Франк Швабе и Жолт Немет, както и ръководителят на секретариата на Комисията по мониторинг Агниешка Начило, са в София в рамките на визита, като част от пост-мониторинговия диалог с България.

„Отбелязваме голямо развитие на страната ви по отношение на съдебната и антикорупционната реформа“, е заявил Немет, цитиран от Министерството на правосъдието.

При среща със зам.-министрите Стоянов и проф. Николай Проданов, те са поставили въпроси за напредъка в реформата в съдебната система, борбата с корупцията и условията в местата за лишаване от свобода.

Стоянов е разяснил, че конституционната реформа в съдебната система доведе до  разделяне на Висшия съдебен съвет (ВСС) на съдийска и прокурорска колегии, които решават самостоятелно въпросите, свързани с кадровото развитие и дисциплинарната отговорност на съответните категории магистрати. Той обяснил на представителите на ПАСЕ, че за първи път е въведена възможност магистратите пряко да избират своята квота във ВСС.

„С последвалите промени в Закона за съдебната власт прокуратурата е единна, но не е централизирана. Прокурорите и следователите вече не са подчинени на главния прокурор. Подчинеността остава само за административните ръководители, и то само при ръководната им дейност“, е посочил също Стоянов, става ясно от съобщението на министерството за срещата.

И е заявил още: „Считаме, че към момента сме успели да постигнем функция по превенция и противодействие на корупцията, публичност на лицата, заемащи отговорни длъжности и възможността за отнемане на незаконно придобито имущество“.

На въпрос на представителите на ПАСЕ, какви действия се предприемат за продължаване на съдебната реформа, зам.-министър Стоянов е посочил, че е приета Актуализирана стратегия за продължаване на реформата в съдебната система и е разяснил дейността на специално сформирания за изпълнението ѝ съвет.

Стоянов е отбелязал и измененията в Наказателния кодекс, за които вчера „Лекс“ съобщи. Като е заявил пред представителите на ПАСЕ, че са предприети и действия за разработване на нова Концепция за наказателна политика.

Колегата му Николай Проданов, който отговаря за местата за лишаване от свобода, пък е отбелязал, че предстои изграждането на нов затвор и нов учебен център в района на София със средства от Норвежкия финансов механизъм.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ася
Ася
04 октомври 2018 12:08
Гост

Трябват ни още такива пост-мониторингови диалози, за да се поучим от практиката в другите държави.

ГДО
ГДО
04 октомври 2018 11:11
Гост

Изграждането на нов затвор не решава въобще проблемите. В сегашните затвори условията са под всякаква критика. Няма достатъчно хора за охрана. Да не говорим за допотопната техника.

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2018 12:10
Гост

Е, нали ще ни дадат средства. Все пак е крачка напред.

Възмутен
Възмутен
04 октомври 2018 11:07
Гост

Г-н Немет, къде видяхте напредък в съдебната и антикорупционната реформа?