Районният прокурор на София Радослав Димов беше избран за шеф на Софийската апелативна прокуратура (САП). За него гласуваха 8 от членовете на Прокурорската колегия, а конкурентът му за поста Албена Вутова, която допреди няколко месеца беше ръководител на САП, получи един глас.

Единствено Огнян Дамянов беше категоричен, че няма да подкрепи нито един от двамата.

За Вутова заяви, че след като не е получила доверието на Прокурорската колегия при предходната процедура за избор на апелативен прокурор, е трябвало да подаде оставка като изпълняващ функциите ръководител на САП.

С уговорката, че е впечатлен от представянето му, Дамянов все пак каза, че няма да подкрепи и Димов по няколко причини.

Най-напред не е редно той да прескочи две нива и да оглави апелативната прокуратура в София, защото това, по думите на Дамянов, противоречи на принципите на Закона за съдебната власт. На следващо място изтъкна, че Радослав Димов е встъпил като шеф на СРП на 3 октомври 2017 г., т.е. преди две години и едва ли му е стигнало времето, за да изпълни всичко, което е обещал при кандидатирането си. „Неприемливо е след две години първи мандат да се кандидатира за друга длъжност. За мен е приемливо да го направи, след като преполови втори мандат“, каза Дамянов.

После посочи и третия си аргумент – СРП е най-голямата прокуратура в страната и не трябва да остава без титуляр, защото честата смяна на ръководители поставя институцията в стрес. „Всеки един административен ръководител създава практика, а колегата Димов е създал много добри такива. Но всеки нов ръководител има свои виждания, което по един или друг начин нарушава нормалния ритъм на работа“, каза Дамянов.

Йордан Стоев, който преди да стане член на ВСС, беше в екипа на Албена Вутова като зам.-шеф на Софийската апелативна прокуратура, заяви, че Димов предлага активен подход и лична ангажираност при решаването на конкретни въпроси. „Докато при Вутова е налице административно-отчетен подход, който цели единствено отчитане на всяка дейност, без лично ангажиране и конкретно разрешаване на всеки един въпрос. При нея има недобри управленски практики, а при Димов – конкретно виждане за предприемане на конкретни мерки. Във всяко състезание трябва да побеждава по-добрият и когато такъв кандидат се появи, той трябва да бъде избран, независимо от мястото, което заема в йерархията на прокуратурата“, заяви Стоев.

За да мотивира вота си, той направи сравнение между концепциите на двамата кандидати. Стоев подчерта нещо, което изпъкна при изслушването им, а именно, че до момента САП е била някак изолирана от окръжните и районните прокуратури в района си. В тази връзка посочи, че Радослав Димов залага на провеждането на редовни лични срещи и то на място с окръжните прокурори, докато Вутова предлагала само да се активизира периодичният контакт.

Идеята на Димов за създаване на съвет от окръжните и градския прокурор, чрез който да се преодолеят проблемите с върнатите дела и оправдателните присъди, както и за лично присъствие на обвинител от САП в окръжните прокуратури при обсъждане на този въпрос също беше подкрепена от Стоев. Той отбеляза, че предложението на Вутова за изготвяне на анализи, които да се изпращат на съответния административен ръководител, сочи на липса на ангажираност и контакт с хората.

Стоев каза, че е впечатлен и от идеята на Димов да бъдат определени ресорни обвинители от САП, които да отговарят за конкретни райони. Така всеки от тях ще е запознат при проблемите в този регион, добави кадровикът.

По този въпрос предложението на Вутова е да се създадат екипи, но тук Стоев отбеляза, че до момента тя е била против „зоналния принцип на работа“.

Един от въпросите, на които и двамата кандидати трябваше да отговарят, беше свързан с проблемите с вещите лица. Вутова разказа, че най-сериозни са спънките във Видин, където нямало нито един съдебен медик. А този в Монтана пък не работел по експертизите. Едва в началото на лятото се активизирал. В тази връзка тя заяви, че 2356 производства са забавени повече от 6 месеца заради неизготвени експертизи. Тя каза, че колегите ѝ от Видин са говорили с медици от Враца, които да поемат извършването на изследванията и даването на заключения. Тя обаче беше категорична, че няма забавени дела за тежки престъпления, а става дума предимно за случаи, в които е намерен починал човек в дома му, но трябва категорично да се каже, че е от естествена смърт.

Радослав Димов на свой ред предложи да влезе в личен контакт с медиците или да се сключат договори с лекари, за да се намери изход от ситуацията. Този подход също беше одобрен от Йордан Стоев.

Гергана Мутафова също се изказа в подкрепа на Димов, като заяви, че той има проактивен и прагматичен начин на работа, диалогичен е, не се притеснява да търси съвети от други районни прокурори. В СРП е създаден добър микроклимат на работа, който се надявам да бъде пренесен и в Апелативна прокуратура-София, каза Мутафова.

Даниела Машева беше единствената, която подкрепи Албена Вутова като заложи на професионализма ѝ, на визията ѝ за надграждане на постигнатото и за справяне с проблемите.

С 8 гласа „за“, един „против“ и един, който гласува срещу двамата, Прокурорската колегия предпочете Радослав Димов.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Прекрасно!
Прекрасно!
12 септември 2019 13:46
Гост

Най-накрая ще има един кадърен, неопетнен шеф на САП, който освен това е и визионер, и има рационални идеи за бъдещето на прокуратурата. Само съжалявам, че не е кандидат за един друг пост, за който има само един кандидат… спорен.

Захариев
Захариев
12 септември 2019 13:48
Гост

Чувате ли се?? Какъв кандидат, какви пет лева. Този човек е отгледан от същите среди, които издигнаха Гешев! Каква визия, какви идеи?

Анонимен
Анонимен
12 септември 2019 8:36
Гост

Вутова да обжалва! Да видим ВАС какво ще каже за избора на прок не просто от по-ниско ниво, ами две нива срещу човек от самата апелативна!

Анономен
Анономен
11 септември 2019 22:12
Гост

Личната ангажираност и непосредствен контакт с хората на Стоев като зам.апелативен прокурор се състоеше предимно в провеждане на срещи в неформална обстановка,от които има лична изгода.А дкладите му от ревизионната дейност се изготвяха от прокурорски помощници,като той ги подписваше смело без дори да ги чете!

Анономен
Анономен
11 септември 2019 22:04
Гост

Позор!

Петко 2
Петко 2
11 септември 2019 21:47
Гост

Крайно време е прокуратурата на република българия да премине на щат към ДПС и оттам да получават заплата. Който поръчва, плаща. На Цългария такава „прокуратура“ не й трябва.

Анонимен
Анонимен
11 септември 2019 17:36
Гост

Отдавна трябваше да бъдат определени ресорни обвинители от САП. Така ще се създадат условия за по-ефективни действия.

Анонимен
Анонимен
11 септември 2019 17:30
Гост

Разбирам защо са избрали колегата. Концепцията му е много по- силна от тази на конкурентката му.

Анонимен
Анонимен
11 септември 2019 17:20
Гост

Абсолютно подкрепям мнението на Огнян Дамянов. Какви са тези лъвски скокове? Или може би не искаха жена за този пост.

Анонимен
Анонимен
11 септември 2019 17:22
Гост

Стига с тази еманципация. Просто Вутова не става.

Анонимен
Анонимен
11 септември 2019 17:07
Гост

Съгласен съм, че Радо е читав. Но не е работил на друго, освен на районно ниво. Затова се надявам да се справи. Дано подписалите се в подписката за Вутова не му пречат, а му помогнат.

Анонимен
Анонимен
11 септември 2019 17:08
Гост

Подписката е измама.

сап
сап
11 септември 2019 17:05
Гост

Данчо Стоев дава добро определение за подхода на Вутова – апаратчик и туй то. Само да го пита човек защо й беше заместник като толкова не й харесва стила на работа, ама друго си е властта

Анонимен
Анонимен
11 септември 2019 16:25
Гост

Като стане дума за прокуратурата на три морета, пардон, на три граници и винаги се сещам за Кокинов и мечтата му да е апелативен прокурор и как изгоре, завалията.

от първо лице
от първо лице
11 септември 2019 16:19
Гост

всъщност Радо е читав човек! и да, малко е нагло това с прескачането от районна в апелативна, но е свестен и кадърен.

юнак балкански
юнак балкански
11 септември 2019 16:30
Гост

А, бе, какви ги пишеш. Просто Вутова не става и това е факт. Имаше една подписка за нея, ама май колегите малко драгозорно са я подписали… Но вече както се казва това не са важни прокуратури, сега всичко е специализирано и градска и апелативна не са тъй лелеяни. новият главен ще си гледа само неговите хора в спец и техните дела, другите ще спят юнашки сън

Анонимен
Анонимен
11 септември 2019 16:45
Гост

Най обичам да спя юнашки сън и да вземам юнашка заплата. Другите нека бачкат – не се става така лесно човек.