Президентът Румен Радев поиска отговори от премиера Бойко Борисов по скандала с подслушването на държавния глава, което е било инициирано от ДАНС, която пък е на подчинение на министър-председателя.

Миналата седмица главният прокурор Иван Гешев разкри, че записаният разговор на командира на Военновъздушните сили ген. Цанко Стойков и президента Радев е бил прихванат по разработка на ДАНС срещу фирма, която е доставчик на армията.

„Ако това е така, въпросът е – знаел ли е министър-председателят, че неговите подчинени подслушват и разработват президента и то в грубо нарушение на закона? И ако го е знаел, защо е допуснал закононарушението? Ако не го е знаел, това означава, че имаме за премиер човек, който е неспособен да управлява тези важни служби“, коментира днес Радев.

Според него проблемът не е просто в „бруталната атака към държавния глава“, а в начина на управление на държавата, в ръководството, контрола и използването на службите и в спазването на закона. Президентът каза, че всичко това рефлектира върху правовата държава и  устоите на демокрацията.

По думите му, премиерът Борисов си е присвоил правото да привиква главния прокурор и председателя на ДАНС.

„Покрай „преборването“ на контрабандата дали не се преборват и неудобните. Това е важен въпрос“, посочи Радев и добави, че службите са бдителни по отношение на държавния глава, но са проспали водната криза, проблемите с боклуците, с хазарта, обществени поръчки с нарушения, срива на Търговския регистър, хакерските атаки в НАП и други кризи.

Президентът каза още, че извън огромната амбиция на главния прокурор Иван Гешев да пребори престъпността и корупцията, остава основната хранителна среда за корупция, която е в разпределението на бюджета и в усвояването на обществени поръчки.

„Защо господин Гешев вижда престъпност и корупция навсякъде другаде, но не и в Министерски съвет, където се разпределя и харчи бюджетът от първо лице“, заяви Радев и подчерта, че напоследък държавни пари се харчат и без обявяване на обществени поръчки.

Той призова главния прокурор да обърне внимание на сигнали и от журналисти, които стоят в прокуратурата, но дават сериозни поводи за самосезиране във връзка със санирането и оградите по границата, хазарта, боклуците, „Апартаментгейт“, къщите за гости, строителството, ремонтите и лобисткото законодателство.

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
анонимен
анонимен
12 февруари 2020 15:00
Гост

Всеки път, когато заговори за СРС на президента, Гешев се оплита все повече и повече. А нещата са прости – СРС са незаконни и Радостта нагази надълбоко в тинята

Филипов
Филипов
12 февруари 2020 17:33
Гост

Пак ще го извадят от нея за съжаление. А така ми се искаше да не изкара целия си мандат.

Гешевистъ
Гешевистъ
12 февруари 2020 17:36
Гост

Не така с лошо.

анонимен
анонимен
12 февруари 2020 14:59
Гост

Радев послуша Бойко и най-накрая реши да каже къде го боли. Ама първо скочи на правителството, не посмя на Гешев

JangoZ
JangoZ
12 февруари 2020 15:08
Гост

Ами то започва да прилича като да скочиш на Филчев, като нямаше кой да го лекува.

Психиатър
Психиатър
13 февруари 2020 0:23
Гост

А според мен някои хора в последно време имат нужда от сериозно лечение.

123
123
12 февруари 2020 14:48
Гост

Абе, вярно, че забравихме нещо проверките с апартаментите. Хеле пък за момчето с фиксация по земетръса.

Самальот
Самальот
12 февруари 2020 14:46
Гост

Хубаво звучи, като знаеш, че те записват, но като не знаеше не беше толкова хубаво.

На борба за мир
На борба за мир
12 февруари 2020 14:41
Гост

Спокойно, Пилоте, СРС-тата са незаконни, няма да оттече генералчето. Спокойно, Иване, и ти си невинен – няма кой да те емне, че си разгласил незаконни СРС. Изобщо, радост за всички.

78-87
78-87
12 февруари 2020 14:31
Гост

Честно казано, мисля си, че може и да не е знаел. Нещо низвергнат ми се вижда, дори се оплака, че Гешев не ходи като Цацаров на сбирките в сряда.

Анонимен
Анонимен
12 февруари 2020 14:52
Гост

Глупости, естествено, че е знаел и то от ДАНС.

Анонимен
Анонимен
12 февруари 2020 14:53
Гост

Да не забравяме, че Гешев беше избран и с подкрепата на Борисов, дори и само под формата да не издигне конкурент и да остави ВСС да избира един кандидат.

Анонимен
Анонимен
12 февруари 2020 14:52
Гост

Гешев не ходи, ама ДАНС са на негово подчинение, а самият Гешев каза, че СРС са си тяхна самостоятелна акция

Анонимен
Анонимен
12 февруари 2020 16:25
Гост

Е как пък толкова удобна за всички се оказа тази солова акция на ДАНС? Аре, бе!

Хриси
Хриси
13 февруари 2020 0:24
Гост

Всичко е по сценарий.

Тито
Тито
13 февруари 2020 0:26
Гост

Да, Цаци беше доста редовен.