Наскоро встъпилият в длъжност като конституционен съдия проф. Атанас Семов получи първото си дело като докладчик. На него председателят на Конституционния съд (КС) проф. Борис Велчев е разпределил искането на президента Румен Радев срещу част от промените в Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗИД ЗКПО). По него е образувано дело №15 за 2018 г. на КС.

От новите попълнения в съда първи дела получиха Надежда Джелепова и Павлина Панова.

Джелепова пое делото срещу промените в Закона за банковата несъстоятелност (ЗБН), с които със задна дата бяха обявени за недействителни прихващанията след поставянето на КТБ под специален надзор. То е по искане на Търговската колегия на ВКС, която настоява за противоконституционен да бъде обявен §8 от Преходните и заключителни разпоредби на ЗБН, с който на 13 март 2018 г. се придаде обратна сила от 20 юни 2014 г. на чл. 59, ал. 5 и 6 от закона.

Панова пък получи на свой доклад делото за промените в Административнопроцесуалния кодекс. Няколко от последните изменения в АПК бяха атакувани в КС от президента Румен Радев, депутати от БСП и омбудсмана Мая Манолова. Така следващото дело, което бъде образувано в КС ще отиде при най-младшия измежду новите конституционни съдии – Красимир Влахов.

В искането до КС президентът оспорва въвеждането на по-високи данъци за имоти в населени места от Списъка на курортите в България. „Така се нарушават изискванията на чл. 60 от Конституцията за законоустановеност на данъците и за съобразяването им с доходите и имуществата на данъкоплатците. Поставянето на размера на данъчната ставка в зависимост от списък, приет от Министерския съвет, означава, че не само Народното събрание, както предвижда Конституцията, а и правителството със свой акт ще участва в определянето на размера на данъка“, заявява Радев. Според него обвързването на размера на данъка с използването на имота смесва по конституционно недопустим начин подоходни и имуществени данъци. Така тези, които не вземат наеми за своите имоти, ще дължат по-висок данък за тях, в сравнение с хората, които получават доходи от тях.

Освен това президентът определя като конституционно неприемливо предвиденото в ЗКПО прекратяване на правоотношенията с висши държавни служители без предизвестие по преценка на директора на агенция „Митници“. „Така се ликвидира стабилитетът, който е основен принцип на държавната служба съгласно чл. 116, ал. 1 от Конституцията, и се създават условия за политически зависимости. Уволнените се лишават от пълноценна съдебна защита, което не съответства на чл. 56 от Конституцията, на чл. 8 от Всеобщата декларация за правата на човека и на чл. 6, параграф 1 от Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи. В противоречие с чл. 6, ал. 2 от Конституцията се създава неравенство по признак обществено положение. Освобождаването „по преценка“ е предпоставка за административен произвол, който е несъвместим с правовата държава“, пише той до КС.

Президентът вече наложи вето на промените в ЗКПО, но Народното събрани го отхвърли. За разлика от ветото, в искането си до КС, Радев не оспорва новите данъци за автомобилите, нито отлагането на реформата в начина на определяне на такса смет.

 

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
5-ко
5-ко
28 ноември 2018 12:24
Гост

Радев правилно посочва,че се е създават условия за политически зависимости. Дано това да се предотврати.

Брокер
Брокер
28 ноември 2018 12:23
Гост

Радев не е прав за собствениците на имоти, които не ги дават под наем, защото точно тези собственици са причината наемите да са високи – в България има прекалено много празни имоти при прекалено високо търсене и това изкривява пазара.

Възмутен
Възмутен
28 ноември 2018 12:21
Гост

Въвеждането на по-високи данъци за имоти в курортните селища е абсолютно неприемливо.

Мунчо
Мунчо
28 ноември 2018 12:20
Гост

Семов е специалист по международно и европейско право и с това се изчерпва експертизата му. Чудя се какво ли разбира от финанси, макар че това дело е най-лесното от трите, разпределени на новите в КС.

Анонимен
Анонимен
28 ноември 2018 12:18
Гост

Джелепова изтегли късата клечка.

Анонимен
Анонимен
28 ноември 2018 12:17
Гост

Сега е момента да се разбере магистратите дали са политически зависими.