За първи път от години варненските адвокати нямат оплаквания от работата в окръжния съд в града. Това е станало ясно на среща между ръководствата на Окръжен съд-Варна и местната адвокатска колегия, за която съобщиха от съда.

За първи път от толкова години на последното общо събрание на Варненската адвокатска колегия никой от членовете ѝ не е споделил да има затруднения при работата с ОС-Варна, е казал на срещата зам.-шефът на колегията Живко Калев.

Заедно с председателя Юлиян Георгиев и секретаря Мария Димитрова те са изразили задоволство от бързото намиране на решения на натрупаните през годините проблеми, с които се сблъскват адвокатите.

Мария Димитрова е обяснила, че в момента всички адвокатски съвети работят по изграждането на единната информационна система за служебен обмен на информация и електронно отчитане на правната помощ, каквото е изискването в Закона за правна помощ.

Ръководството на Варненския окръжен съд, в лицето на председателя Марин Маринов и заместниците му Росица Станчева, Мария Терзийска и Иваничка Славкова, е изразило готовност за съдействие, както и подкрепа на адвокатската колегия за усилията ѝ да ѝ бъде осигурен електронен достъп до делата.

По време на срещата е бил засегнат и наболелият за всички съдилища във Варна проблем – битовият. Дългогодишна е нуждата на органите там от нова съдебна сграда. „Желанието ни е да бъде построена сграда, която да обедини всички институции на съдебната власт. По този начин ще бъде осигурено както удобство за гражданите и обществеността, така и ще се оптимизират разходите за поддръжка и охрана на сградите, както и ефективността на институциите“, е споделил председателят на ОС-Варна Марин Маринов.

Ръководството на адвокатската колегия е подкрепило идеята. „Нова сграда, която да събере на едно място всички съдилища би било най-доброто решение“, казал на свой ред председателят на АК-Варна Юлиян Георгиев.

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
14 февруари 2018 17:39
Гост

А в София как стоят нещата. Кога най-сетне адвокатите ще бъдат доволни от съда