Първата жалба срещу конкурса за повишаване в Наказателната колегия на Върховния касационен съд (ВКС) вече е факт. Военният съдия Даниел Луков, който е класиран първи под чертата, обжалва пред Върховния административен съд (ВАС) назначаването на Бонка Янкова от ОС-Търговище. Основният му мотив е за наличието на конфликт на интереси, тъй като към момента на провеждането на конкурса Янкова беше член на Комисията по атестирането и конкурсите.

През декември Съдийската колегия на ВСС обяви конкурс за повишаване в НК на ВКС. Местата бяха четири. На първите четири позиции бяха класирани съдиите от САС Красимира Медарова и Невена Грозева с оценки 6.00, Бонка Янкова – 5.98 и Надежда Трифонова (САС) с 5.93. Веднага след тях, но вече под чертата, е Даниел Луков с оценка 5.90.

Преди десетина дни на заседание на колегията се разрази спор по отношение на класирането. Тогава някои членове на съвета възразиха срещу възможността окръжни съдии да отиват директно във ВКС, макар законът да не го забранява.

Другият момент в спора беше кой и как е атестирал Бонка Янкова и дали има конфликт на интереси. Стана ясно, че тя е оценена от трима членове на СК на ВСС, но въпреки всичко, колегията забрани за в бъдеще на магистратите да участват в конкурси докато са част от КАК.

Именно на това основание Даниел Луков е подал жалба до ВАС. Той обяснява откога Бонка Янкова е член на КАК, как е била атестирана и оценена от колегите си, а ВСС няма право да променя реда на класирането. И после заключава: „Изложеното внася съмнение в обективността на комисията, която мотивира предложение до Съдийската колегия на ВСС за повишаване или преместване на кандидатите. Констатира се конфликт на интереси, тъй като в състава на КАК при ВСС участва един от кандидатите в конкурса за повишаване – съдия Бонка Янкова, а самата КАК оценява същия този кандидат“.

Нататък Луков изтъква: „Съдийската колегия ясно и недвусмислено формира становище, че „…участието на член на Комисията по атестирането и конкурсите в цялостната дейност на комисията и участието му в конкурсни процедури е „конфликт на интереси“… Дори и само на това основание намирам, че Съдийската колегия на ВСС не следваше да повишава колегата Бонка Янкова в длъжност „съдия във ВКС – наказателна колегия“, а следваше да откаже предвид наличието на този конфликт на интереси.

Нарушени са принципите за равенство и прозрачност, основни принципи, които се спазват при провеждане на конкурсите. Заради нарушаването на тези два принципа считам, че се е стигнало и до немотивираност и необоснованост на оценките за притежаваните от нас двама от кандидатите – Даниел Луков и Бонка Янкова, професионални качества. Тези пороци са се отразили пряко и на обжалваните решения“.

Затова той моли ВАС да отмени повишаването на Янкова и вместо това, да върне материалите на СК на ВСС, която отново да се произнесе по назначенията в НК на ВКС и този път да повиши него.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Гражданин
Гражданин
30 ноември 2018 19:30
Гост

Другият път е добре господина да учи повече,а не да плюе този който е преди него. Трябва всеки да има право да се яви на конкурс.

Магистрат
Магистрат
22 октомври 2018 11:18
Гост

Може би е станало случайно и колегите от СК не са доогледали подробностите, но в никакъв случай не мога да кажа, че са пристрастни.

Минувач
Минувач
22 октомври 2018 10:30
Гост

Сега Бонка Янкова, ако има доблест, защото наистина в случая е наличен конфликт на интереси, ще се откаже.

5-ko
5-ko
22 октомври 2018 10:33
Гост

Trudno se puska kokala.

Анонимен
Анонимен
22 октомври 2018 9:58
Гост

Даниел Луков е изцяло в правото си.