Депутатите от ГЕРБ първо блокираха решението, с което ръководството на Народното събрание опитва да излезе от прецедента, който възникна след оттеглянето на кандидатурата на Пламен Николов за премиер. А после помогнаха за приемането му.

Решението, предложено на народните представители, просто констатира: „Мандатът за образуване на правителство приключва неуспешно“ (виж тук).

Още преди да бъде прочетено обаче всички депутати от ИТН напуснаха пленарната зала.

След това от ГЕРБ пък предложиха свой вариант на решение – Народното събрание да гласува, че не избира Пламен Николов за министър-председател.

То не беше подложено за гласуване от председателстващия заседанието Кристиан Вигенин, който заяви, че това на практика не е редакция, а чисто ново и съвсем различно решение от това, прието на председателския съвет.

Така ГЕРБ не участваха в гласуването и се стигна до там, че във вота за акта, с който се констатира неуспешен мандат, участваха само 105 депутати. Всички те бяха „за“, но поради липса на кворум от 121 народни представители решение няма.

Вигенин даде почивка, за да се намери изход от ситуацията.

След като депутатите се събраха повторно в пленарната зала, отново без ИТН, Тома Биков от ГЕРБ поиска прегласуване и заяви, че представителите на партията ще гласуват против решението, но така ще има кворум и то ще бъде легитимирано.

При вота 106 депутати бяха „за“ обявяването на мандата на Пламен Николов за неуспешен, 60 бяха „против“, а един се въздържа.

Така може да се пристъпи към връчване на мандата на втората политическа сила в парламента – коалицията ГЕРБ-СДС, която вече обяви, че ще го върне.

Радомир Чолаков от ГЕРБ подчерта, че с действията си днес партията е опитала да покаже, че е „дошло време за опомняне“ и че недоумява как останалите депутати не осъзнават заявката на ИТН „да взриви политическата система“.

Преди тази развръзка от името на ИТН Ивайло Вълчев прочете декларация, с която обяви, че партията ще напусне залата, „за да не участва в този фарс“. За пореден път той говори за свързаност между ГЕРБ, ДПС и партиите на протеста и заключи, че ИТН не е проблемът, а решението.

Татяна Дончева от ИБГНИ се възмути и заяви, че проблемът е възникнал заради ИТН. „Той беше създаден от ИТН. И то не защото има някакви важни причини, а защото в главите на тези хора има само сценарии. Държава се управлява не със сценарии и знаци, а с процедури, актове и правни последици“, каза тя. И определи поведението на ИТН като проява на „изключителна детинщина и инфантилност“.

„Те не били проблема, а решението – за кого и за какво? Ако целта е да направим държавата на дреб и всички институции да бъдат осмени и делегитимирани – това е пътят. ИТН прави изключително алогични действия от началото до края. Начинът на водене на преговори основателно поставя въпроса тези хора всъщност какво искаха – да има правителство, да няма правителство, да няма никога правителство, да сменяме парламенти като носни кърпички всеки месец?“, заяви Дончева. И посочи, че решението за констатиране на неуспешния мандат е единственият вариант за излизане от кризата и възможност президентът да продължи процедурата по връчването на мандати на следващите политически сили.

Дончева съобщи и друго – автор на проекта на решението всъщност е председателката на парламента Ива Митева от ИТН, която го е написала, а после не го е подписала.

От ГЕРБ изтъкнаха, че Конституцията изисква успешно приключилият проучвателен мандат – а той е такъв, защото има указ на президента, с който се предлага избор на Николов за премиер, да завърши с гласуване на кандидатурата му. „Не можем да дописваме Конституцията“, заяви Росен Желязков.

Преди него Атанас Славов от ДБ коментира: „В рамките на няколко дни видяхме всички опити Конституцията да бъде най-малкото огъната, извита, пречупена така, че да обслужи интересите на първата политическа сила. Оказахме се в един конституционен експеримент, чиито последици тепърва ще усещаме. Надявам се, въпреки този удар върху конституционната процедура, да успеем да се върнем към духа на парламентаризма“.

 

42
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Венецианският политически търговец
Венецианският политически търговец
12 август 2021 13:48
Гост

В изпълнение на Отровното право трио: Ицо Торбалан, Рада Дълбоката и Мая Общата.

Контрабас – ХаджиГейов. Флейта – Дончева.

Anonimen
Anonimen
12 август 2021 13:21
Гост

Знаех си аз, че Слави няма да се справи. Не е за политик. Да си пее там и да не се излага повече.

Анонимен
Анонимен
12 август 2021 15:32
Гост

Обаче Христо Иванов е баш политик! Наше момче, нищо, че няма ден трудов стаж, беше министър на Баце и адвокат без едно дело.

Anonimen
Anonimen
12 август 2021 13:18
Гост

Пак я докарахме до под кривата круша.

Председател на адвокатски съвет
Председател на адвокатски съвет
12 август 2021 13:49
Гост

С гнилите ябълки.

Anonimen
Anonimen
12 август 2021 13:09
Гост

Нямаше да се стигне до този фарс, ако за премиер бяха предложили друг вместо Пламен Николов.

Анонимен
Анонимен
12 август 2021 15:34
Гост

Който каже Христо Иванов/ Маджо/Прокопиев?

Заки
Заки
12 август 2021 12:58
Гост

Подкрепям напълно Татяна Дончева. Слави много се изложи.

Анонимен
Анонимен
12 август 2021 15:34
Гост

Дончева НЯМА как да я подкрепя!

Ad nauseam
Ad nauseam
12 август 2021 12:10
Гост

Демократична България и Изправящите се мутри са политически формации на подмяната. Голямата от Буджака.

Ad nauseam
Ad nauseam
12 август 2021 12:04
Гост

Не желая Цецка Цачева да бъде подменена от Цецка Бачева.

Нова Конституция и президентска република.

Re:
Re:
12 август 2021 12:27
Гост

Колко му е?

Сменят „Ц“ с „Б“ и готово.

Те винаги това са правили при фасадната демокрация през XXI век.

Дълбоката държава от Буджака през Сорос и океана, та до Лангли и тяхното образ и подобие на Херакъл – Мустафата.

Advokat VG
Advokat VG
12 август 2021 12:00
Гост

Управление се прави с естествени авторитети, хора,които са се доказали със знания и умения и всички ги уважават. Няма как със случайни хора, на принципа „познавам те и ще те направя министър“да се съставя кабинет. Особено с модела на адвокатите за МП. Е, как ще предложи те никому неизвестен адвокат, като сега министър е Янаки Стоилов -и умен и смел и авторитет! Трябва да предложите поне що-годе равнопоставен иначе ще изглежда нелепо.

Цецка Бачева
Цецка Бачева
12 август 2021 12:29
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Гост
Гост
13 август 2021 8:19
Гост

Да бе а Б.Б. ги събираше по пътя, докато се разхождаше с джипката и ги назначаваше за министри. Много Ви е къса паметта. Най доброто на предложения кабинет беше, че не познаваме никой от тях. Вие какво искате нещо ново със стари муцуни, които сме виждали какво правят.

Анонимен
Анонимен
12 август 2021 11:07
Гост

Дотук ИТН го играят перфектно. Глупаво е да не искаш цялата власт. Поне трябва да опиташ. Другите нямат никакъв шанс да са първи поне няколко години напред, защото са Изхабени, стари физиономии, компроментирани. Нямат шанс да събират повече гласове. Да не говорим за периферия.Само така и успех на изборите!

123
123
12 август 2021 11:15
Гост

Така е. Омръзна ми от Христоивановци.

Цецка Бачева
Цецка Бачева
12 август 2021 12:06
Гост

И на мен.

Започвайте от центъра с минусите!

Съдия
Съдия
12 август 2021 11:04
Гост

Освен, че има нужда от логопед, Ива Разградска има нужда и от психиатър….да намери себе си!

Прокурор
Прокурор
12 август 2021 12:30
Гост

А ти определено имаш нужда от бай Ставри.

Анонимен
Анонимен
12 август 2021 13:25
Гост

Хахаха! Кефи ли ви, пЛокуЛоЛчета пЛедседателката на паЛламента, дето се изсра мощно на експертизата си?

Анонимен
Анонимен
12 август 2021 10:53
Гост

Сега са се вкопчили в третия мандат. Защо, бе? Че и Маяма да е мандатоносител. Защото е събрала милион гласове, ли?Да се съберат с ГЕРБ и да приключват патриите на протеста. Толкова е гротескно и жалко.

Анонимен
Анонимен
12 август 2021 10:21
Гост

не разбирам от материята, но защо ми се струва, че щом посоченият за МП се е оттеглил по лични причини, все още първата политическа сила трябва да предложи друг кандидат, за да се завърши процедурата?

Анонимен
Анонимен
12 август 2021 9:55
Гост

Трудните времена раждат трудни решения и дори герой.

Манов
Манов
12 август 2021 9:55
Гост

Сега почиват 15 минути, а те ще почиват час вероятно. Много ги е яд, че не могат да си връткат далаверките и да си гласуват промени на законите, които да уйдисват на техните фирми.

Йосиф
Йосиф
12 август 2021 9:54
Гост

Много хора подкрепиха ИТН, искат промяна и я виждат в тях. Но това не значи, че те са взели изборите с 60 или дори 80% преднина за да могат сами да си вземат решение. И надали на нови избори ще вземат такива гласове. Все пак има фенове на ГЕРБ и Борисов, на БСП, на ДПС. И тия хора са там. Няма как да бъдат елиминирани. Те са си привърженици на ГЕРБ. Гласовете на ГЕРБ не са САМО от корпоративен вот и от купен вот. Има си реални хора, които подкрепят тази партия и политиката и. А дали нивото им е… Покажи целия коментар »

адвокат от САК
адвокат от САК
12 август 2021 11:01
Гост

Аполитичен човек съм, но подкрепям Вашето мнение. Това обаче няма как да бъде обяснено на платените партийни тролове, които не са юристи, не са учили в юф какво е форма на държавно управление, нямат специализирани юридически знания какво е народен суверенитет и какво е представителна демокрация, нейните принципи и с какво се различават те от принципите на пряката демокрация.

Цецка Бачева
Цецка Бачева
12 август 2021 12:36
Гост

Добре неадвокатино. И престани да тролиш на принципа „тролът пише срещу троловете“.

Арматейски
Арматейски
12 август 2021 12:33
Гост

Задава се ясно на политическия небосклон новата Конституция с президентската република. Без ВСС и прочие.

Бракониер
Бракониер
12 август 2021 9:52
Гост

Много ми еи интересно на следващи избори какво ще се случи. Макар да слуам, че на третия мандат се гласят ДБ или Манолова или БСП да правят правителство де. Не се знае дали ще има избори есента впрочем.

Ananieva
Ananieva
12 август 2021 9:51
Гост

Пълен цирк.

Стаматова
Стаматова
12 август 2021 9:51
Гост

Ма Трифонов като е избрал калпави хора за министри какво очаква? Да не се рови и да не се намират кусори ли? Еми няма как да стане. А е друг въпроса, че ГЕРБ ще намерят проблем в кандидатурата, на който и да е. Дори да издигне Трифонов Обама, майка Тереза или Далай Лама, пак ГЕРБ ще намерят кирливи ризи. И на база на това те си градят кампанията после и политиката да плюят.

Цецка Бачева
Цецка Бачева
12 август 2021 12:44
Гост

Ние сме арните. Умни и красиви.

Цецка Цачева
Цецка Цачева
12 август 2021 12:50
Гост

Ще ви видим и на вас на есен колко ви са кусУрите на Урите.

AnimalMan
AnimalMan
12 август 2021 9:49
Гост

Аз не съм сигурен, че ИТН на следващи избори ще е първи. Може и трета сила да станат. Демек никаква промяна няма да има накрая. Ще мине време и накрая пак ГЕРБ ще си управлява. Само дето ще са минали две години в избори примерно.

Цецка Бачева
Цецка Бачева
12 август 2021 12:39
Гост

Ние ще подкрепим сестра Галева. Те се завръщат на бели коне и протестърите с Демократична България печелят съкрушително изборите.

Реалистично е, нали?

Дидо
Дидо
12 август 2021 13:04
Гост

Много хора хранеха надежда за промяна, но се разочароваха. Естествено, че няма да гласуват за тях.

Drob4ev
Drob4ev
12 август 2021 9:47
Гост

Пълна каша. Но аз гледам. Гледам и се смея. Защото просто сами си го направиха. Защото Слави ходи и се кара на тоя и оня и не иска да говори човешки с никого.

Св. Прокопий Разградски
Св. Прокопий Разградски
12 август 2021 12:41
Гост

Слави е виновен за всичко!

Анонимен
Анонимен
12 август 2021 9:46
Гост

Не е по темата, но в тая зала се запънаха да правят заседания, защото да не е на ГЕРБ новата зала. Сега ги гледам, че се измъкват за да кажат нещо от трибуната, като трябва човек в средата на реда да вдигне всички за да излезе. Толкова недодялано, че няма на къде.

Бориславова
Бориславова
12 август 2021 9:49
Гост

Ама не не, по темата си е. То си е много показателно за политиката им. Защото ГЕРБ са крадци и мутри, но в демокрацията трябва да има приемственост.Ако нещо добро е направено, то трябва да се продължи, като политика и цел и от следващите партии/политици/президент. Но тук се вижда, че те са тотално против това да се държат адекватно. Слави си е свикнал да се репчи и да решава той какво ще става. Ама не става така.

Цветелина
Цветелина
12 август 2021 12:43
Гост

На есен при третото преброяване след третия успешен мандат ще видите как става!