Няма проблеми с дипломата за юридическо образование на главния прокурор Иван Гешев. Това стана ясно окончателно след днешното изслушване на правосъдния министър Янаки Стоилов в парламента.

Той беше попитан от Николай Хаджигенов („Изправи се БГ! Ние идваме!“) дали Гешев „изобщо може да заема каквато и да е юридическа длъжност“.

Повод за питането станаха изказаните публично съмнения за дипломата на главния прокурор, направени първо от адвоката и бивш депутат Минчо Спасов. Главният прокурор е завършил Академията на МВР през 1994 г. Според твърденията на Спасов, дипломата на Гешев е издадена въз основа на указ на Държавния съвет на НРБ от 1987 г., подписан от Тодор Живков. С него тогавашната Висша школа на МВР получава правото да издава дипломи за юридическа правоспособност на завършващите, но той не действа след премахването на Държавния съвет и приемането на новата Конституция. Спасов твърди, че през 1994 г. тогавашният ВИПОНД не е имал статут на ВУЗ, който да издава дипломи за юридическо образование.

Днес Янаки Стоилов обясни, че според наличните в правосъдното министерство документи, през 1996 г. Гешев е издържал изпит за правоспособност с „много добър“, след което му е издадено удостоверение и то е в вписано в специалния регистър.

Относно спора около указа от 1987 г. и това, че е спрял да действа след приемането на новата Конституция, правосъдният министър обясни днес, че обучавалите се по отменения указ са запазили правото си да придобият квалификация „юрист“.

Това е записано в Закона за МВР, където е посочено, че „обучаемите, приети по реда на отменения указ, запазват правото си да придобият гражданската специалност „Право“, квалификация „юрист“ или гражданската специалност „Водоснабдяване и канализация“, квалификация „Строителен инженер по водоснабдяване и канализация“.

„Следователно законът е предвидил възможността за заварените случаи започналите обучение със срок от 5 години и изучаващи всички юридически дисциплини, да запазят правото си да придобият гражданска специалност „Право“, квалификация „юрист“, каза днес Стоилов.

Той обясни, че след дипломирането си Гешев е могъл да започне работа по трудов договор в столичното следствие като младши следовател. Според Стоилов други налични документи за завършеното образование на главния прокурор могат да бъдат поискани от МВР и МОН.

„Проблемите с квалификацията могат да се обсъждат, но по-големите са от друго естество и се отнасят до дейността на прокуратурата“, допълни Стоилов.

27
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Мунчо
Мунчо
09 август 2021 14:32
Гост

Нещо различно да сте очаквали от Любовникът на Лилов?

Удари във въздуха и демонстрация на активност. Отбиване на номера и празни приказки.

Ден да мине, друг да дойде и след като цял живот работих „депутат“, дай ми и едни зелени чорапки Радев, та да се пенсионирам като конституционен съдия! Инак в министерството калинките се роят и просперират.

Заслужено при това. За Голямото нищо в живота си, а иначе даже на „Позитано“ 20 не искат да чуят за мен.

Един от многото Йористи
Един от многото Йористи
06 август 2021 16:24
Гост

Значи, обобщавайки, предлагам всички завършили седем випуска от тоя Техникум, да си занесат дипломите в Министерство на науката и образованието и там, където пише квалификация „Юрист“, да се промени на „Йорист“.
Ако не практикуват по специалността, а са на служба в МВР, да се водят комисар – Йорист и т.н. според длъжността и ранга, но след тирето е едно и също като добавка.

Анонимен
Анонимен
06 август 2021 16:30
Гост

Абе, госпожо Гълъбова, кога намираш време да си изпълняваш служебните задължения, като постоянно си в мрежата и от право започна много да разбираш. Пий едно хапче от на твоите пациенти, дано свалиш нивото на нервозния апломб

Вятърът на промяната
Вятърът на промяната
06 август 2021 16:20
Гост

Какъв обрат на събитията само. Да вземе диплома благодарение ба БКП, а сега да целува г..а на ГРОБ.

Стилист
Стилист
06 август 2021 16:22
Гост

Обрат ли? Това е личен избор на каскетният вожд.

Анонимен
Анонимен
06 август 2021 16:31
Гост

Що , на Мутри вън г…за ли е естествения му ход

Мики
Мики
06 август 2021 16:18
Гост

Проблемите с квалификацията са очевадни.

Юрист
Юрист
06 август 2021 16:18
Гост

Абе и теб те знаем как преподаваш…. И как изпитваш….

Чочо
Чочо
06 август 2021 15:57
Гост

Ей, петица е изкарал на изпита. Браво!

Хари
Хари
06 август 2021 15:58
Гост

Кой знае какви са били критериите.

Указ бях, но не доживях, умрях млад през 91-ва
Указ бях, но не доживях, умрях млад през 91-ва
06 август 2021 15:54
Гост

Абе министре мамин, не само приетите по реда на отменения указ от 87 г. /т.е. след издаването му до крайния предвиден срок за действие на пролуката за юридическо образование по тоя ред/ запазват правото си да придобият гражданска специалност, а и тези преди указа, т.е. заварените, които са приети от 85 г. до указа. /т.е. още два випуска/, а не само тези от 87 /от Указа/ до 91 г. /новата Конституция/. Това не го ли учите по обща теория на правото бе, да му се ни види? Или, извинявай, това май беше нещо от действие на правните норми във времето.… Покажи целия коментар »

Йористче
Йористче
06 август 2021 16:15
Гост

Колега, прости му грешката, той не е чел там тогава щото е бил млад дихател на БСП /от пионерското БСП вероятно/. Георги Бойчев четеше там по това време ОТП-то. Всичките правни дисциплини ги четяха стойностнти преподаватели от ЮФ СУ /голяма част от тях вече не са между живите/. После настана чудото със 101 факултета из Абсурдистан. Питайте обаче кои Юристи в парламента гласуваха за това и имат ли нещо общо с ЮФ СУ.
О неразумний юроде, поради что се срамиш ……………….

Закривай
Закривай
06 август 2021 15:54
Гост

Прокуратурата е пълна с проблеми. Да не говорим за специализираната.

Колибесов
Колибесов
06 август 2021 15:55
Гост

Които за жалост рефлектират върху нас. Да не говорим за обвиненията на ишлеме. Позор.

Дичо
Дичо
06 август 2021 15:51
Гост

Проблемът на прокуратурата е шефа й. Нищо лично, ама състезание с един кон?

Шекспир
Шекспир
06 август 2021 15:52
Гост

И то куц! Трагедия. Пълна трагедия.

Димитров
Димитров
06 август 2021 15:46
Гост

Видяхте ли сега? Само бвзпочвени обвинения.

Anonimen
Anonimen
06 август 2021 15:47
Гост

Гешев е слънце, Гешев е радост.

Spiro
Spiro
06 август 2021 15:49
Гост

Достатъчно топло е в момента. Така че да си обира крушите и да ходи да радва хората по села и паланки.

endeavor7
endeavor7
06 август 2021 15:57
Гост

То политиците така работят- първо клепат, а после се доуточняват с половин уста. Клеветата и поражда посаждането на съмнение у хората обаче вече са строени.

Пееф Ски
Пееф Ски
06 август 2021 16:25
Гост

Ама те работят ли?

Кеаси
Кеаси
06 август 2021 15:44
Гост

Факт е, че е завършил Академията на МВР.

Добринка
Добринка
06 август 2021 15:45
Гост

Страхотни йористи излизат от там. Да откършиш от тях.

Йористче
Йористче
06 август 2021 16:08
Гост

Добринке, на мама чадото, йористи са, ама поне не плагиатстват, бе маминото. Че аман от Юристи – хонорувано-хабилититирани.

Добринка
Добринка
06 август 2021 16:28
Гост

Безспорен факт! Обаче да не ти се налага да те защитава адвокат, който не е плагиатствал, ама е кръгла нула като юрист.

Пак съм аз, Йористчето
Пак съм аз, Йористчето
06 август 2021 16:58
Гост

Е аз съм такова йористче кръгла нула, тъст ми не е от изп. съвет на БСП да ме набутва насам-натам, докато се пробвам за министър от ИТН, и не щеш ли, Герджиков взел та публикувал в сборника Съдебна практика – Търговско право три решения и едно определения на ВС, с които са потвърдени мои такива като Йористче в едно Съд-че. Ама той си е наблегнал професора правилно на касационните решения, не му е било работа да гледа, че потвърдените съдебни актове са писани от едно неплагиатствало нехабилитирано круглонулно йористче. Като влезете в съдебна зала, всички сте еднакви. Много добре облечени… Покажи целия коментар »

Завършил там
Завършил там
09 август 2021 10:21
Гост

Преподавателите и изпитите бяха 1:1 с тези на СУ. Тъй че, не плювайте много. А сега щото от НБУ, ЮГЗ и другите правни факултети извън СУ, с платено дистанционно обучение само какви истински юристи излизат!