Свикването на Велико Народно събрание (ВНС) и подкрепа за проекта на ГЕРБ за нова Конституция е мисия невъзможна, а целта на продължаването на процедурата цели единствено удължаване на мандата на правителството и парламента, както и избягване на служебен кабинет.

Това заяви пред „Нова телевизия“ ръководителят на катедрата по Конституционноправни науки в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и бивш конституционен съдия проф. д-р Пламен Киров.

В сряда проектът на ГЕРБ за нова Конституция (повече за него можете да прочетете тук) получи 127 гласа, които бяха осигурени от коалиционния партньор „Обединени патриоти“ и депутати от „Воля“, начело с лидера на партията Веселин Марешки, който само ден по-рано категорично заяви, че няма да се подпише под проекта и дори не го е чел. След това стана ясно, че доскорошният депутат от „Воля“ Андон Дончев става концесионер на плажа „Кабакум- Север 2“, а фирма, свързана с депутата от НФСБ Георги Колев, получава част от плажа „Несебър юг“.

„Всички разбраха, че този проект беше направен набързо, без особено голямо старание. Целта е само да се осигури необходимото време, което да удължи мандата на правителството, съответно на Народното събрание“, коментира проф. Киров и припомни, че сега два месеца – до 2 ноември 2020 г., той не може да бъде обсъждан, а дискусията по него може да продължи до 2 февруари 2021 г.

Той не очаква БСП и ДПС да променят позициите си да не подкрепят проекта, което го обрича на невъзможност да получи нужните вече 160 гласа за свикване на ВНС.

„Следователно политическите еднодневки, които подкрепиха този акт на ГЕРБ, доколкото разбират, че няма да попаднат нито във велик, нито в обикновен парламент в бъдеще, също са заинтересовани от това мандатът на 44-то Народно събрание да продължи максимално дълго, както и за някои други благини“, каза още бившият конституционен съдия.

За да получат гласовете на ВМРО, управляващите от ГЕРБ се съгласиха на отстъпки от проекта и свикване на бъдещ референдум за исканията на „патриотите“ за въвеждане на образователен ценз за гласуване и задължителна казарма.

„Тези договорености между ВМРО и ГЕРБ няма никога да бъдат осъществени. Обещанието да се проведе референдум е един елементарен номер, за да се покаже, че все пак ВМРО държи на своята позиция и не се подчинява на волята на ГЕРБ да подкрепи проекта – да излязат с чест от ситуацията, така както Марешки не успя да излезе“, обясни проф. Киров.

Според него такъв референдум нито ще се проведе, нито ще бъде допуснат от Европейската комисия, Съвета на Европа и Венецианската комисия, защото въпросът е бил решен преди повече от век

„Тепърва в XXI век някой да въвежда образователен ценз за упражняване на основно политическо право на гражданите, това граничи със самодейност, която даже няма елемент на художествена“, категоричен беше Пламен Киров.

Той коментира и вчерашния избор на Десислава Ахладова за правосъден министър, като каза, че няма да бъде по-лош министър от подалия оставка Данаил Кирилов.

„Нека да ѝ дадем шанс, би могла и да ни изненада приятно“, добави Киров.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Филипов
Филипов
04 септември 2020 13:15
Гост

Как им го каза само: „политическите еднодневки“. Пълно е с такива.

Анонимен
Анонимен
04 септември 2020 15:37
Гост

Безкрайно открит човек. Изключителен юрист!

ДМД
ДМД
04 септември 2020 10:30
Гост

по 7/8 ТВ каза и по-страшни неща, но не го намирам на видео…. потърсете го по-късно. И ще разберете защо трябва да я изметем тая измет он НС най-скоро. Божков никак не ми е симпатичен. Ама определението „хунта“ за управляващите ще излезе вярна, ако ги оставим да си осъществят замисъла те да правят избори, те да свикват ВНС и те да предлагат и да си гласуват Конституция.

Караджов
Караджов
04 септември 2020 10:08
Гост

Като професор и преподавател, а и като български граждани, по скоро бихте могли да помогнете на България, а не да подкрепяте олигарха Радев. Според Вас, Радев се обвързал с олигарсите и призовава в национален ефир към насилие и кръв. Всички искаха нова конституция, а сега като получиха правото на така, всеки взе да върти гъза, а това какво е, ако не лъжи от всички политически партии. Какво е значението кой е предложил това, та нали всички искат промяна.
Куп лъжи, та дори и от професори!!!

Анонимен
Анонимен
04 септември 2020 12:26
Гост

Не зная за Радев, но Бойко е яко обвързан с олигарсите.

???
???
04 септември 2020 9:14
Гост

Какво се палите толкова, Бойко каза, че ВНС може да промени всеки текст и нищо да не остане от проекта на Барни.

Човек
Човек
04 септември 2020 9:15
Гост

А кой ще има мнозинство във ВНС?

гражданска война ли искате?!
гражданска война ли искате?!
04 септември 2020 9:12
Гост

Всичките им идеи са елементарни и обиждат интелигентността на публиката, която всъщност е народът, на когото трябва да служат. Хората вече са отчаяни, а отчаяният човек е готов на отчаяни мерки. Ще го кажа от лични наблюдения – на големия протест онази вечер на бой и щурм срещу полицията тръгнаха не само лумпените от агитките, а и нормални младежи, на които не им издържат вече нервите. Тези изроди, които не искат да пуснат, кокала ще ни докарат до гражданска война.

Spez
Spez
04 септември 2020 9:11
Гост

Един референдум се фалшифицира и манипулира много по-лесно от избори, затова го искат.

Киро
Киро
04 септември 2020 9:10
Гост

Няма по-големи гьонсурати от ГЕРБ, даже тройната коалиция. Тези вторите поне си крадяха и мълчаха, но не и гербаджиите, които обиждат всеки интелигентен човек с плоските си номера.

трагедия
трагедия
04 септември 2020 9:14
Гост

Мислят си, че като скрият Ръбъла и го натирят в миша дупка, ще им се изчисти имиджът. Сега са сложили тази женичка, която не познавам да крепи положението и да не се срути министерството на правосъдието и да търпи да я обиждат затова, че е изрусена.

Анонимен
Анонимен
04 септември 2020 12:29
Гост

Барни беше бушона в случая. Борисов се опитва да ни замаже очите.

Анонимен
Анонимен
04 септември 2020 9:08
Гост

Браво, право куме в очи!

Анонимен
Анонимен
04 септември 2020 12:30
Гост

Блестящ както винаги!

сития на гладния
сития на гладния
04 септември 2020 9:07
Гост

Професоре, професоре, как да вярваш на ДПС, че няма да се врътне и да изтъргува подписите си срещу експертно правителство?!

Аман
Аман
04 септември 2020 9:12
Гост

Ще се врътнат, за пари ще го направят, даже вече го заявиха.

Анонимен
Анонимен
04 септември 2020 9:47
Гост

ДПС са търгаши, ще сключат някоя сделка и ще подкрепят проекта. То това беше и идеята на ГЕРБ за удължаване на срока – да имат достатъчно време да се разберат с ДПС. А и от БСП идват едни сигнали, че Нинова май е пътник и ще изберат Кирил Добрев, а както стана известно, той си общува с Пеевски. Така че нищо добро не ни чака. Трябва масива мобилизация и всички на улицата, за да изметем тая сган.

VVVV
VVVV
04 септември 2020 11:31
Гост

Точно, няма гаранция, но виждаме какво се случва с магарешки след като смени мнението си в последния момент – политически край, а и най-вероятно по-сериозни последствия в дългосрочен план.

Анонимен
Анонимен
04 септември 2020 9:07
Гост

Щом и проф. Киров обърна палачинката срещу ГЕРБ, значи положението е нетърпимо.

ескалибур
ескалибур
04 септември 2020 9:09
Гост

вече му пипат в неговата материя, посегнаха на конституцията и на него му избиха чивиите, вярно срещу гешев дума не е казал още, но може и това да доживеем.

Анонимен
Анонимен
04 септември 2020 9:57
Гост

Проблемът е, че Гешев е непоклатим. Няма кой да го изрита. Трябва сам да го направи, а той няма да си тръгне. Така че тази част от исканията на протеста по-скоро ще претърпи неуспех. Има вариант и американците да го шитнат, но да видим. Знам, че в посолството им е омръзнало от него, не го понасят. Но докато не свърши работата, която е обещал да свърши, ще го търпят.

Анонимен
Анонимен
04 септември 2020 10:47
Гост

Най- сигурното най- сигурно се проваля