Животът на 46-ото Народно събрание може да приключи до седмица и то да не успее да насрочи дори дата за президентски избори наесен. За това предупреди пред „Нова телевизия“ ръководителят на катедрата по Конституционноправни науки в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и бивш конституционен съдия проф. д-р Пламен Киров.

Според него, след като първият мандат за съставяне на правителство от „Има такъв народ“ (ИТН) приключва неуспешно, следващите два могат да се развият до седмица или най-много 10 дни. Заявката на ГЕРБ беше, че няма да чакат 7-дневния срок и ще върнат мандата веднага, защото нямат подкрепа от други партии. След това президентът връчва трети мандат на избрана от него парламентарна група. Пламен Киров поясни, че и при третия мандат избраната група има 7-дневен срок за съставяне на кабинет.

„Спекулира се, че групата може да го бави в месеци наред. В правото има симетрия, не само в геометрията. Така че третият мандат не може да бъде по-дълъг от седем дни. Всички се уповават на едно доста спорно решение №30 от 1992 г. на Конституционния съд (решението виж тук), в което доста неща са объркани, но конституционната логика предполага, че макар и връчен на парламентарна група, при третия опит проучвателният мандат също е 7 дни. В противен случай поставяме играчите в процедурата в неравностойно положение“, обясни проф. Киров.

По думите му това означава, че цялата процедура ще приключи преди края на август и парламентът ще бъде разпуснат. Според него президентът Румен Радев е избързал с връчването на първия мандат на ИТН, вместо да проведе по-дълги консултации и сега трябва да изчисли внимателно връчването на следващите.

„Депутатите не знам какви сметки си правят, но е хубаво президентът да изчисли точно тайминга, за да не се стигне до там, че да няма и актуализация на бюджета. Както е тръгнало, може да се стигне до там да не бъдат насрочени в рамките на този парламент и президентски избори и ще влезем в конституционна криза“, предупреди Киров.

По Конституция изборът за нов президент се произвежда не по-рано от три месеца и не по-късно от два месеца преди изтичане на срока на пълномощията на действащия държавен глава. Мандатът на Румен Радев изтича на 22 януари 2022 г. Това означава, че изборите могат да са най-рано на 24 октомври 2021 г. и най-късно на 21 ноември 2021 г.

Бившият конституционен съдия Благовест Пунев коментира пред „24 часа“, че в сегашната ситуация буквалното тълкуване на Конституцията предполага веднага да се разпусне парламентът и да се премине към нови избори. Прочитът на Пунев е, че мандатът на ИТН е успешно проведен и е завършил с предлагане на правителство, което вече не позволява връчването на следващи мандати. Той също цитира решение №30 от 1992 г. на Конституционния съд с докладчик съдия Александър Арабаджиев, според което процедурата по връчване на проучвателен мандат трябва да продължи, все едно този на ИТН е бил неуспешен, защото не е гласуван. Според Пунев това решение на КС влиза в противоречие с Конституцията, но е задължително.

„Според мен автентичното тълкуване на алинея 5 от чл. 99 е, че след като проучвателният мандат е завършил успешно и е консумиран, но се е провалил преди гласуването, трябва да се стигне до разпускане на парламента и насрочване на нови избори, а не отново да се върви по пътя на възлагане на нов мандат“, коментира Пунев (разпоредбата виж в карето).

Според него няма нужда и парламентът да гласува оттегленото правителство на ИТН, но кандидатът за премиер Пламен Николов трябва да направи изявление в залата.

„Няма защо да се гласува. Все едно е да гласуваш за нещо, което не съществува“, допълни Пунев.

38
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ad nauseam
Ad nauseam
11 август 2021 16:57
Гост

Нова Конституция. Президентска република.

Пълна изборност, манадтност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Без ВСС, ИВСС, НИП и прочие.

гледайте видеото Осемте джуджета
гледайте видеото Осемте джуджета
12 август 2021 6:46
Гост

Съдебната система , в този си вид е бандитска организация опасна за правовия ред, и единственото решение е Грузинското-пълно закриване, лустрация на сега инсталирането, и рестарт с нови хора.

Анонимен
Анонимен
11 август 2021 16:40
Гост

Аз бих припомнил на г-н Пунев, че сме били в такава ситуация, когато гласуваха Станишев за премиер и след това не подкрепиха проектокабинета. Тогава как не бе изчерпана конституционната процедура, а се отиде към следващ мандат и се състъви тройната коалиция.

Мишо Бирата
Мишо Бирата
11 август 2021 16:53
Гост

Г-н Пунев е употребил. Те във ВКС по-принцип нямат мярка.

питайте КС да изтълкува какво се прави! Още днес !
питайте КС да изтълкува какво се прави! Още днес !
11 август 2021 13:31
Гост

Съветвам , с цел избягване на правно мазало, да лбъде поискано тълкуване от КС в безпрецедентната ситуация, неуредена в Конституцията. В миналото е имало поне един случай КС в спешен случай да се произнася в рамките на 2 4 часа. Тоест приоритетно, и „експресно “ произнасяне на КС-по изключение е възможно, а в случая-дори задължително.

Каквото каже КС-това ще е. Дори и тълкуването им да е неправилно, то е пак правилно(ала Хр. Радевски-Партията е права, дори когато съгреши….)

МАРИН МАРИНОВ
МАРИН МАРИНОВ
11 август 2021 13:11
Гост

НАСТОЯЩОТО ПРОИЗНАСЯНЕ ПРЕДСТАВЛЯВА ЮРИДИЧЕСКИ ПОГЛЕД ПО ПРИЛОЖЕНИЕТО НА ЧЛ.99 ОТ КОНСТИТУЦИЯТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ВЪВ ВЪЗНИКНАЛА ОПРЕДЕЛЕНА КОНСТИТУЦИОННА ПРАВНА ХИПОТЕЗА. КОНСТИТУЦИОННО ПРАВНА ХИПОТЕЗА:Избор на Министър-председател на Република България,структура и състав на Министерски съвет на Република България в условията на действащо служебно правителство при съществуващо положение на избрано 46 Обикновено народно събрание на Република България към 11.08.2021 година в Република България. КОНСТИТУЦИОННО ПРАВЕН СПОР: Конституционно допустимо ли е Президента на Република България да продължи с връчването на втори и трети проучвателен мандат в хипотезата на изпълнен първи проучвателен мандат,съпроводен с писмен отказ,входиран в деловодството на Народното събрание, на лицето,предложено с указ… Покажи целия коментар »

МАРИН МАРИНОВ
МАРИН МАРИНОВ
11 август 2021 13:32
Гост

ОТКАЗВАМ ДА СЪОБРАЗА ДИСПОЗИТИВА НА РЕШЕНИЕ №20/1992 ГОДИНА НА КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД НА РБ ,В ЧАСТТА МУ „Когато Народното събрание избере министър-председател, но откаже да избере предложения от него Министерски съвет по структура и състав, счита се, че мандатът на този кандидат е приключил неуспешно и процедурата по избиране на правителство продължава с възлагане на проучвателен мандат на кандидат от следващата парламентарна група, или по начина, посочен в чл. 99, ал. 5 от Конституцията.След като избраното веднъж правителство подаде оставка, съставянето на ново правителство се извършва по реда, предвиден в чл. 99 от Конституцията, независимо от продължителността на периода, през който… Покажи целия коментар »

Абсурд
Абсурд
11 август 2021 12:44
Гост

Как могат да допуснат решение на КС да влиза в противоречие с Конституцията?

Петър Илиев
Петър Илиев
11 август 2021 12:53
Гост

Може, може. Нагледали сме се.

Като знам какво е нивото на българските президенти зелени чорапи, Скалисти планини, агенти по Гоце Делчев, бракоразводни коне с афинитет към славянобългарската история или просто носещи женски номер на обувки – МОЖЕ. Може, след казуса ЕИСС. На закона ВКС мамама … За НС – НЕ ПИТАЙТЕ!

Така се формира състава на КС. И после разни безобразни като тези двамцата ни обясняват как това което виждаме е кон, а не е магаре.

държавна частна собственост-такова животно по свет
държавна частна собственост-такова животно по свет
11 август 2021 13:35
Гост

Тълкуването на КС за публична и частна собственост от 1993г е уникална новост в световното право,и според мен-противоправно, поради противоречие с основни правни принципи.

Никъде по света няма такова понятие държавна частна собственост. Опитайте се да обясните на западен юрист state private property какво е.

Държавна частна собственост-такова животно по света няма.

Pepi
Pepi
11 август 2021 12:39
Гост

Нямаме кабинет, надали ще можем да изберем и президент. Жалка картинка.

Дидо
Дидо
11 август 2021 12:40
Гост

Слави добре ги забърка. Всичко е с главата надолу.

Стар радомирец
Стар радомирец
11 август 2021 12:54
Гост

Да бе, Слави. Останалите въобще не мажат, нали?

Anonimen
Anonimen
11 август 2021 12:32
Гост

Решение на КС, в което доста неща са объркани! Добре им го каза.

Sir Humphrey
Sir Humphrey
11 август 2021 12:02
Гост

„Според мен автентичното тълкуване на алинея 5 от чл. 99 е, че след като проучвателният мандат е завършил успешно и е консумиран, но се е провалил преди гласуването, трябва да се стигне до разпускане на парламента и насрочване на нови избори, а не отново да се върви по пътя на възлагане на нов мандат“

Заради повсеместен буквализъм като този сме на това дередже.

Стар радомирец
Стар радомирец
11 август 2021 12:56
Гост

E да де. Това е нивото на ВКС. Чобанско.

После пак се чудете и майте за Влахов и защо власите се давят на края на Дунава.

Pedro
Pedro
11 август 2021 10:22
Гост

Не знам какво да мисля вече. Такава криза не е имало и никоя страна в Европа не е имала 3 избора за парламент за една година.

Анонимен
Анонимен
11 август 2021 12:07
Гост

И никоя страна в Европа не е по-бедна от България, никоя страна в Европа няма такива икономически извращения като Пеевски, Прокопиев, Божков , а затова отговорността е на всички управляващи досега!!!

Агнешка главичка
Агнешка главичка
11 август 2021 13:04
Гост

А Св. Прокопий Разградски въобще не е политикономическо извращение, нали? И няма нищо общо с незабравимия образ на националния герой Иуда Искариотски, който получава непрестанно тролски овации във форума – от хора на Картагенската хора.

Punica fides. Ceterum autem censeo Carthaginem esse delendam.

Форца Слави
Форца Слави
11 август 2021 13:06
Гост

Punica fides. Ceterum autem censeo Carthaginem esse delendam.

Анонимен
Анонимен
11 август 2021 10:21
Гост

Е те днес са седнали да си обсъждат пълните глупости. Не го знам Радев какво ще прави.

Анонимен
Анонимен
11 август 2021 10:21
Гост

Твърдо подкрепям този парламент да се разпуска. Не върши никаква работа.

Стар радомирец
Стар радомирец
11 август 2021 13:08
Гост

Не само този.

Уморените магарешки институции или ги закриват, или им отнемат основното конституционно правомощие, а именно избор на правителство, демек – изпълнителна власт!

Нова Конституция! Президентска република.

ps. Ако искате пак бозичка, може от 47-то ОНС!

Николев
Николев
11 август 2021 10:19
Гост

Тоест това, което чета, показва, че нещата са лоши.

Поли
Поли
11 август 2021 12:33
Гост

За съжаление въобще не вървят към по-добро.

Да, Николев! Да. Лоши са. Ама за спонсорите ти!
Да, Николев! Да. Лоши са. Ама за спонсорите ти!
11 август 2021 13:10
Гост

Punica fides. Ceterum autem censeo Carthaginem esse delendam.

Анонимен
Анонимен
11 август 2021 10:18
Гост

Зарежете новите избори дали ще се насрочат бе хора. Ние не можем да актуализираме бюджета без парламент, не може да се управлява адекватно пандемията и кризата от болни от Ковид. Кацаров ли ще управлява кризата? Ужас.

Цветков
Цветков
11 август 2021 10:17
Гост

Категорично съм на мнение, че влизаме в парламентарна криза

Стар радомирец
Стар радомирец
11 август 2021 13:12
Гост

Направо си влизаме в конституционна криза при условията на демографска катастрофа през подледните 30 години действаща Луканова Конституция.

АМИН

Бориславова
Бориславова
11 август 2021 10:14
Гост

И да връчи на ГЕРБ, те няма да направят нищо

Анонимен
Анонимен
11 август 2021 10:12
Гост

Е може ли такова нещо

Стар радомирец
Стар радомирец
11 август 2021 13:15
Гост

Може, може. Пий една бозичка да се успокоиш!

Vergi
Vergi
11 август 2021 9:52
Гост

Категорично мисля, че поне това трябва да направят. Иначе за какво са се събрали. По каква причина са се разбрали с тоя и оня.

Анонимен
Анонимен
11 август 2021 9:57
Гост

Хр. Иванов и Хаджигенов са се събрали единствено да лобират закриването на спецструмтирите. Друго не ги интересува. За това им е платено.

Симеон
Симеон
11 август 2021 12:35
Гост

Да ги закриват. Те и без това не вършат никаква работа.

ЧерепЪт
ЧерепЪт
11 август 2021 13:17
Гост

ХаджиГейов не е лобист. Той ми е айдукат. Като Танчето на Мулти. Габровски хумор.

Анонимен
Анонимен
11 август 2021 9:52
Гост

Абе всеки случай това са огромни циркове

Лазар Добрич
Лазар Добрич
11 август 2021 13:14
Гост

Номерата на Ицо Торбалан, Рада Дълбоката и Мая Общата нямат край.

Салтоморталетата на отровното политическо трио и подържащата ги гастролираща политическа трупа на сметката на „Козяк“.