Конституционно нетърпима, екзотика, процесуално ампутирана фигура, екзекутор, юридически абсурд. Това са определенията, които проф. Пенчо Пенев дава за новата фигура на прокурор по разследването срещу главния прокурор и заместниците му в правно мнение (пълния му текст виж тук) до Конституционния съд (КС).

Тя беше създадена с промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, за да отговори на изискванията на Съвета на Европа у нас да се регламентира възможност за ефективно разследване на главния прокурор (критиките към новите разпоредби на Съвета на министрите виж тук). Незабавно след това обаче част от разпоредбите бяха оспорени пред Конституционния съд от президента Румен Радев (повече виж тук).

В становището си до КС проф. Пенев заявява, че такава правна фигура е конституционно нетърпима, тъй като не се вмества в рамката, очертана в основния закон по отношение на иманентните правомощия на прокурора като орган на съдебната власт.

„Предлаганата фигура няма да е прокурор с присъщите в чл.127 правомощия, а

изкуствено създаден контрольор и екзекутор с едно само правомощие, упражнявано само спрямо едно или няколко лица.

Всяко излизане извън това правомощие ще е недопустимо, защото ще го прави зависимо от главния прокурор, а целта на законодателната промяна е да няма такава зависимост. Това няма да е прокурор, а друга фигура, неопределена конституционно“, пише той.

И изтъква, че не е ясно как и от кого ще се атестира специалният прокурор и на какви основания ще може да му се търси дисциплинарна отговорност „или и това ще е невъзможно“. „Изобщо липсва каквато и да било конституционна опора за създаване на такава фигура. Прокурор, който не може да функционира като нормален редови прокурор, но може да обвинява главния прокурор, е нещо напълно алогично (този, който може по-голямото би трябвало да може по-малкото) и затова представлява юридически абсурд. Неслучайно никъде в света няма такава екзотика“, посочва проф. Пенев.

Той заявява, че функцията на новия прокурор да разследва и обвинява е процесуално ампутирана – той не може да има свой самостоятелен следствен апарат.

„Конструкцията противоречи на тълкувания на Конституционния съд относно статуса на органите на съдебната власт, включително правомощията им по повод обвинения срещу главния прокурор, което издава неприятния факт, че законодателят не е наясно с правната сила на тълкувателните актове на Конституционния съд – нормативното и казуалното тълкуване, което той прави в своите решения. Конституционният съд прие, че в съответствие с конституционната уредба е правомощието не извънреден, а редови прокурор да разследва при необходимост главния прокурор. Оттук нататък можеше да последват законодателни промени, но не такива, които предлага законодателят сега, а за да се улесни практически такава възможност“, пише проф. Пенев.

Той подчертава и друго – създаването на тази нова фигура не е и целесъобразно. „Има опасност да се създаде ленива, или обратното, свръхактивна съдебна бюрокрация, която за времето на упражняване на правомощията си да не прави нищо или обратното, с преувеличени непропорционални действия периодично да внася смут в системата. А това поражда дълбоко съмнение в полезността на предлаганото разрешение“, се посочва в становището.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
мнение
мнение
22 март 2021 7:55
Гост

Не само,че трябва да има разследващ Главния прокурор , но трябва да има и нарочен съд за съдене на Главния прокурор. Дори и Главния прокурор-все едно кой е той да не извърши престъпление и нарочния прокурор,, и нарочния съд ще бъдат в готовност. А това има превантивно възпиращо действие.

Закривай
Закривай
19 март 2021 19:05
Гост

Колко много проблеми и главолие на държавата и малкото останали умни хора в нея докара монтирането от знаем кои на един юридически неграмотен еквивалент на героя Борат на длъжност главен прокурор! След днешната му поредна изцепка и на тези които го качиха там е ясно, че грешката им е колосалната и ще ги завлече и тях на дъното ако при първа възможност не му скроят каскет и пратят някъде далеч и без възможност да се показва пред камера!

Анонимен
Анонимен
19 март 2021 17:44
Гост

Съветът на Европа вместо да ни изпише вежди, ни избоде ичите.

Анонимен
Анонимен
19 март 2021 20:43
Гост

И Съветът на Европа, и ЕК трябва да зачитат субсидиарността, поради което не могат да оспорват отвъд определени граници решения, приети от държава.

Ненавист
Ненавист
19 март 2021 17:11
Гост

Направо с 200, според мен не само той от научната общност е на това мнение, но така е това е капацитета на сегашното НС, ще видим за в бъдеще как ще бъде! 🙂

Анонимен
Анонимен
19 март 2021 16:46
Гост

Вълнуващо ще е да има човек разследващ прокурора.

Анонимен
Анонимен
19 март 2021 16:46
Гост

Много искам да има такава фигура. Да.

Анонимен
Анонимен
19 март 2021 17:40
Гост

За да искара Гешев чист като сълза ли.

Анонимен
Анонимен
19 март 2021 16:45
Гост

Прав е.

Анонимен
Анонимен
19 март 2021 16:45
Гост

Няма демокрация!

Анонимен
Анонимен
19 март 2021 16:45
Гост

Аз мисля, че не може да се налага такава фигура, като тя пак се избира от същите кратуни

Анонимен
Анонимен
19 март 2021 17:42
Гост

И ще им нъде ибрикчия до живот. Жалка картинка.

кота нула
кота нула
19 март 2021 16:45
Гост

Повече от това, което е написал Пенчо, не си заслужава да се каже по въпроса с тази измислица. ГЕРБ си измиха ръцете, КС сега ще отмени и почваме пак от кота нула

Анонимен
Анонимен
19 март 2021 16:45
Гост

Глупост е. Трябва да няма такъв.

Drob4ev
Drob4ev
19 март 2021 16:44
Гост

Хубаво. Гледай си работата.

Лалов
Лалов
19 март 2021 16:44
Гост

Добре

Анонимен
Анонимен
19 март 2021 16:07
Гост

Е, то и сега си има свръхактивна съдебна бюрокрация.

Анонимен
Анонимен
19 март 2021 16:08
Гост

А също така и смут в системата.

Анонимен
Анонимен
19 март 2021 16:05
Гост

Пълен юридически абсурд!

Анонимен
Анонимен
19 март 2021 16:04
Гост

Не че нещо може да го направи зависимо от главния прокурор. Той ще си е такъв по принцип.

Анонимен
Анонимен
19 март 2021 16:01
Гост

Браво! Много добре го е характеризирал.

Анонимен
Анонимен
19 март 2021 16:00
Гост

Не зная дали е екзотика, но със сигурност е напълно излишна фигура.