Юристите от различни поколения да получат свое място, където напълно неформално да обменят мнения, съвети, да обсъждат казуси. Тази своя отколешна мечта ще сбъдне скоро проф. Дарина Зиновиева с помощта на Съюза на юристите в България (СЮБ).

Това обяви самата тя на премиерата на актуализираното издание на фундаменталния ѝ труд  отпреди 20 години „Компетентност на административните органи“. Специален гост на събитието беше председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков. А залата на СЮБ събра десетки от най-именитите юристи у нас проф. Емилия Друмева, проф. Огнян Герджиков, проф. Снежана Начева, проф. Дончо Хрусанов, проф. Сашо Пенов, проф. Иван Тодоров, проф. Габриела Белова, проф. Мария Славова, доц. Люба Панайотова-Чалъкова, доц. Наталия Киселова, доц. Христо Паунов и др. Премиерата уважиха зам.-министърът на правосъдието Евгени Стоянов и зам.-омбудсманът Диана Ковачева, прокурори, сред които бившият член на Висшия съдебен съвет Михаил Кожарев, както и адвокатите Ина Лулчева, Георги Атанасов, Матей Марев и Калина Михайлова.

Председателят на ВАС Георги Чолаков е автор на предговора.

Но най-много бяха съдиите, които оказа се са и вдъхновители за актуализирането на „Компетентност на административните органи“ близо две десетилетия след като проф. Зиновиева издава монографията си. Самото преиздаване на монография, всъщност е своеобразен прецедент.

Галина Карагьозва, Йовка Дражева, Милка Панчева, Ваня Анчева, Юлия Тодорова и Теодора Николова бяха сред съдиите от Върховния административен съд, които дойдоха на представянето на труда на проф. Зиновиева. А съдия Дражева сподели, че тя е насърчила авторката да актуализира книгата си, защото, както разказа, предишното издание или е на бюрото ѝ, или е в първия ред на библиотеката ѝ.

„Книгата е съвременна, практически наситена с казуистика и юриспруденция и ще бъде настолна за всички, които се интересуват от административно право“, заяви председателят на ВАС Георги Чолаков. Той е и автор на предговора към актуализираното издание на „Компетентност на административните органи“.

Проф. Иван Тодоров представи актуализираното издание и заяви, че то на практика е нова книга.

Книгата на проф. Зиновиева представи проф. Иван Тодоров, който казва, че се чувства съпричастен към труда ѝ, тъй като преди много години двамата са избрали за свой професионален път административното право. „Всяко нейно съчинение е събитие“, каза той. И заяви, че са впечатляващи перфектният анализ на нормативната уредба и детайлното проучване на практиката, които е направила проф. Зиновиева. „Това си е нова книга“, каза проф. Тодоров, като изтъкна, че за 20-те години след първото издание законодателството на практика е изцяло ново, а ВАС е направил огромна крачка в развитието на административното право и процес.

Проф. Тодоров изтъкна, че в книгата проф. Зиновиева прави критичен анализ на практиката и поставя за разглеждане множество спорни въпроси. А сравнителноправният  анализ е впечатляващ. Даде и серия от примери.

Книгата се отличава с големия обем казуистика. В нея подробно са разгледани хипотезите на придобиване и прехвърляне на компетентност, делегиране, заместване, мандатна компетентност и др.

Именитите професори Емилия Друмева и Огнян Герджиков уважиха труда на колегата си.

Разгледани са усложнени хипотези с практическа стойност – съгласувателна компетентност, компетентност при смесени състави, колективна компетентност и др. А съществена новост в това издание е анализът на прилагането на правото и юриспруденцията на Европейския съюз.

Представянето на книгата стана повод проф. Зиновиева да обяви официално новата си кауза – в центъра на София да се създаде място за диалог между поколенията юристи. И обяви, че ще даде част от приходите от новото издание, за да финансира осъществяването на идеята си.

Тя се нарича „Гостна на правника“, а целта е в неформална обстановка, прилична на гостна стая, поколенията правници, които са живели в различни социални общества и култури да обменят житейски и професионални мнения, съвети, случаи, казуистика.

Върховният съдия Галина Карагьозва получава автограф от автора.

„Неформалната среща между желаещи следовници с конкретна личност предлага бащинско/синовно отношение, разгръща характера на човека, причините за успехи и неуспехи в пътя му, има познавателно значение за следовника, спомага да се „влезе” в същността на правника, който е дал за правното общество и е оставил позитиви“, разяснява идеята си проф. Зиновиева. А целта ѝ е да се постигне духовна взаимовръзка и да се предава историческата памет в правото.

„Надявам се, че тази идея ще бъде успешна“, каза тя, а залата я аплодира.

 

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Иван Иванов
Иван Иванов
07 декември 2018 1:18
Гост

Малко съм резервиран към специализирането към или във една специалност.

Правото е необятно.
Но – не може да се сцепва на отделни степени, дисциплини, това е във факултетите, ок. А в практиката се получава еклектика – дисонанс.

Юристите трябва да сме всепонятни.

Дразнещо е може би да има специализации.

Асен Илиев
Асен Илиев
06 декември 2018 23:43
Гост

Проф. Зиновиева е един изключителен юрист и невероятен човек! Считам себе си за истински късметлия, тъй като съм имал честта да бъда неин студент. Желая Ви много професионални и лични успехи, проф. Зиновиева!

Анонимен
Анонимен
06 декември 2018 11:36
Гост

Ще бъде интересно разглеждането на усложнените хипотези с практическа стойност.

Анонимен
Анонимен
06 декември 2018 11:34
Гост

Хубаво е, че такива именити юристи са посетили събитието.

Анонимен
Анонимен
06 декември 2018 11:29
Гост

Идеята със сигурност ще е успешна. Младите прависти ще имат възможност да почерпят опит от по-възрастните си колеги.

Анонимен
Анонимен
06 декември 2018 11:27
Гост

Актуализираното издание ще бъде интересно, тъй като законодателството на практика е изцяло ново.

Анонимен
Анонимен
06 декември 2018 11:14
Гост

Интересно и полезно начинание от страна на проф. Зиновиева.