Аз смятам, че сегашният главен прокурор беше и е един много добър главен прокурор, независимо че получава атаки оттук и оттам. Естествено, който е на висока позиция, винаги ще получава атаки, ако ще да е Господ. Така че аз смятам, че този главен прокурор беше находка за българската правна система.

Този коментар направи пред бТВ бившият председател на Народното събрание и бивш служебен премиер проф. Огнян Герджиков.

Попитан какъв очаква да е новият главен прокурор, той отговори: „Подобен“. Но отказа да коментира кампанията по предстоящия избор, за която наскоро зам.-главният прокурор Иван Гешев направи прогноза, че ще е мръсна и кална. „Аз не съм вътре в нещата, за да знам какви евентуално подводни течения текат“, каза Герджиков.

На въпроса дали самият той не е изкушен от поста на главен прокурор, той през смях отговори: „Нека да не си говорим приказки от 1001 нощ“.

Проф. Герджиков коментира и срещите на президента Румен Радев с главния прокурор Сотир Цацаров, председателите на върховните съдилища Лозан Панов и Георги Чолаков, министъра на правосъдието Данаил Кирилов, представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев и главния съдебен инспектор Теодора Точкова за предстоящия избор на обвинител №1.

„Първите държавни мъже и жени на България трябва да бъдат в диалог. Не виждам нищо осъдително президентът да се среща с тях. Това е нещо съвършено нормално“, заяви той.

За пореден път той каза, че му е болно за непрофесионалния начин, по който се приемат законите. И даде пример с Кодекса за социално осигуряване, който от 2000 г. до сега е променян 138 пъти – по 7 пъти на година.

Според Герджиков тази промяна на правилата в движение отблъсква инвеститорите от България, тъй като бизнесът е заинтересован да има стабилно законодателство.

За консултативния съвет по законодателството към Народното събрание, чийто председател е, Герджиков заяви, че се надява вече да е свален от сайта на парламента, защото отдавна не работи. Той припомни, че е имало възражения, че трябва да се плаща на именитите юристи, които влизат в него, като за това е бил предвиден бюджет от 100 000 лв. „Вероятно мислят, че е по-рационално да имат бюджет от 180 000 лв. за цветя, отколкото 100 000 лв. за нормативните актове“, каза професорът.

Той определи като груба грешка евентуалното намаляване на партийните субсидии от 11 лв. за глас на 1 лев. Като изрази недоумение, че това се прави с позоваване на резултатите на референдума на „Шоуто на Слави“, при който 2.5 млн. души гласуваха за субсидия от 1 лев.

„Ако направим един референдум дали да бъдат намалени двойно данъците, а заплатите увеличени двойно, смятам, че ще се получи същият резултат, но на другата година държавата ще фалира“, коментира той.

По думите му, ако се приеме субсидията на политическите сили да бъде 1 лев, това ще доведе до смъртта на малките партии и зависимостта на големите от бизнеса. И заяви, че американският модел на финансиране с дарения на бизнеса не е подходящ за България. „Стана малко „Видяла жабата, че подковават коня и тя вдигнала крак“, заяви проф. Герджиков.

14
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
наблюдател
наблюдател
24 юни 2019 13:56
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Тъжно
Тъжно
24 юни 2019 13:44
Гост

Много е жалко как един и същи човек може да съчетава в себе си безкрайни познания по търговско право и да е прекрасен преподавател, заедно с фрапиращ наивитет по политически въпроси и при преценка на характера на определени личности от съвременната политическа и правна реалност.

Бай Иван
Бай Иван
25 юни 2019 16:08
Гост

какво му е безкрайно на познанията -самия ТЗ е недописан, а 1 млн. празноти в него -така че,създаването му далеч не е аргумент за знания

дуфалак, дуфалак вчера аках, днеска пак
дуфалак, дуфалак вчера аках, днеска пак
23 юни 2019 18:08
Гост

Огнянчо ша туря по ена шпатула на всеки началник, щото е в лайната до шията и секи момент мое да влезе у пънделътъ за обира на агробизнесбанк

Анонимен
Анонимен
23 юни 2019 16:10
Гост

наистина не е политик, все пак проституцията не е политика

Скритор Инцертус
Скритор Инцертус
22 юни 2019 20:11
Гост

Това този ли е, който не бил политик?

Анонимен
Анонимен
22 юни 2019 15:16
Гост

Цветан Василев има най-добрите адвокати, а Делян Пеевски има само един главен прокурор. За съжаление не виц, а тъжната истина. Никога повече такъв главен прокурор – олицетворение на държавната репресия спрямо опонентите на властта. Защото всички българи ще продължаваме да плащаме от джоба си за осъдителните решения срещу безумията на Прокуратурата, а България ще продължи да е „начело“ на негативните доклади на ЕС и класации за свобода на медиите.

Анонимен
Анонимен
22 юни 2019 14:35
Гост

Цацаров каза, че Герджиков е бил любимият му преподавател. Професорът определи Цацаров като находка. Всичко е точно на територията.

Мунчо
Мунчо
22 юни 2019 14:29
Гост

Всички суперлативи за главния прокурор ми навяват мисълта, че се готви за пост, от който ще има не по-малко влияние от сега.

Петър
Петър
22 юни 2019 14:27
Гост

Впечатляващо е колко ги е страх всички от Цацаров. В този смисъл може и да е находка.

агробизнесбанк
агробизнесбанк
22 юни 2019 12:55
Гост

Не изтече ли давността за Агробизнесбанк?! 😉

Анонимен
Анонимен
22 юни 2019 12:52
Гост

Единственият въпрос, който ми идва е с какво го държат, защото не е на възраст за старческа сенилност… Жалко…

На хранилка
На хранилка
22 юни 2019 22:32
Гост

Сладур! Тръгнал въпроси са задава … Теб с какво те държат, за да пишеш подобни щуротии?

advocat
advocat
23 юни 2019 6:26
Гост

Позицията на един въжеиграч не би трябвало да ни учудва ! „Живеем в едно настояще, което няма сили да стане минало“ (Живко Георгиев)