Противоречи ли на правото на Европейския съюз едноличното правомощие на председателите на съдилища да командироват магистрати от по-нисши съдилища. Такова преюдициално запитване да бъде отправено до Съда на ЕС в Люксембург, е поискал съдия Атанас Атанасов от Върховния административен съд по делото за отказа на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет да обяви конкурс за апелативните съдилища.

Точният текст на преюдициалното запитване е следният: „Трябва ли принципът на независимост на съдебната власт, предвиден в член 19, пар. 1, алинея 2 от Договора за Европейския съюз и в чл. 47 от Хартата на основните права, да се тълкува в смисъл, че е налице нарушение на посочения принцип, ако правната уредба в Република България допуска като фактически неограничена практика, според която запълването на свободните съдийски длъжности в съдилищата да се осъществява еднолично от председателите на тези съдилища чрез командироване на съдии от по-нисши съдилища“.

В искането си съдията от СГС изтъква, че в момента българското законодателство допуска свободните бройки да бъдат заемани чрез командироване на магистрати от по-нисши съдилища. От сайта на Висшия съдебен съвет е видно, че има съдии, които със заповеди на съответните председатели са командировани в по-висшестоящи съдилища от дълги години – пет, шест, осем и повече, отбелязва Атанас Атанасов.

В отделни съдилища или отделения делът на командированите съдии надвишава 1/3 от общия брой съдии, което предпоставя формиране на съдебни състави по въззивни или касационни дела, в които командированите съдии имат мнозинство. В редица свои решения Съдът на ЕС е приел, че принципът на независимост на съдебната власт, установен в член 19, пар. 1, алинея 2 от Договора за Европейския съюз и в чл. 47 от Хартата на основните права изискват такава национална правна уредба в държавите членки, която да предвижда решаването на дисциплинарните и кадровите въпроси по отношение на съдиите да се вземат от независим съвет на съдебната власт. Повишаването в по-горен съд несъмнено е въпрос от кадрово естество и в този смисъл се явява несъобразена с установения в Правото на ЕС принцип на независимост на съдебната власт такава правна уредба, като съществуващата в Република България, която прави възможно решаването на въпросите с кадровото обезпечаване на по-висшестоящите съдилища фактически неограничено да се извършва чрез еднолични решения на председателите на тези съдилища“, посочва той.

Делото във ВАС е образувано по жалба на Атанасов (виж повече тук), който е наказателен съдия в СГС. Тя е срещу решението на СК на ВСС от 4 февруари 2020 г., с което кадровиците оставиха без уважение искането му за обявяване на конкурс за апелативните съдилища. Атанасов се позовава на чл. 256, ал. 2 от АПК и оспорва бездействието на съвета по поставения от него въпрос.

На 4 февруари т.г. кадровиците разгледаха писмо на Наказателната колегия на Върховния касационен съд, в което се настояваше да бъде обявен конкурс за повишаване, независимо от това, че все още не е изтекъл 9-месечният срок от приключване на предишния, в който при освободени места се повишават магистрати, класирани под чертата. В дневния ред на същото заседание беше и искането със сходен характер на съдия Атанас Атанасов от СГС – той настояваше да се обяви конкурс за повишаване в апелативните съдилища.

Но тогава мнозинството прие, че трябва да се изчака изтичането на 9-месечния срок преди да бъде обявен нов конкурс, защото той няма да приключи по-бързо отколкото процедурата по чл. 193, ал. 6 от ЗСВ. Освен това според решение на Конституционния съд тази разпоредба е част от цялата конкурсна процедура, има императивен характер, а и биха се нарушили права и възможности за кариерно израстване на магистрати, ако тя не бъде спазена.

Искането на Атанасов пък беше отхвърлено с аргумента, че все още не е приключил конкурсът за повишаване в апелативните съдилища, обявен през 2018 г. Тогава обаче стартира конкурс само за две места в наказателните отделения – по едно във Варна и Бургас. За Софийския апелативен съд не беше обявен конкурс.

В писмените си бележки пред съда Атанас Атанасов изтъква следното: „Лишено от правна и житейска логика е съждението, споделено от СК на ВСС, че едва след приключване на този конкурс могат да се обявят конкурси за повишаване на свободните длъжности в останалите апелативни съдилища, наказателни отделения. Съгласно регистъра на командированите съдии, понастоящем 9 са колегите, командировани в Наказателно отделение на Софийския апелативен съд. Съгласно представените от ответната страна писмени доказателства, към началото на 2020 г., само в Софийски апелативен съд, Наказателно отделение, са налице 8 свободни длъжности, подлежащи за заемане чрез конкурс за преместване или повишаване. В този смисъл и обявяването и провеждането на такъв конкурс по никакъв начин не е обусловено или препятствано от изхода на конкурса, обявен с решението на СК на ВСС от 8 май 2018 г.“.

Очаква се произнасянето на Върховния административен съд по искането.

 

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
27 август 2020 0:34
Гост

Обнадеждаващо е, че има хора, които се борят срещу мафиотското безумие, което замества държавата ни. По-малко обнадеждаващо е, че много малка част от останалите хора осъзнават какъв огромен тумор в съдебната система е ВСС и ВАС, който поддържа ВСС.

Филипа
Филипа
26 август 2020 12:12
Гост

Поредната пародия. Няма държава ей.

Анонимен
Анонимен
26 август 2020 12:12
Гост

Абе пак чакаме на Европа да ни се скара и да ни перне през ръцете. НЕ ни ли омръзна вече?

Анонимен
Анонимен
26 август 2020 12:12
Гост

Кое ни е наред питам, че и това да ни е ОК? Кое ни е наред ?

Asparuhov
Asparuhov
26 август 2020 12:11
Гост

Опредлеено може и да вземат да наложат някакви санкции от Европа. Не може то тата да си я караме както ни дойде

Димитриева
Димитриева
26 август 2020 12:11
Гост

Двоен аршин

Киро
Киро
26 август 2020 12:02
Гост

Нищо ново под слънцето! Отново двоен аршин.

Анонимен
Анонимен
26 август 2020 12:00
Гост

Това никак не е първото решение на СК на ВСС, лишено от правна и житейска логика.

А, дано
А, дано
26 август 2020 12:01
Гост

Е, нали предлагат според новата ни Конституция вече да го премахнат.

Боби
Боби
26 август 2020 11:37
Гост

Да, човекът в напълно прав. Дори мисля, че може да ни осъдят.

Хари
Хари
26 август 2020 11:36
Гост

Командироването на магистрати от по-нисши съдилища винаги е създавало предпоставки за субективност от страна на ръководителя.

Отврат
Отврат
26 август 2020 11:15
Гост

Ех, а имаше надежда този ВСС да е поне по-добре от предишния, което само по себе си не е изобщо много.

YoDa
YoDa
26 август 2020 11:22
Гост

И не, не става дума за некадърност за организиране поне на конкурси, умишлено се прави.

123123
123123
26 август 2020 11:00
Гост

Съгласен съм със съдията Атанасов, но не съм оптимист…

SlimK
SlimK
26 август 2020 10:55
Гост

Ама дайте направо да премахнем статута административен ръководител и да няма изобщо такива.

Наблюдател
Наблюдател
26 август 2020 10:57
Гост

Заекът е заровен на друго място. Конкурсът не дава тези лостове за влияние, които едно командироване осигурява.

Стоянова
Стоянова
26 август 2020 11:05
Гост

И все пак, поведението на командирования е дело на самия командирован 🙂

Анонимен
Анонимен
26 август 2020 11:55
Гост

Да, и затова трябва да се сложи макс срок за командирован ето, а не както е сега. С години съдии са командировани и така са уязвими

Емил
Емил
26 август 2020 11:32
Гост

Това никак не е разумно, имайки впредвид организацията работата на съдилищата.