Министърът на правосъдието Десислава Ахладова е разпоредила да започне работа по промяна на правилата за конвойната дейност, след като съдията от Софийския градски съд Мирослава Тодорова огласи, че съдебната охрана и затворите са отказали да изпълнят съдебно разпореждане задържан да отиде на погребението на майка си (повече за отвореното ѝ писмо можете да прочетете тук).

От Главна дирекция „Охрана“ (ГДО) и в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) са заявили на съдията, че конвоират задържаните само до болница и до органи на съдебната власт, а Централните софийски гробища не са такова място.

Министърът на правосъдието разпореди проверка на случая в двете дирекции. Като без да съобщават какви са резултатите от нея, днес от министерството посочват само, че именно след нея Ахладова е наредила „да се създаде работна група, която да предложи нормативни изменения във връзка с режима на конвойната дейност“.

Тя посочила, че в новите правила трябва да бъде взето предвид решението на Европейския съд по правата на човека по делото „Вецев“. Преди година затворникът Валтер Вецев осъди България, тъй като не му е било разрешено да отиде на погребението на брат си.

Тогава искането му да изпрати своя близък в последния му път не е било разгледано от съд и ЕСПЧ заяви, че именно съдът трябва да прецени дали евентуалното конвоиране на задържания би представлявало опасност за обществото (повече за решението виж тук).

В случая, за който с отворено писмо алармира съдия Мирослава Тодорова, е извършена именно такава преценка от нея и е разрешено на задържания да отиде в определени часове на погребението на майка си. Но това не става заради отказа на съдебната охрана и затворите.

Създаването на новите правила за конвоя е възложено на работната група, която ще оглави зам.-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов. В нея ще влязат представители на дирекцията на МП, която осъществява процесуалното представителство пред съда в Страсбург, на ГДО, на ГДИН, на Съвета по законодателство в министерството и на МВР.

Министър Ахладова им е дала един месец, за да са готови с конкретни предложения.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ива
Ива
16 декември 2020 10:46
Гост

Истината е, че убиец няма място нето на погребението на майка си, нито на който и да е член от семейството му. Би било огромна грешка, човек, който вече няма какво да губи, да бъде толериран и да се възползва от услугите на между 5 и 10 охранители, а българският данъкоплатец да плаща за това охраняване от джоба си.

Адвокат
Адвокат
16 декември 2020 1:14
Гост

Добре че тук-таме в правосъдната ни система все още се намират бели лястовички като съдия Мирослава Тодорова. Младите съдии да се учат от нея.

Анонимен
Анонимен
15 декември 2020 13:10
Гост

Нелепа история. Не че ме учудва нещо в БГ.

Анонимен
Анонимен
15 декември 2020 13:09
Гост

Крайно време е да се направят тези промени.

Анонимен
Анонимен
15 декември 2020 13:09
Гост

А и имат предостатъчно време.

Анонимен
Анонимен
15 декември 2020 13:07
Гост

До кога трябва да ни съдят в Европейския съд по правата на човека, за да си оправим нещата?

Анонимен
Анонимен
15 декември 2020 13:08
Гост

И да не плащаме повече заради грешките на другите.

Manoleva
Manoleva
15 декември 2020 13:03
Гост

Поредната подигравка и поредното дело, което ще бъде заведено срещу България и после поредните пари, които ще трябва да платим след присъда и поредните хора, които няма и да разберат каква глупост са направили,като не са пуснали човека до погребение! Патим си от ганьовщината в огромни мащаби и това си е.

Анонимен
Анонимен
15 декември 2020 13:03
Гост

ГДО и ГДИН м,ного си превишиха правата този път.

Цицеров
Цицеров
15 декември 2020 13:01
Гост

Тя посочила, че в новите правила трябва да бъде взето предвид решението на Европейския съд по правата на човека по делото „Вецев“. Преди година затворникът Валтер Вецев осъди България, тъй като не му е било разрешено да отиде на погребението на брат си.“

Явно в милата ни татковина не се вземат тези решения за закон. Никой не им обръща внимание

Емилиева
Емилиева
15 декември 2020 13:01
Гост

Аз подозирам, че тия дето е трябвало да изпълнят разпорежданет, дори не са чували за случая Вецев.

Тодор Р
Тодор Р
15 декември 2020 12:59
Гост

Трябва да се направи проверкапо случая, защото този отказ от изпълнение на разпореждането ме съмнява нещо. Звучи ми, като че някой си е казал – „абе какво ще ги слушам тия в съда, те не са тука и не знаят какво е положението, няма да изпълняваме това изискване и няма да пуснем човека на погребение.“ Което е кучешко поведение!

Анонимен
Анонимен
15 декември 2020 12:58
Гост

Според мен трябва да има промени и не може въпреки съдебно разпореждане, някой да си реши на своя отговорност да не изпълни нареждането

Петко 2
Петко 2
15 декември 2020 18:16
Гост

Какви промени? До кога охранвани хора -охрана на съдебната власт, ще дават акъл на съдия. Не виждате ли порадоксалното: меродамното тълкуване на нормите по конвоирането е това на охраната! Не на съдията!? И чиновникът зам. министър, вместо да постави на място подопечните си охранвани, разпорежда да се променят подзаконовите актове. Баси държавата!

Анонимен
Анонимен
15 декември 2020 12:58
Гост

А наказания за отказалите ще има ли

Серафим
Серафим
15 декември 2020 12:38
Гост

Промени трябва да има и то от доста години назад във времето, защото видимо нещо не е ОК. Ето и пример защо не е ОК.

Фани
Фани
15 декември 2020 12:37
Гост

Аз не виждам нищо страшно човека да погребе майка си. Да я види, дори и в този вид за последно.

Анонимен
Анонимен
15 декември 2020 13:01
Гост

Най-малкото това е човешко. Какъвто и да е има право да я види за последно.

Дани
Дани
15 декември 2020 12:37
Гост

Наистина твърде неприятно е това, което се е случило. Не може да не сме хора на първо място