Запорите на всички движими вещи, подлежащи на регистрация, ще влязат в единна електронна система и при сделка, всеки заинтересован ще може да получава справка от нея. Промяната засяга всички пътно-транспортни средства, земеделската и пътностроителната техника и означава, че когато си купува кола, човек ще може да провери дали върху нея са наложени обезпечителни мерки от съдебен изпълнител.

Това следва от приетите в последния ден на 47-то Народно събрание за минути на две четения промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК). За тях гласуваха всички народни представители, нямаше гласове „против“ или „въздържал се“ (пълния текст на законопроекта виж тук).

Така в ГПК беше записано, че Министерството на правосъдието изгражда и поддържа информационна система за единна входна точка за запорите на движими вещи, подлежащи на регистрация по силата на закон. А условията и редът за воденето, съхраняването и достъпа до нея се определят с наредба „при зачитане на правото на достъп до нея и на частноправни субекти с интерес от справки“.

Съдебните изпълнители ще са длъжни ежедневно да въвеждат данни в е-системата, като за всеки запор ще се използва квалифициран електронен времеви печат. Освен това министерствата на вътрешните работи, на транспорта и на земеделието ще обменят по електронен път с нея информация за движимите вещи, подлежащи на регистрация във водените от тях регистри.

В ГПК беше записано, че на базата на съдържащите се в информационната система данни Министерството на правосъдието ще „предоставя електронни административни услуги за уведомяване за наложен запор и за извършване на справки за наложени запори на всяко лице при спазване на изискванията по Закона за електронното управление“. Самите услуги ще се заявяват през електронния портал на МП и за тях ще се събира такса, чийто размер ще определи Министерският съвет.

„Този законопроект е малък като обем, но ще има голямо въздействие върху стопанския оборот“, каза министърът на правосъдието в оставка Надежда Йорданова. Тя съобщи, че софтуерът за системата на запорите вече е готов и се чака единствено Народното събрание да приеме промените в ГПК, за да може след това да станат факт наредбата и тарифата и да започне реалното използване на новите възможности.

Анна Александрова от ГЕРБ пък напомни, че тези изменения в ГПК бяха подготвени още по времето на тяхното правителство и те са важни за гражданите и бизнеса и затова партията ще ги подкрепи.

Единствената промяна в законопроекта на Министерския съвет, която направиха депутатите, беше по предложение на Петър Петров от „Възраждане“, който я мотивира така: „Просто да се гарантира правото на всеки заинтересован да си направи справка“. И затова по отношение на наредбата, която ще уреди в детайли е-системата на запорите, беше записано, че това трябва да стане „при зачитане на правото на достъп до нея и на частноправни субекти с интерес от справки“.

В мотивите за създаването на тази „единна входна точка за запорите“ от правителството изтъкват: „Към момента в българското законодателство съществува нормативна празнота по отношение на възможността за информиране на заинтересованите страни преди извършване на покупко-продажба на движими вещи (пътно-транспортни средства, селскостопанска техника, пътностроителна техника и др.) относно наложени запори върху тях от правоимащи органи“.

В тази нова информационна система обаче ще има данни само за запорите, които са наложени от съдебните изпълнители върху движимите вещи с регистрационен режим, но не и за тези, наложени по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс или Закона за митниците.

41
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
alicja
alicja
04 февруари 2024 18:52
Гост

This is to let you know that I just found your website and find it very interesting and useful Pubg Name Generator

jenny
jenny
06 декември 2023 11:26
Гост

I think this will happen soon flagle

Madeline
Madeline
04 ноември 2023 6:44
Гост

This is to let you know that I just found your website and find it very interesting and useful wordle answer today.

teaklight
teaklight
30 октомври 2023 11:08
Гост

Teak Furniture Malaysia operates as a specialist importer of best quality teak furniture malaysia solid wood furniture, indoor furniture, Garden Furniture and outdoor furniture . Visit Our Showroom Kuala Lumpur KL and Shah Alam Selangor Malaysia.

rajpatel
rajpatel
23 юни 2023 6:06
Гост

good exercises for 12 (kids) year olds at home. workout for 12 year olds at home

joypatel
joypatel
07 юни 2023 16:13
Гост

QuickBooks offers integration with Square, allowing you to sync your Square transactions and sales data directly into QuickBooks. This integration can help streamline your accounting processes and keep your financial records up to date. Here are some key points about quickbooks integration with square

foodle
foodle
17 декември 2022 8:58
Гост

Thank you for your post. I have read through several similar topics! However, your article gave me a very special impression, unlike other articles. I hope you continue to have valuable articles like this or more to share with everyone! retro games

льольо
льольо
01 август 2022 10:03
Гост

Да променят закона, така че да може ако взискател пристъпи към изпълнение върху МПС, МВР да има право да вижда тази информация и да спира от движение такива автомобили. Иначе тая работа със запорите – добре, гражданите които купуват ще имат някаква защита, но за целите на събирането ефектът ще е спорен. Не никакъв, но надали ще е голям.

частен собственик
частен собственик
01 август 2022 17:40
Гост

Доколкото съм чел закона, запорът представлява забрана да се разпореждаш с определена вещ. Управлението на автомобил все още е действие на управление, което запорът не засяга. Не виждам защо ще лишаваме един длъжник, който може да изкрава основните си доходи със свое МПС, да не може да го ползва, за да може някой кредитор да го продаде после. Лишаването на длъжника от доходи най-малко е в интерес на кредитора. Така че – идеята Ви е доста странна.

Адвокат
Адвокат
06 януари 2023 5:56
Гост

Добре си самоопределил името си, съответства на отговора ти.

Мьенку Мьенкуф
Мьенку Мьенкуф
31 юли 2022 12:22
Гост

Значи ще се виждат запорите, наложени от ЧСИ, но от НАП няма да се виждат. Е къв е смисълът ?

справките трябва да са безплатни!
справките трябва да са безплатни!
30 юли 2022 18:25
Гост

Тъпото на този закон е,че справката ще е платена за гражданите-пише го. Което е тъпо-гражданите са платили за издръжка на държавната администрация с данъците си, а сега ще плащат втори път.
За сравнение-справка за запор за дружествени дялове е напълно е безплатна, със свободен достъп до справките от всеки.

ай сиктир бе
ай сиктир бе
30 юли 2022 18:21
Гост

Стига сте изменяли ГПК. Откъде 7 лева да си го купя актуалното издание ? Четене от екрана на компютъра не е опция.
Хайде да ми върнете парите за предишните „издания“ на ГПК!

Анонимен
Анонимен
31 юли 2022 12:02
Гост

Подкрепям-и на мен ми писна да си купувам НПК и НК- не ми е комфортно да чета от монитор щото съм от „книжното“поколение.

Анонимен
Анонимен
01 август 2022 19:01
Гост

Аз си драскам с химикал върху стария промените. Вече прилича на халваджийски тефтер 🙂

Анонимен
Анонимен
30 юли 2022 13:56
Гост

„Съдиите по вписванията не са съдии“

Народна мъдрост

Проскубания бухал
Проскубания бухал
29 юли 2022 18:38
Гост

Само това ли са променили или и някои други нещата, които не е хубаво да знаем. Да се реформира основен процесуален закон в последния момент на отиваш си парламент е съмнително.

Отговорете де
Отговорете де
29 юли 2022 15:18
Гост

Що ги къташе и тази министъра свободните, незаети места да ЧСИ (които са около 30 вече с тези на отказали те се, починали, останали незаети от предходни конкурси)…? ?
Да не се е и тя сговорила да им прави „чадър“ от реална, нова конкуренция?

Доларите в марки
Доларите в марки
29 юли 2022 15:11
Гост

Гледам и не вярвам!

Димо
Димо
29 юли 2022 15:10
Гост

Поздравления за позицията на Анна Александрова.

Филип
Филип
29 юли 2022 15:12
Гост

Със сигурност не е безкористна. Нали идват избори.

Мария
Мария
29 юли 2022 15:10
Гост

Алилуя!

Николай Асенов Петров
Николай Асенов Петров
29 юли 2022 15:08
Гост

Имаше голяма нужда от тази промяна

Лозан
Лозан
29 юли 2022 15:07
Гост

Трябва да направят така и за недвижимото имущество. Защото доста често хората купуват жилища с тежести.

другарят Таджер
другарят Таджер
29 юли 2022 15:12
Гост

Направено е отдавна: Казва се Имотен регистър. Друг е въпросът, кой колко проверява там, при положение, че има доста нередности при въвежданията на Вписвачките. А пък, българинът, ппц гледа да му е евтинко, а не дали и как са му защитени правата и интересите.

Не така
Не така
30 юли 2022 12:30
Гост

Грешките не са от „вписвачките“, а от щемпелмейкарите. Вписвачката въвежда каквото й е разпоредено и каквото вижда от НА. Така че не са изказва неподготвен.

Другарят Таджер
Другарят Таджер
01 август 2022 13:06
Гост

Хайде де, нали вписвачката е там, за да упражнява контрол над тези неща. И недей много да ми словоблудстваш, че и от АК и НК те знаят, какъв си провален адвокат, с безброй провалени опити да стане Нотариус. Предлагам, наистина да въведат така желаната и коментирана от теб професия „щемпелмейкър“. Ти да бъдеш ЕДИНСТВЕН в цяла България и да можеш да я вършиш само с един прост г*з, който и без това за друго няма да става.

Хари
Хари
29 юли 2022 15:06
Гост

И точно тази нормативна празнота за информиране на заинтересованите преди извършване на покупко-продажба на движими вещи е ОГРОМЕН проблем

Сава Пиперлиев
Сава Пиперлиев
29 юли 2022 15:05
Гост

Александрова е права! ГЕРБ ги замислиха тия промени

Цветанов
Цветанов
29 юли 2022 15:16
Гост

Да ги бяха направили. А не да си прокарват лобистките закони.

Симеон
Симеон
29 юли 2022 15:04
Гост

Това трябваше да се направи много отдавна.

Коминочистач
Коминочистач
29 юли 2022 15:04
Гост

Прави ми впечатление, че всички са в предизборна кампания

Заки
Заки
29 юли 2022 15:27
Гост

До там се докараха. Като не могат да се разберат как да управляват.

Работещ
Работещ
29 юли 2022 15:03
Гост

В допълнение: И сега при прехвърляне на ППС при нотариус, системата на МВР, която задължително проверява сделките, при наличен запор, отказва разпореждането с вещта автоматично. Иначе е много добре, че всичко ще бъде „събрано на едно място“

Анонимен
Анонимен
31 юли 2022 12:10
Гост

Системата на МВР отказва да регистрира на купувача, ама знаеш ли колко случаи има на прецакани вече платили пред нотариус при сделката за МПС и като отидат в КАТ ги попарват, че МПС-то има запор. Почва се една сага с продавача, която в много случаи завършва зле за купувача или най-малкото го вкарва в допълнителни проблеми.

Работещ
Работещ
01 август 2022 13:10
Гост

За различни системи говорим явно. Сега при прехвърляне на ППС при нотариус, ПЪРВО се изпраща електронно заявление до МВР, и след като тяхната система направи необходимите проверки и разреши, чак тогава се изготвя и сключва договорът.

Велизара
Велизара
29 юли 2022 15:01
Гост

Добре е да може да се провери дали върху движимо имущество има наложени обезпечителни мерки от съдебен изпълнител

Пешо
Пешо
29 юли 2022 14:59
Гост

Браво! Свършиха нещо в последния ден

Лъчо
Лъчо
29 юли 2022 15:07
Гост

Е, хайде сега! И преди това вършиха

Иван Маринов
Иван Маринов
29 юли 2022 15:09
Гост

Герберски трол