На 28 март лидерът на БСП Корнелия Нинова пред БНТ заяви, че заради хартиената бюлетина БСП ще повиши резултата си – „дайте да ви се подпиша под това“. Е, резултатът се понижи. Ако някой иска да има бъдеще – би следвало да се бори и за гласовете на младите хора. А те свързват бъдещето си с нови технологии и поне честни избори.

Най-върлият радетел на хартията и изборен експерт проф. Михаил Константинов на 19 ноември 2022 г. заяви: „73% от хората избират хартията. … Имам чувството, че говоря с идиоти, на които чавка им е изпила акъла. Нямам доказателства, че с машините се лъже, но те отблъснаха между 500-600 хил. българи от урните. Това е огромно политическо престъпление срещу правата на гражданите“.

Е, на последните избори 60% избраха машините, няма 600 000 българи повече пред урните и явно не на тези, на които е говорил професорът, чавка им е изпила ъкъла.

Когато за да се прокара един законопроект за промени в основен закон като Изборния кодекс се използват всякакви средства, вкл. обиди и откровени лъжи, това не остава незабелязано – в крайна сметка резултатите показват каква е истината.

Да, на последните избори имаше едно съвсем минимално увеличение на гласуващите с 1,22% (мъничко над 30 хил. човека). И има едно много просто обяснение. Облачна събота, която да накара хората да останат в къщи за уикенда и неочакван слънчев изборен ден в неделя – нормално мъничко повече хора да гласуват.

А както се оказа – напълно излишните промени в Изборния кодекс – освен че доведоха до двойно увеличение на сигналите за купуване на гласове и 50% увеличение на досъдебните производства по този повод, изядоха време на парламента да приеме важни закони по Плана за възстановяване и устойчивост и за влизане в Еврозоната и Шенген и само оскъпиха изборите.

Всъщност цялата дейност на последното Народно събрание беше по-скоро вредна и ни отдалечи от отпускането на пари по плана, от Еврозоната и от Шенген. Дано имаме поне малко по-отговорен парламент този път и да свърши малко по-смислена законодателна работа.

 

40
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Мирослав Сираков
Мирослав Сираков
14 април 2023 0:59
Гост

Те и опонентите на бюлетината си служиха с лъжи. Като например да покажат един поправян протокол като аргумент срещу и да внушат, че поправеното непременно е грешно и фалшиво. Може, ама на хартия поправяното личи и бюлетините са налични, на машината не.
За купен бюлетинен вот, търсете ЦИК и мунчовците, задето не дадоха указания на общините какво значи „параван“, а си останаха тъмните стаички. За неграмотния манипулиран вод от Турция, пак търсете ЦИК, задето позволи попълване на заявления извън секциите.

Димчев
Димчев
10 април 2023 19:35
Гост

„кратък списък на страните, въвели машинно/електронно гласуване по година на въвеждането му:

– България

– Конго

– Намибия

– Бангладеш

– Филипините

– Аржентина

Докато тези светли страни въвеждат този манипулативен вид вот, страните, които напоследък са отхвърлили електронното/машинното гласуване включват:

– Ирландия

– Япония

– Нидерландия

– Германия“

https://tribune.bg/bg/mrezhata/viktor-dimchev-pokaza-kak-se-o/

Анонимен
Анонимен
11 април 2023 11:00
Гост

В Конго и Намибия сигурно има местни тикви, които провеждат избори както Тиквуций у нас. Докато в Ирландия и Япония ромските махали не гласуват под строй за ГЕРБ и ДПС и затова нямат притеснения от хартиената бюлетина. И в белите държави има електронно гласуване по интернет, но това троловете на Хартиената мафия го пропускат.

Бае Ви Ганю
Бае Ви Ганю
30 октомври 2023 22:56
Гост

тъпо, по-тъпо, този пост…

Анонимен
Анонимен
10 април 2023 17:39
Гост

Марина Илиева е равно на „Калоян Стоев“ от Блъсковия Труд. Лекс не ви ли е срам поне малко?

Чавка ли, бре друго ще да е
Чавка ли, бре друго ще да е
10 април 2023 16:08
Гост

А защо Плана за възстановяване е свързан въобще със приемане на някакви каквито ще да са закони? Аз го разглеждам това като изнудване и нищо друго. Направи това или не прави онова , което е изгодно за мен , а не за теб. Направи го въпреки волята и обективната ти възможност . какво е това колеги???? Нещо за някаква чавка видях в заглавието, нещо за акъл ли беше. Аз разбирам , че Плана е инструмент да изнудиш някого нещо. А уж се говореше за толерантност и плурализъм и да се уважават различията. Е май няма да е така, а ще… Покажи целия коментар »

Друг трол на ОПГ „Каскет и Тиква“
Друг трол на ОПГ „Каскет и Тиква“
10 април 2023 16:37
Гост

Абсолютно съм съгласен! Какво им беше лошо на еврофондовете 12 години, през които ни отпускаха милиарди, ние строяхме магистрали, а 30% от асфалта отиваше в банкянските чекмеджета и имаше стабилност! А сега това си е живо изнудване – да приемаме антикорупционни закони и правила за разследване на гл. прокурор, за да ни отпуснат нови траншове от ЕС.

Анонимен
Анонимен
11 април 2023 9:50
Гост

Ти си от другите крадци явно – по и ДБ и джемкорп

Анонимен
Анонимен
10 април 2023 14:45
Гост

Авторът прави точно цитиране и с факти показва, че казаното е тотално невярно. Ако някой твърди, че цитираните хора са прави – да го обоснове. Но не виждам как ще стане това.

хартиените гласове са на милион
хартиените гласове са на милион
10 април 2023 14:19
Гост

искам автора да коментира тези 40 % или приблизително 1 100 000 гласа, които са избрали, повтарям избрали да гласуват с хартия пренебрежително малко ли са ??????? Заслужава ли си да се гласува на хартия при толкова голямо желание у хората ???? Та разликата не толкова голяма между тази драма: машина срещу хартия , та така с лека ръка да се зачеркне волята на над милион избиратели

Анонимен
Анонимен
10 април 2023 14:44
Гост

Повечето от тези „хартиени“ избиратели гласуваха с машина на предишните избори. Но една част от тях не бяха гласували, защото търговците на гласове бяха с вързани ръце и нямаше как да им купят вота при изцяло машинно гласуване.

Мунчо
Мунчо
10 април 2023 13:53
Гост

Акъл се пише с а, уважаема г-жо Марина Илиева!
Първо се научете да пишете, после пробвайте да си служите с ирония: )

Анонимен
Анонимен
10 април 2023 14:39
Гост

На турски се произнася ъкъл.

Анонимен
Анонимен
10 април 2023 14:47
Гост

Да, така го произнасят турците. Арабите го произнасят между ъ и а. Вярно е, че в речниците на българския език пише акъл. Но това не е в съотвтствие с произнасдянето на турски, откъдето е този сленг. Освен това в ироничен подтекст се идползва ъкъл.

Анонимен
Анонимен
10 април 2023 13:35
Гост

Тази статия на Марина Илиева* е за награда Пулицър. Даже си е за нобел за литература! Предлагам да публикувате и други статии от авторката-като сборник и ще стане прекрасна книга!

*Без съмнение истинско име!

Малко разум все пак
Малко разум все пак
10 април 2023 13:30
Гост

Интересно защо автора на статията счита, че 30 000 гласа са малко? Тя иска да каже, че да се пренебрегнат правата на 30 000 гласа е пренебрежително ? Интересна логика? А защо не се опре на добрите европейски практики , както и Щатски, където все още си се гласува с хартия, дори и по пощата. Искам да й припомня или обогатя, че купуването на гласове не е българска практика, е европейска такава, Там е възникнела и там са купували с чифт обувки( едната преди гласуване, а др. после…). А автора допуска ли, че можело на тези избори да се продължи… Покажи целия коментар »

Факт
Факт
10 април 2023 12:36
Гост

„двойно увеличение на сигналите за купуване на гласове“

Машинното гласуване по никакъв начин НЕ ПРЕПЯТСТВА купения вот. Основателно е подозрението, че при тези избори купеният от приватизаторите от престъпния „преход“ вот е съществен.

С „машинните протоколи“ изборната администрация прехвърля отговорността за изборите на програмисти, които пишат инструкциите за попълване на протоколите и за съжаление НЕ СА изборна администрация.

Анонимен
Анонимен
10 април 2023 13:23
Гост

В целия цивилизован свят дигитализацията все повече навлиза в управлението. И не съм чул в която и да е държава по света да има доказано фалшифициране на изборите с електронно гласуване. Иначе за фалшификации на хартия – примери много, от много държави по света.

Анонимен
Анонимен
10 април 2023 13:30
Гост

Препятсва, разбира се, защото вотът се купува най- вече сред неграмотните, за които машината е проблем пред гласуване

Анонимен
Анонимен
10 април 2023 11:40
Гост

Хартиената мафия е обречена. На ЕС и САЩ им писна вече.

Анонимен
Анонимен
10 април 2023 12:10
Гост

В ЕС се гласува ДОМИНИРАЩО на Хартия.

Изключение прави Брюксел … и Радевистан.

Анонимен
Анонимен
10 април 2023 12:16
Гост

Да, но в Европа няма такова купуване на гласове, патентовано от ГЕРБ и ДПС

Анонимен
Анонимен
10 април 2023 11:24
Гост

И защо мнението на „МАРИНА ИЛИЕВА“ е ценно за лекс.бг? Нямат какво да публикуват или просто всеки Мунчо може да си сподели мислите? Едва ли е второто, а всичко друго би било манипулация и/или дезинформация! ФАКТ!!!

Анонимен
Анонимен
10 април 2023 9:56
Гост

70 000 гласували за ПП сега гласуваха за Възраждане. Не са им виновни машини или хартия. На крива ракета космоса й пречи!

Анонимен
Анонимен
10 април 2023 11:44
Гост

Явно ПП нямат твърд електорат тип „корпоративен“ както при ГЕРБ или тип „крепостни селяни“ както при ДПС.

Димитър
Димитър
10 април 2023 13:02
Гост

А защо нямат ,защото ги духа вятъра….чао протестърчета …..

Смехурко
Смехурко
10 април 2023 9:17
Гост

В дългото си битие съм бил и програмист… Но ще продължа да гласувам като Европеец, защото искам да съм такъв. Слави и Радев наложиха да се гласува както в Бутан, след това под натиск на ПП и ДБ се въведе видеонаблюдение, каквото има само в Русия… Не, няма да стане. Сагата с машините е точно както скритото от много медии мнение на Асен Василев за „възраждане“: „Честно казано не мисля, че „Възраждане“ водят към крайности. Ако виждате теза да разширяват вот, те започват да моделират техните позиции. Скоро няма да искат излизане от ЕС. Скоро може и еврото да стане… Покажи целия коментар »

Бае Ви Ганю
Бае Ви Ганю
30 октомври 2023 23:55
Гост

наистина си смехурко… 🙂

Димитър
Димитър
10 април 2023 9:15
Гост

Ох милички,ГЕРБ качили това,БСП направили другото,хартията НЕ Е ВИНИВНА ЧЕ КИРО ПОТЪНА КАТО БЪЧВА,както и че гласвуалите в чужбина бяха с 10% по-малко.Нищо не може да промрни тези „тъжни“ факти за хората.Почти ми е жал за тях-то бива инфатилизъм ,бива ама толкова не бива. А защо пропуакте мили протестърчета факта че Бойко ви би като кучета и без хартията-изборите за 48-мо НС ….А нещо? А сега минута мълчание за протестърните блянове ,оттук нататък да се управлява и леви-десни към Канада…

Анонимен
Анонимен
10 април 2023 11:46
Гост

Пирова победа на каскетно-тиквената мафия. Следва Магнитски. След това бай Ставри. Всичките им отчаяни действия сочат на това. Вкл. как вождът-тиква два дни се кри като мишка след изборната победа и след това се молеше на втората партия да направят коалиция.

Димитър
Димитър
10 април 2023 13:01
Гост

Радвам се че ще ми прокараш врата в полето (Магнитски) колкото на Божков и Пеевски (т.е. ДПС) му пука от него толкова и на ГЕРб ще им пука от него.Вожда се кри като мишка ….ами докато не ви чуе простотиите няма смисъл да излиза….особено ценна беше Кировата „подкрепа за Украйна“…..по голям виц,не бях чувал,ама през каналите на ГЕРБ от 2014г. Кирчо канадски дсотавяше на Зеленски пушкалата,знам защото една част са минали през ръцете ми….Протестърчета и машините не ви спасиха от загуба когаот бяха само те,нямаше хартия….Зле сте милички и зле ще си останете…По -лошото е че некадърници като вас вдигат… Покажи целия коментар »

OMG
OMG
10 април 2023 8:57
Гост

Не по-малко гнусно е и как прекроиха параваните, които се превърнаха отново в тъмни стаички, за да си снимат спокойно купения вот.

Z.Z
Z.Z
10 април 2023 8:58
Гост

Абе и с класически параван щяха да купуват. Вчера показаха клип на човек, който си е продал гласа и се кълне публично в храма, че е гласувал за партията.

123
123
10 април 2023 8:56
Гост

Оставете БСП, вижте как ГЕРБ качиха няколко десетки хиляди гласа. Ето затова скачаше на амбразурата бившият им шеф на правната комисия, когато се приемаха текстовете за хартията.

Анонимен
Анонимен
10 април 2023 8:35
Гост

БСП искаха да си купят вота. Но Нинова разкара мангизлиите и не успя

Чичо Сам
Чичо Сам
10 април 2023 8:34
Гост

Няма какво да се умува по промените в ИК, те не бяха направени заради уплашен електорат от машините, а за да могат да се възпроизведат старите методи за купуване на гласове, които са отработени и много по-успешни.

1111111111
1111111111
10 април 2023 8:32
Гост

Корнелия изяде дървото и с право, никога БСП не се е свивала до 20-ина депутати.

starwars
starwars
10 април 2023 8:30
Гост

А грешките в протоколите непоправени от РИК след това, дори цикаджиите се хванаха за главите. Като не можеш да смяташ, всеки телефон има елка, срам и позор сме

анонимен
анонимен
10 април 2023 8:19
Гост

А ако знаете колко повече хора искаха да гласуват с малина, но не успяха – заради хартията, която блокира принтирането от малината, в нашата секция поне аз и още 7-8 бяхме принудени да гласуваме на хартия. Две жени обаче вдигнаха революция и настояха за машина, не знам кога я оправиха. Пиша само това, което видях с очите си и преживях сам

анонимен
анонимен
10 април 2023 8:21
Гост

Извинявайте “машина”, а не “малина”, автокорект 🙂