Промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които се дават „кариерни бонуси“ на инспекторите и се въвежда едноинстанционност на почти всички решения на Висшия съдебен съвет, днес бяха публикувани в извънреден брой на Държавен вестник.

Президентът Румен Радев е издал указ за тяхното обнародване, независимо от призивите към него да наложи вето върху някои от разпоредбите.

С измененията беше предвидена опцията съдебните инспектори да се връщат на работа в системата на по-висока длъжност от заеманата преди избора. Решението за това се предоставя на Висшия съдебен съвет като в ЗСВ няма посочени критерии, по които кадровиците да преценят кой инспектор заслужава по-висока позиция и кой същата, която е заемал преди избора.

Освен това законът вече предвижда при предсрочно прекратяване на мандата на съдебен инспектор, новоизбраният не довършва мандата му, а получава пълен такъв.

В ЗСВ залегна и ново правило, а именно решенията на съвета, с изключение на тези по дисциплинарните производства и за приемане на нормативни актове, да се обжалват на една инстанция във Върховния административен съд.

Това означава, че извън обхвата на касационната инстанция остават решенията на ВСС за предсрочно прекратяване на мандата на член на съвета, за отказ за придобиване на статут на несменяемост, за освобождаване поради несъвместимост и др.

Наред с това, с промяна в чл. 320 от ЗСВ вече и Висшият съдебен съвет ще може да налага на магистратите наказание „забележка“, а не както беше досега – само съответният административен ръководител.

Но при промяната на закона депутатите забравиха за друг текст от ЗСВ, а именно чл. 311, в който наказанието „забележка“ си остава правомощие на началника.

В становище по повод предлаганите изменения Висшият съдебен съвет изрази несъгласие с подхода на депутатите за законодателни промени. На ВСС беше даден срок за изразяване на становище, който кадровият орган спази, но народните представители не го дочакаха и приеха окончателно промените преди това. Затова членовете на съвета се изразиха учудване какво налага спешното приемане на предложените текстове, освен това констатираха редица противоречия между тях и вече съществувани разпоредби.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Кадровици
Кадровици
09 април 2019 10:09
Гост

1. Тези промени дават огромни възможности за кадруване в съдебната система.
2. Очевадна е целта им, при положение, че не изчакаха становището на ВСС.

Анонимен
Анонимен
08 април 2019 13:18
Гост

Интересно защо не изчакаха становището на ВСС, а избързаха с тези промени.

Анонимен
Анонимен
08 април 2019 13:19
Гост

Очевадно е-лобистки прокарвания. Иначе какво толкова да е спешно, а и становището на кадровиците със сигурност нямаше да ги устройва.

Анонимен
Анонимен
08 април 2019 13:15
Гост

Изключително съм доволен, че решенията за предсрочно прекратяване на мандата на член на съвета вече са извън правомощията на ВСС.

Колчо
Колчо
08 април 2019 14:28
Гост

Това къде го видя?