Обвинител от Софийската районна прокуратура (СРП) псувал председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов в съдебна зала и обявил, че целият народ е за лудница. Това става ясно от решение на тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС), с което е потвърдено уволнението на прокурора Петър Смолички от съдебната системата.

На 22 януари 2018 г. Софийският районен съд (СРС) е трябвало да разгледа искане на директора на Държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски“ за настаняване на гражданин за задължително лечение по реда на Закона за здравето. Заседанието е било насрочено за 13 ч., като в залата били човекът, за когото било искането за настаняване, майка му, служебният му защитник, вещо лице, съдията-докладчик Владислава Ангелова и съдебният секретар. Прокурорът липсвал.

Около 30 минути след обявения начален час на заседанието в залата влязъл обвинителят Петър Смолички. Съдийката го попитала на какво се дължи закъснението му и дали е в състояние да участва в заседанието, на което получила следния отговор от прокурора, цитиран от ВАС: „Идвам късно поради тежка зимна обстановка. От луната идвам. Ще идвам откъдето си искам… В състояние съм да продължа заседанието, както винаги. Не псувам. Само казвам, че мафията управлява България. Фандъкова да изчисти улиците!“.

Делото започнало, било изчетено заключението на вещото лице, според което гражданинът се нуждае от лечение в психиатрия, защото заболяването му е от 2014 г. и с поведението си представлявал опасност за себе си и за околните.

Прокурорът Смолички оспорил заключението на вещото лице с думите: „Да не се приема заключението, защото считам, че С. е нормален човек. Половината народ страда от психични заболявания, тях ли ще настаните?“.

Съдът все пак приел експертизата, което предизвикало негодуванието на Смолички: „Казах да не се приема експертизата! Целият народ е за лудницата“.

Неприемливото поведение на прокурора принудило съдийката да прекъсне заседанието за няколко минути. При възобновяването му, съдия Ангелова констатирала, че „явилият се представител на СРП не е в състояние адекватно да участва в разглеждането на настоящото дело“ и го отстранила с определение.

В решението си ВАС разказва, че преди да напусне залата

прокурор Петър Смолички се обърнал към съдийката с думите, че ще я освободи от служба, „като ще се обади за това на председателя на ВКС, цитирайки името му и отправяйки по негов адрес цинични и пошли думи със сексуален подтекст, отнесени към индивиди с различна сексуална ориентация“.

В протокола от заседанието на СРС на 22 януари 2018 г. са влезли следните думи на прокурора: „Аз ще Ви освободя Вас от служба. Ще се обадя на п*********** Лозан Панов да ви отстрани от служба. Е*** съм го в г*** и него“.

Разглеждането на делото в СРС продължило с участието на друг прокурор.

След сигнал Инспекторатът към Висшия съдебен съвет извършил проверка на поведението на Петър Смолички. В резултат на това ИВСС внесъл предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу него, което е уважено от Прокурорската колегия на 18 юли 2018 г.

На 8 май 2019 г. кадровиците решават, че Смолички трябва да бъде дисциплинарно уволнен за уронване на престижа на съдебната власт.

Прокурорът обжалва решението пред Върховния административен съд като твърди, че „функцията му на редови прокурор на най-ниското ниво на йерархията, от когото зависи отчасти единствено решаването на отделни казуси по възложените му преписки, не прави личността му толкова значима“. Заради това смята, че не е налице уронване на престижа на съдебната власт. Смолички твърди още, че случаят е изолиран и не са настъпили вреди и непоправими последици за никого. Казва и че наложеното наказание не отговаря на тежестта на нарушението и изразява съжаление за случилото се.

ВАС обаче отхвърля жалбата му. В решението си тричленният състав с председател Румяна Папазова и членове Николай Гунчев и Десислава Стоева (докладчик) посочва, че фактите се доказват от обясненията на съдийката Владислава Ангелова, съдебния секретар и вещото лице. Освен това самият Смолички не ги оспорва. „Събраните доказателства кореспондират помежду си, а писмените отговори на съдия Ангелова, д-р Радкова и секретаря Тасева се отличават с висока степен на достоверност и фактическа автентичност. Предвид различното качество на тези лица в трудовоправен смисъл, не е налице някаква заинтересованост или свидетелстване „про кауза” предвид служебна зависимост“, посочва ВАС.

Нататък върховните съдии изтъкват, че

явно Петър Смолички не съзнава сериозността и укоримостта на действията си,

след като на практика твърди, че не е на нужното ниво, за да му се търси отговорност за уронване на престижа на съдебната власт и според него тя за „по-значими личности, които са на ръководни и отговорни длъжности, известни в обществото и са фактори, от които зависят действията на други хора“, а неговата функция е на „редови прокурор на най-ниското ниво в йерархията, от когото зависи отчасти единствено решаването на отделни казуси“.

ВАС посочва, че етичният кодекс на българските магистрати се прилага спрямо всички съдии, прокурори и следователи, независимо от мястото им в йерархията и делата, които гледат.

Сред основните принципи, залегнали в кодекса, освен независимост, безпристрастност, справедливост, прозрачност, са и тези на вежливост и толерантност, на почтеност и благоприличие, напомня ВАС и добавя, че „съдържанието на отделните норми е израз на фактически установените общоприети правила за поведение, гарантиращи защита на онези ценности, които на дадения етап от развитие обществото е приело за значими“.

Отнесени към поведението на наказания магистрат, принципите в Кодекса за етично поведение на българските магистрати безспорно са сериозно нарушени. Словесните излияния на Петър Смолички, изразяващи грубо и неприязнено отношение, вулгарните изрази и обиди към други магистрати, изразени на публично място, станали достояние на достатъчно хора и останали в съдебния протокол по делото, не могат да бъдат възприети като моментна грешка или изолиран случай, защото показват недопустимо поведение, непровокирано от никого и позиция на магистрат, нетърпящ възражение и несъобразяващ се с процесуалната етика и правила („Казах да не се приема експертизата! Целият народ е за лудницата“), което, взето в съвкупност, представлява деяние с форма на вината – пряк умисъл. Неговото поведение предпоставя негативна оценка по отношение на съдебната власт, чийто представител е и самият той; действията му компрометират честта и достойнството на прокурора, разбирани и в професионален, и в обществен план, поради което накърняват престижа на съдебната власт и представляват дисциплинарно нарушение по смисъла на чл.307, ал.3, т.3 от ЗСВ“, мотивира се ВАС.

И продължава:

Вложеният при употребата емоционален заряд на думите и изразите, смисловият контекст, съобразен с експресивността на тона, с който са изречени и демонстрираното от прокурор Смолички поведение сочат на явното му намерение да бъдат засегнати адресатите на тези негови „подхвърляния“.

Аргументът, че това се е случило в състояние на раздразнение и слабост, макар и без посочена обективна или субективна причина за това, не „оправдава“ магистрата и не игнорира факта на проявеното неетично поведение. Имайки предвид обстоятелството, че съдебното заседание е проведено след обедната почивка, а не в самото начало на работния ден, недопустимо и неуважително към съда и присъствалите в съдебна зала лица е обяснението, дадено от прокурора, че идва късно в съда поради тежка зимна обстановка. Тази обстановка е важала и за всички останали, и ако действително е било налице някакво форсмажорно обстоятелство или субективна причина, налагаща неявяването на магистрата на работа, то той е следвало да уведоми по надлежния начин своя пряк ръководител или съдията“.

От решението на ВАС става ясно, че не за първи път се образува дисциплинарно производство срещу Петър Смолички. Той има три предишни наказания, които са заличени, но според съда извършените в тях нарушения показват „не спорадично, а устойчиво небрежно отношение на прокурора към навременното явяване на работа, станало причина и за системно неспазване на сроковете“.

Това дава основание на ВАС да заключи, че Петър Смолички се чувства безнаказан, че не може да контролира поведението си и най-вече, че му липсва желание да се поправи. „Белег за последното е и държанието на Смолички след прекъсването на делото в СРС, с оглед недопустимото му и неадекватно преди това поведение в съдебно заседание, включващо и репликите му: „Кой ще настаняваме в болница?… Кой казва да се настани в болница…“. Въпреки дадената почивка и желанието на съдията да предостави възможност на прокурор Смолички да поправи своето поведение,

той продължава да се държи непрофесионално и неадекватно, да отправя обиди и заплахи, което скандално поведение налага и прекъсване на съдебния процес и отстраняването му от съдебна зала.

Ефектът от подобно поведение е предизвикал притеснения и стрес не само за съдията, водещ съдебното заседание, но и за съдебния секретар и за вещото лице и за останалите присъствали лица, макар и те да не са свидетелствали за това пряко“, посочва тричленният състав на ВАС.

Върховните съдии заключават, че Петър Смолички съзнава характера на действията си, а и си дава сметка за укоримостта им. При все това, той не се е поправил, а е продължил да се държи грубо и непристойно, казва ВАС, като така е погазил основни принципи в етичния кодекс на магистратите.

Действията и думите на Петър Смолички са абсолютно недопустими за прокурор, към когото обществените очаквания и критерии за етично поведение са съвсем различни. Установените непровокирани от никого отклонения от дължимото и очаквано поведение сочат осъществяване на фактическия състав на дисциплинарното нарушение по чл. 307, ал.3, т.3 от ЗСВ, поради което законосъобразно е ангажирана дисциплинарната отговорност на наказания магистрат.

Въпросът за съответствието на тежестта на извършеното нарушение и наложеното за него наказание по чл.308, ал.1, т.6 от ЗСВ следва да бъде разгледан в контекста на изключителната степен на цинизъм, грубост и нехайство, проявени от прокурора в действията му, насочени към съда, с които категорично е засегнат в голяма степен престижа на професията и на съдебната власт като цяло“, посочва още ВАС.

И добавя, че нарушението е тежко, защото засяга основни ценности – достойнството и престижа на съда и неговите представители, извършено е в съдебна зала, пред герба на България и в присъствието на граждани.

Моралното и нравствено поведение на един магистрат, придружено с необходимата етика и стремеж към професионално отношение в работата, трябва да го съпътстват през цялата му кариера. Те не могат да бъдат инцидентно „изключвани“ (каквато теза се домогва да докаже жалбоподателя), тъй като това би се изтълкувало като допустимо поведение, при определени обстоятелства, за останалите членове на това съсловие и несъмнено би предизвикало в обществото чувството за безпринципност, безнаказаност и липса на справедливост, последната категория от които е и основна ценност в юриспруденцията“, изтъкват върховните съдии.

Решението не е окончателно. Смолички вече е обжалвал, а за докладчик в петчленния състав е избран на случаен принцип лично председателят на ВАС Георги Чолаков.

45
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
ЯНЕВ
ЯНЕВ
08 март 2020 12:56
Гост

Прокуратурата не издава присъди. На човека му е писнало от мръсотията в съда. Срещу монополите обвинителите по правило защитават гражданите. А Л.П. си е главата на змията.

Рошко
Рошко
07 март 2020 15:54
Гост

Т,къв ни е матРИАла!
Те по ежедневниците пишат „ГЕРП“ и с невероятни други грешки, та к,во ще ни изненада нЕкъв си прокурор!
Пълно е с калинки! Най- вече на ръководни нива!

обикновен адвокат
обикновен адвокат
06 март 2020 15:58
Гост

При внимателен анализ на текста се установява, че заседанието е било насрочено за 13 ч., като героят се е появил след 13.30 ч., вероято хапнал и леко пийнал, за което общината вероятно не може да носи вина. Вината задължително трябва да се приемат с мезета, особено в работно време.

Тук властва цензурка, май
Тук властва цензурка, май
06 март 2020 10:09
Гост

ГРОБСПежът на десетохилядолетието. 06 март 2020 9:47 Прокурорът е казал много истини в съдебната зала за престъпниците в ГРОБСП, в общината, в кметството, в съдебната система, за държавните ОПГта в съдебната система, поради което сега чрез омертата са го нападнали и твърдо държат да го уволнят. Само заради няколко казани думи, не заради престъпен от него състав на престъпление по НК, не заради престъпно постановен от него прокурорски акт, не за укривателство на ОПГ, или за отказ за образуване на ДП по очевадни престъпления, каквито постановления масово се пишат в СРП, СГП, САП, ВКП и прочие! Не пропускайте тези нюанси.… Покажи целия коментар »

ВАдвС
ВАдвС
06 март 2020 10:06
Гост

А и не е казал нито една неистина, което е факт.

ГРОБСПежът на десетохилядолетието.
ГРОБСПежът на десетохилядолетието.
06 март 2020 9:53
Гост

От друга страна, познавах гражданин, който беше напсувал прокурор от държавната ОПГ, а последния го „изпрати“ в лудницата, на концлагер с наркотици за 30 дни, където гражданинът беше убит от „лекарите“. Имаме поръчител на убийството, имаме изпълнители, имаме покровителството на държавата. От това по-голяма ОПГ няма никъде, даже и в Третия Райх.

ГРОБСПежът на десетохилядолетието.
ГРОБСПежът на десетохилядолетието.
06 март 2020 9:47
Гост

Прокурорът е казал много истини в съдебната зала за престъпниците в ГРОБСП, в общината, в кметството, в съдебната система, за държавните ОПГта в съдебната система, поради което сега чрез омертата са го нападнали и твърдо държат да го уволнят. Само заради няколко казани думи, не заради престъпен от него състав на престъпление по НК, не заради престъпно постановен от него прокурорски акт, не за укривателство на ОПГ, или за отказ за образуване на ДП по очевадни престъпления, каквито постановления масово се пишат в СРП, СГП, САП, ВКП и прочие! Не пропускайте тези нюанси. Само заради проявената „свобода на словото“. Видно… Покажи целия коментар »

Вазов
Вазов
05 март 2020 21:18
Гост

Човекът между другото е напълно прав. В държава, управлявана от мафия, при положение, че всички са рая, явно трябва да си луд, за да не си вдигнеш главата, а да се слееш с овчето стадо.

Валери
Валери
05 март 2020 21:15
Гост

Прокурор да псува е като дебела балерина, или умна блондинка (нищо лично).

lawyer
lawyer
05 март 2020 18:43
Гост

За една дъвка ни гонят от залата – адвокатите. Да, реални случки – съдията – казва – с дъвката и вън. Глоби и други – рядко и това се случва, но смирението е необходимо. В случая е станало буйство – но – все пак човек се ражда каратист и каратист трябва да остане.

Тоест е необходимо пълно хладнокръвие.

Шиши
Шиши
05 март 2020 21:22
Гост

Е, вие ако искате може и балончета да си правите. Или да си запалите цигара по време на делото.

lawyer
lawyer
06 март 2020 7:21
Гост

Преди се пушеше по коридорите на съда – имаше и кафене – поне минерална вода да си купиш, сега е някакъв ад – тази сграда – специално Съдебната палата – да си стане пак музей, на никой не му трябва да се съди. Ако внеса шише минерална вода – охраната почва да се чуди какво внасям. Ептен без вода не мога – поне се разквася, а в центъра обстановката е враждебна. Определено – не беше така – злоба ли се разви някаква към адвокатите, абе – аз мълча като пукъл – на заседание си меря всяка приказка, такива неща, ругатня… Покажи целия коментар »

Стойчо
Стойчо
06 март 2020 8:59
Гост

lawyer, слагам ти минус само заради тоя правопис с тиретата …

Веска
Веска
06 март 2020 9:44
Гост

Днес влизаш с дъвка , после си вадиш сирене и домати , а може и едно барбекю да запалиш , ракийка , салатка….адски ти съчувствам , но аз също бих те изгонила от залата !

Марготина
Марготина
09 март 2020 9:12
Гост

Ох, Веска, в грешна посока ти е развинтена фантазията

Безименен
Безименен
05 март 2020 14:57
Гост

Хахаха, култов артист е Смолички. Иначе е интересно как му се изменя позицията спрямо софийския градоначалник, с годините. През 2002 г. Софийска градска прокуратура отказва да образува досъдебно производство срещу кмета на София, относно проблема с уличните кучета. В становището си, Смолички, изтъква, че „във връзка с проблема с бездомните кучета (…) в резултат на които нападения са причинени и няколко (не много на брой) смъртни случаи са предприети сериозни мерки за овладяване на съществуващия от години проблем“. А „действията на Столична община почиват изцяло върху изискванията на действащата в момента в Република България нормативна уредба“. Според него тогава за… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
05 март 2020 14:08
Гост

Явно много е чел лайнометните издания на Пеевски, които заливат с помия Лозан Панов и възхваляват Селянина с каскета.

Симеон
Симеон
05 март 2020 20:58
Гост

Не само е чел. Колко чифта наколенки е протъркал милия. Къса ми се сърцето.

Стефан
Стефан
05 март 2020 13:34
Гост

ноу комент, може би само с една дума – келеш

ала бала
ала бала
05 март 2020 13:24
Гост

ми сега какво правим – ГПК ще го изменят за нецензурни действия на Ищците, а с лудите прокурори и съдди?

Веска
Веска
06 март 2020 9:50
Гост

Хайде , много закъсня с глупостите. Прокурор и съдия може да се уволни и се уволнява , а ищец с диагноза ?

ала бала
ала бала
06 март 2020 14:01
Гост

како Веске, пак ли се напъваш да разсъждаваш:) Ищеца се глобява – и сега има такава възможност – ама не може заради това че напсувал някой пристрастен съдия, да не се гледа иска му, че му е бил отнетто владението на апартамента.

Веске
Веске
06 март 2020 16:24
Гост

Значи псуването на „пристрастен съдия“ си е в реда на нещата ? Това в кой член на ГПК и НПК го прочете ? Всъщност да се псува показва освен липса на елементарно възпитание , също и правно безсилие и глупост . „Псувачите“ си губят 99 % от делата и то не заради „пристрастност“ на съдията , а от най-обикновена некадърност . Съществува и вариант „горния“ съдия да е приятел или поне добър познат на „долния“ , тъй че адвокат или страна с повече от две мозъчни клетки във връзка помежду си няма да си позволи да псува и да пише… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
05 март 2020 13:21
Гост

Гешев, какво правят твоите хора? Нямате ли някакъв етичен кодекс?

Христо
Христо
05 март 2020 13:23
Гост

Е, стига де! Да не им е бавачка. Не може да отговаря за изцепките на всичките.

Анонимен
Анонимен
05 март 2020 21:21
Гост

Това не е по времето на Иван Гешев, но всеки си чете както му отърва.

Георги
Георги
05 март 2020 13:19
Гост

Страшна наглост. Да псуваш като каруцар в съдебна зала председател на съд.

Анибал
Анибал
05 март 2020 21:01
Гост

Не зная и не ме интересува кой е гей, но не съм разбрал до сега Панов да проява мераци към мъж, както този псевдоюрист в случая.

Веска
Веска
06 март 2020 18:21
Гост

Лозан Панов си е мъж та дрънка и то много галантен . Има си жена /Черния лебед/ , за която се грижи /поред мен/ във всяко едно отношение . Лично съм била свидетел как мило се държи с нея . Дай Боже повече български мъже да са като съдия Лозан Панов ! Ако под „гей“ се има предвид , че се къпе редовно и не е парапитек – пишете го „гей“ .

Лунатик
Лунатик
05 март 2020 13:16
Гост

Горкичкият! Не стига, че пътува при тежка зимна обстановка, ами и идва от далеч.

Мунчо
Мунчо
05 март 2020 13:13
Гост

Не съм сигурен, че целият народ е за лудница. Все пак има изключения. Но на този мястото му май е там.

Гошо
Гошо
05 март 2020 13:13
Гост

Резултатът от многото факултети по право

Кольо
Кольо
06 март 2020 10:25
Гост

Този е завършил ЮФ на СУ! Факултет с много традиции и успехи от Миналото! В момента този факултет дори изостава в някои отношения, в сравнение с другите факултети на ВУЗове и ПУЦове! Резултатите зависят от човека и качествата му, а не от това къде е завършил (При обучение в Р. България)!

Анонимен
Анонимен
05 март 2020 13:11
Гост

Ако не беше тъжно, щеше да е смешно.

Серафим Л
Серафим Л
05 март 2020 13:07
Гост

Смях се докато чета. Смях се. Ма то си е за плач

Калина К
Калина К
05 март 2020 13:07
Гост

Да си събира багажа и да се маха. Нямаш ли уважение към съд и органи – можеш да си махаш. Нямаш право да се държиш, като селянин, нищо, че вероятно си такъв по душа

Жигольовска
Жигольовска
05 март 2020 13:06
Гост

Тоя май е прекалил с Жигольовската. И вероятно не снега го е забавил, ако изобщо е имало сняг в този ден. Но е прав. Народа е луд. И е луд, че такива елементи имат работа на обществено достъпни места

Димитрина Ж
Димитрина Ж
05 март 2020 13:05
Гост

Аз нямам думи. Просто нямам думи. Опростачването е на високо ниво. Да се маха този!

Вергиния К
Вергиния К
05 март 2020 13:04
Гост

Че народа е луд да търпи това управление и алтернативата да са бившето БКП и етническа партия е факт. Но и той не може да се държи по този начин. Промяната започва от всеки нас в началото.

indiana J
indiana J
05 март 2020 13:03
Гост

Че тя Фандъкова да не би да чисти улиците? И да се понаучи в последно време да чисти улиците, то нима ремонтите в София са на нормално ниво? Нима не се ремонтира едно нещо по 3 пъти? И неи гледаме и се възмущаваме само, а накрая тази жена пак е кмет на столицата. То не да псуваш ми не знам какво да правиш.

Филипов
Филипов
05 март 2020 13:02
Гост

Оронва престижа на и без това съд, на който нямаме много доверие. Определено не може да се държи по този начин и е длъжен минимум да се извини, а след това да бъде освободен от работа!

мила
мила
05 март 2020 13:20
Гост

Господине, пише се Уронва, а не Оронва.

Козарева
Козарева
05 март 2020 13:01
Гост

Имам чувството, че този човек е бил пиян. Дали е възможно такова нещо? С такива думи да говори на хората не е редно. Независимо на каква позиция е в обществото.

Лелиева
Лелиева
05 март 2020 13:00
Гост

Тук мисля е излишно да коментираме, че трябва да бъде освободен от длъжност този човек. Да не говорим, че според мен и глоба трябва да пшлати. Ами не може да се държиш цинично и да говориш сякаш си пред блока и те слушат комшийте

хари
хари
05 март 2020 21:03
Гост

Такъв човек, на този пост трябва да се държи на ниво не само с комшийте, а дори когато е в къщи по бельо. А не като прост цървул.