Промените в Наказателно-процесуалния кодекс и в Закона за съдебната власт, с които се създава фигурата на „прокурор по разследването срещу главния прокурор“, не са необходими. Това заявява в становище до Народното събрание зам.-главният прокурор Даниела Машева (пълния му текст виж тук).

Както „Лекс“ писа,  управляващите от ГЕРБ и Обединени патриоти предлагат прокурорът, който ще разследва главния прокурор, да се избира от Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), с мандат от 7 години, по предложение на поне шестима членове на Прокурорската колегия. Актовете му да не подлежат на вътрешен инстанционен контрол в прокуратурата и обвинител №1 да не упражнява надзор и ръководство над него. А делата срещу главния прокурор да са подсъдни на Специализирания наказателен съд (повече за законодателните предложения виж тук).

Сега в становище по законопроекта Даниела Машева застъпва тезата, че и в момента няма пречки за провеждане на разследване срещу обвинител №1 от всеки компетентен прокурор, при наличието на достатъчно доказателства за виновността му в извършване на престъпление от общ характер. Като се позовава на решението на Конституционния съд от юли 2020 г. по въпроса за надзора за законност и методическото ръководство на главния прокурор (повече за решението на КС виж тук).

„По време на проверка или разследване по сигнал срещу главния прокурор, той запазва конституционното си положение на главен прокурор, но придобива и ново правно положение на проверявано по сигнала или разследвано лице. Негово задължение е на общо основание да понесе последиците от разследването или проверката, като то произтича от правилото „никой не може да бъде съдия сам на себе си“, пише Машева.

И изтъква, че всеки прокурор се подчинява само на закона, когато извършва проверка срещу обвинител №1. В тези случаи надзорът за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори, осъществявани от главния прокурор по чл.126, ал.2 от Конституцията, са изключени, заявява заместничката на Иван Гешев.

„Всички граждани са равни пред закона и не се допускат никакви привилегии, основани на обществено положение (чл.6 от КРБ). Този принцип сам по себе си създава невъзможност от възползване на главния прокурор от каквито и да било привилегии, отличаващи го от всички останали граждани. При наличие на данни или доказателства за извършено от него престъпление, същият няма никакви законови правомощия да влияе върху процесуалното развитие на случая“, пише тя до Народното събрание.

Машева сочи, че главният прокурор няма право и не може да контролира решенията на обвинителите по отношение на което и да било лице, срещу което се извършват действия по служба. И напомня, че от 2016 г. прокуратурата е единна, но не и централизирана.

„Прокурорите са подчинени само на закона. Същите са свободни съобразно вътрешното си убеждение да вземат решения, независимо за кое лице се отнасят, и тези решения не могат да се контролират от главния, прокурор. Дори по линия на служебния контрол не би могло да се стигне до произнасяне на главния прокурор по преписки и дела срещу него предвид общата забрана за произнасяне за самия себе си и гаранциите за противодействие срещу подобни действия“, заявява зам.-главната прокурорка.

В становището си тя излага същността на двете правомощия на главния прокурор – да извършва надзор за законност и методическо ръководство.

А след това съобщава: „При така съществуващата нормативна уредба, в действителност, в Прокуратурата ежегодно постъпват множество сигнали срещу главния прокурор, по които прокурорите съобразно компетентността си работят и се произнасят по същество, както и по всички останали преписки. Стандартът е един и същ, независимо от служебното положение на лицето, срещу което е насочен сигналът. В тази връзка не са констатирани законодателни пречки или практически затруднения при прилагането на закона“.

Машева заявява, че все пак законодателят ще прецени дали да въведе новата фигура на прокурор по разследването срещу главния прокурор и ако реши да го направи, прокуратурата ще организира дейността си изцяло в съответствие с новите нормативни положения.

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Лозан Стоименов
Лозан Стоименов
19 февруари 2021 8:10
Гост

разследването,което да е под контрола на временна комисия.на НС.
В ЗАКОНА ЗА оМБУДСМАНА СЛЕДВА ДА СЕ СЪЗДАДЕ КОМИСИЯ ИЛИ ОТДЛ ЗА ЖАЛБИ НА ГРАЖДАНИТЕ СРЕЩУ СЪДЕБНАТА СИСТЕМА, ХО КОИТО ОМБУДМАНЪТ ДА ВНАСЯ ПРЕДЛОЖЕНИЯ В НС за ПАРЛАМЕНТАРНИ РЕШЕНИЯЗА ЛИКВИДИРАНЕ НА БЗНАКАЗАЗАНОТО БЕЗЗАКОНИЕ В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА

Лозан Стоименов
Лозан Стоименов
19 февруари 2021 8:04
Гост

Проблемът се решава ЕЛЕМЕНТАРНО! Според Чл.! на Конституцияна България е с парламентарно управление. Доколкото в странатавърлува БЕЗНАКАЗАНО БЕЗЗАКОНИЕ в съдебната система и специално в Прокуратурата- Пример: Всички равнища на прокуратурата не могат да образуват досъдебно производство за НАБДЯВАНЕ при наличието на всички изисквания по Чл.286 НК. Въпросът стигна до Главния1 но и той не ЖЕЛАЕ по Чл.46 НПК да издаде постановлни за досъдебно производство, защото трябва по Чл 288, 294 да издаде постановления срещу всички прокурори от по-ниските равнища. Така самият той извършва пресъпления по тезичленове. На тази основа НС първо го отстранява отпдлажност, после подбира неосрани прокурори и по… Покажи целия коментар »

Sissi
Sissi
17 декември 2020 12:59
Гост

Гешев е направо за бой с камъни в центъра на София без съд и присъда

Валентин Ангелов
Валентин Ангелов
17 декември 2020 9:07
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Справедливост
Справедливост
16 декември 2020 11:16
Гост

Нужна е реформа, обезателно. Но не и под тази форма.
Не и ВСС, които избират Гешев, да избират човек, който ще го разследва. А Машева е изпуснала „леко“ да каже за влиянието на главния прокурор и явно за нея Европейския доклад относно Гешев никога не е бил пускан. Но от мекотело не очаквайте истината.

Чичо, Манчо, снех те
Чичо, Манчо, снех те
16 декември 2020 7:52
Гост

Да направят „специалният“ прокурор към Президента и да е вън от ВСС … ех, мечти 🙂

Анонимен
Анонимен
15 декември 2020 17:11
Гост

Делата срещу главния прокурор в никакъв случай не бива да са подсъдни на Специализирания наказателен съд.

Анонимен
Анонимен
15 декември 2020 17:13
Гост

Точно така. Спецовете обслужват интересите на прикриватурата.

Анонимен
Анонимен
15 декември 2020 17:08
Гост

Въобще не съм съгласен, че обвинител №1 няма да упражнява надзор върху разследващия го колега.

Анонимен
Анонимен
15 декември 2020 17:05
Гост

Как подчинен на Гешев ще го разследва? На всеки е ясни какъв ще е резултатът.

Наглеци!
Наглеци!
15 декември 2020 14:57
Гост

Нали Христо Иванов пусна сигнал срещу Гешев до всичките няколко хиляди прокурора в България! И какво, тръгна ли някой да го разследва, а? Реторичен въпрос просто! А тези безочливи наглеци продължават да лъжат и да мажат как проблем нямало – при положение, че от 10 години ЕС и казва, че проблем има, винаги е имало и продължава да има! ПОЗОР! ОСТАВКА! ЗАТВОР!

Анонимен
Анонимен
15 декември 2020 18:28
Гост

„риторичен“, а не „реторичен“, бе тикво!

Ненавист
Ненавист
15 декември 2020 14:48
Гост

Абе по-принцип хипотезата с престъпление, извършено от главния прокурор е много много пипкава, много се използва делото Колеви, но като цяло, тези които прокламират за промяната така като гледам, ако ги пуснеш на някое ДП, ще се чудят от къде им е дошло. Но ако има промяна дано да е правена от хора, които наистина работят и разбират от контитуционно и наказателноправни, а не някакви дето дори не знаят, къде са правомощията на прокурора по НПК.

Ananieva
Ananieva
15 декември 2020 14:42
Гост

Пълна простотия

Gerova
Gerova
15 декември 2020 14:42
Гост

Добро решение по казуса няма. Да се създава нова инстанция е глупаво. А и ако главен прокурор се избира от народа няма да има такива тегоби. Но понеже той се избира от управляващите, сега се чудят как да замажат положението и да направят наблюдаващ разследванията на главния прокурор

Vergi
Vergi
15 декември 2020 14:39
Гост

Странно твърдение от заместничката му, но не ме изненадва.

Анонимен
Анонимен
15 декември 2020 16:49
Гост

Естествено. Та нали тя работи за него.

Анонимен
Анонимен
15 декември 2020 14:37
Гост

За мен конкретно Иван Гешев си е за разследване от цялата държава.

Анонимен
Анонимен
15 декември 2020 14:34
Гост

Странно е да го кажа, но евала за предложението на ГЕРБ и ОП. Понякога успяват между лобистките закони, които се опитват да прокарат, да предложат и нещо смислено. То е предимно с цел да замаже очите на аудиторията де.

Пенова
Пенова
15 декември 2020 14:34
Гост

Да де. Сакън да не падне косъм от главата на Иван Гешев. Такава защита му е спретната, че не е истина.

Зафирова
Зафирова
15 декември 2020 14:33
Гост

Не ме изненадва позицията на дамата. За мен тя е протеже на Гешев и иска да го брани. За мен пък има нужда да има „прокурор по разследването срещу главния прокурор“

Филипа
Филипа
15 декември 2020 14:32
Гост

Дамата е все пак приближена до Иван Гешев, в резултат на последното няма как да каже лоша дума против него и явно работи в посока на защита на институцията „Главен прокурор“, но в същото време иска да защити конкретно този главен прокурор

Daniel
Daniel
15 декември 2020 14:30
Гост

Има си хас да предложи нещо друго и да каже нещо друго уважаемата дама

Анонимен
Анонимен
15 декември 2020 16:50
Гост

Нали така й е наредил Гешев. Смее ли.