Прокурор от Върховната касационна прокуратура (ВКП) е обвинен в хулиганство и унищожаване на чуждо имущество, след като ударил охранител в болница и счупил телефона на друг, съобщиха от държавното обвинение.

Случаят е от събота, а инцидентът се е разиграл в болница „Георги Странски“ в Плевен. Върховният прокурор с инициали Г.А., за когото по-късно от лекарския съюз съобщиха, че е Георги Асенов, не бил допуснат от охраната в сградата, защото отказал да спази правилата за достъп на външни лица до болницата.

Обвинителят наредил на служителите да напуснат като нанесъл удари със служебната си карта по лицето на един от тях. От ръцете на друг пък изтръгнал мобилен телефон и го счупил с думите: „Знаете ли кой съм аз, бе, ще видите какво ще ви се случи, аз съм прокурор“.

Пристигналите междувременно полицаи задържали прокурора за 24 часа.

По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев на място пристигнали обвинители от Софийската градска прокуратура начело с шефката Илияна Кирилова.

След анализ на материалите ще се прецени и каква мярка за неотклонение да бъде определена на върховния прокурор. Срещу него ще бъде образувано и дисциплинарно производство за нарушаване на етичния кодекс на магистратите.

Прокуратурата на Република България е категорична, че подобни прояви са несъвместими със задълженията и отговорностите, които имат българските магистрати и в частност прокурорите, поради което ще предприеме действия по тяхното санкциониране и недопускане“, се казва още в съобщението от държавното обвинение.

Главният прокурор Иван Гешев изрази възмущението си в Туитър.

„Подобно поведение е не само недопустимо, но и грубо погазва обществения ред и демонстрира явно неуважение към обществото. Още повече, че това е дело на магистрат, който е призван да защитава закона а не да го нарушава. БЛС адмирира бързите действия на прокуратурата още в нощта на инцидента. Задържането на хулигана-магистрат, както и заявената позиция за санкциониране и недопускане на подобни прояви, дава знак на цялото общество, че няма недосегаеми“, заявиха от лекарския съюз.

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
05 юли 2020 15:27
Гост

А защо е трябвало Гешев да разпорежда? Нали сам каза че наблюдавания прокурор решавал всичко?

Как защо?
Как защо?
05 юли 2020 18:52
Гост

Как защо? За да покаже каскета по телевизията. Тоя е патология. А прокурора от ВКП със сигурност не е от каскетната партия. Аз имам друго питане- Главният прокурор Иван Гешев изрази възмущението си в Туитър, пейст от статията. Защо трябва да ни навират в очите какво бил написал каскета в туитър? Който го интересува, сам може да види какво си драска там каскета, или някой назначен туитърджия.

Хаха
Хаха
05 юли 2020 21:16
Гост

Тебе ли искаш да те четем? По-добре е да си от каскетената партия, отколкото да подронваш авторитетът на иституцията. При подобни казуси няма място за размахване на служебни карти. Крайно време е да се научите вече…

Хахаха
Хахаха
06 юли 2020 17:57
Гост

По добре него да четем, отколкото каскета, или тебе, гербаво тролче.

Анонимен
Анонимен
05 юли 2020 15:22
Гост

Чупене на телефон в пристъп на ярост е възмутително, но изобщо не е възмутително прикриването на корупция за милиарди, легалната кражба на бизнеси за милиони чрез изменение на закони и тотална репресия чрез погазване на принципа за невиновност от поръчкоратурата и специализирания мафиотски съд. Никога не съм си представял, че като юрист мога да кажа такова нещо, но предпочитам гл. прокурор да е нервак, който чупи телефони, но иначе съвестно служи на закона и справедливостта, отколкото някоя куха лейка с каскет, грижливо обгрижвана от едни кафяви медии (в замяна на насрещно обслужване на собственика им).

Кукуригу
Кукуригу
06 юли 2020 13:00
Гост

И аз така предпочитам, но откъде изобщо следва, че трябва да изберем само едното? Тоест ако санкционираме чупещите, значи сме „простили“ другото?
Не знам какво се е случило наистина, но АКО описаното за репликите и заплахите е вярно, става дума за самозабравил се във властта си (доколкото я има) човек. Не съм сигурна дали такива са непременно за предпочитане пред всяка една куха лейка, каскет и квото още там.

Живка
Живка
05 юли 2020 15:16
Гост

Новоизлюпен върховен прокурор вилнее в болница. Каквото и да е станало, поведението е укоримо и трябва да бъде санкционирано. Тези хора трябва да са за пример, а не да удрят хора

анонимен
анонимен
05 юли 2020 15:00
Гост

Сега си спомних. Той беше кандидат за член на ВСС през 2012 г.

Анонимен
Анонимен
05 юли 2020 15:03
Гост

Между другото, тогавашното му представяне беше впечатляващо. Но явно има скрити таланти

Марин
Марин
05 юли 2020 15:06
Гост

Да, да вилнее в болница и да удря хората. Страхотно

Анонимен
Анонимен
05 юли 2020 15:07
Гост

Не го оправдавам, но някой знае ли какво е правил там. Да не би да се е притеснявал за близък

Марин
Марин
05 юли 2020 15:09
Гост

Може би, но ти като си загрижен, удряш ли хората. Не е допустимо такова поведение

анонимен
анонимен
05 юли 2020 14:59
Гост
123
123
05 юли 2020 14:55
Гост

Единственият, който отговаря на профила, е Георги Асенов

запознат
запознат
05 юли 2020 14:56
Гост

Той е. До миналата година е бил в окръжната прокуратура в Плевен. После го местят в Специализираната прокуратура, а тази година е повишен във ВКП

анонимен
анонимен
05 юли 2020 14:54
Гост

Кой е