Прокурор не се явил в съдебно заседание по дело, защото в това време подавал декларацията за имуществото си в Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС). Такова извинение за отсъствието си от работа е дал обвинителят Кирил Димитров от Софийската градска прокуратура (СГП). Това става ясно от решение на тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС), който потвърди наложеното наказание „забележка“ на Димитров.

Случаят е от 2018 г. През април градският прокурор на София изготвил график за участието на обвинителите в съдебните заседания, който бил разпратен по служебните пощи на всички магистрати. Самият Кирил Димитров още на 4 април бил уведомен, че на 27 април ще трябва да участва в съдебно заседание, което той удостоверил с думите „Добре. Запознат“.

На въпросната дата в 9.30 часа обаче Димитров не се явил в съдебната зала. Десет минути след обявеното начало на заседанието, започнало издирването му. Най-напред за отсъствието му била уведомена В. Иванова – главен специалист по организационната дейност в кабинета на градския прокурор. Тя установила, че този ден Димитров не се намира в СГП, не го открила и на мобилния му телефон. Жената се обърнала към и.ф. градския прокурор към онзи момент Явор Димитров. След като и той не успял да намери Кирил Димитров, в съдебното заседание влязла зам.-шефката на СГП Даниела Димитрова.

Около 13-13.05 часа Кирил Димитров най-накрая се появил. Той отишъл в кабинета на Даниела Димитрова да ѝ благодари, че е влязла вместо него в съдебното заседание.

Нещата обаче не приключили с извинение. Ръководителят на СГП внесъл предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу Кирил Димитров за неизпълнение на служебните задължения.

Пред дисциплинарния състав прокурорът казал, че не се явил в съдебната зала, защото не му е било докладвано делото и съответно не е бил уведомен за заседанието. А от друга страна посочил, че е бил в Инспектората към ВСС, за да подаде имуществената си декларация.

Съставът обаче не приел посочените от Кирилов причини за отсъствието му, защото те „нямат приоритетно значение пред задължението на наблюдаващия прокурор за участие в определено съдебно заседание, поради което не водят до обосноваване на извод за наличие на уважителни причини за отсъствие от работа“.

Нещо повече, дисциплинарният състав намерил възраженията му „за неспазване на установената в СГП процедура за уведомяване на прокурорите за участие в съдебни заседания за неоснователни и некореспондиращи със събрания по дисциплинарното производство доказателствен материал“.

Дисциплинарният състав намира за безспорно установено наличие на неизпълнение на служебни задължения от страна на прокурор Кирил Димитров, като на 27 април 2018 г. за времето от 9.30 ч. до 13.05 ч. е отсъствал от работното си място, без да е уведомил за това обстоятелство ръководството при Софийска градска прокуратура, с което е осъществил признаците на дисциплинарно нарушение чл. 307, ал.3, т.4 ЗСВ във вр. чл. 187, т.1, пр.3 КТ. При преценка по чл. 309 ЗСВ, съпоставяйки обясненията на прокурор Димитров и обстоятелствата, при които е извършено нарушението, дисциплинарният състав приема, че от субективна страна се касае за дисциплинарно нарушение, извършено виновно поради небрежност“, става ясно от решението на ВАС.

На 27 ноември 2019 г. Прокурорската колегия налага наказание „забележка“ на Кирил Димитров. Той обжалва, но тричленен състав на ВАС потвърди решението на кадровия орган.

Правоотношенията на съдии, прокурори и следователи са самостоятелен вид административни правоотношения по изпълнение на платена държавна служба в изпълнение на функциите им при осъществяване на съдебната власт като отделен вид държавна власт (Решение № 1 от 31.01.2017 г. на КС по к. д. № 6/2016 г.). Независимо от спецификите на правоотношенията магистратите полагат труд в изпълнение на възложените им функции, осъществяват законовите си задължения и получават възнаграждение, ползват различни видове отпуски, подлежат на командироване и пр., поради което в чл. 229 ЗСВ изрично е уредено субсидиарното прилагане на Кодекса на труда. Продължителността на работния ден и полагането на труд през установеното работно време е сред основните елементи на правоотношението, произтичащо от издадения от административния ръководител акт за заемане на длъжността, встъпване в длъжност и изпълнение на функциите на магистрата. Индиция за такова тълкуване е и разпоредбата на чл. 210, т. 3 от ЗСВ, която задължава съдиите, прокурорите и следователите при необходимост да изпълняват служебните си задължения и в извънработно време“, посочва ВАС.

И допълва, че по конкретния казус е извършено дисциплинарно нарушение. „Касае се за бездействие, извършено виновно поради небрежност, в резултат на което е налице обективно несъответствие между правно дължимото и фактически осъщественото поведение – неизпълнение на задължение на прокурор за явяване в насрочено съдебно заседание, с което е създал реална опасност за отлагане на делото“, изтъкват върховните съдии Наталия Марчева (председател), Росен Василев и Сибила Симеонова (докладчик).

Според тях при определяне на наказанието са взети предвид тежестта на нарушението, формата на вината, обстоятелствата, при които е извършено нарушението и поведението на Димитров. И приемат, че наложеното наказание „забележка“ е законосъобразно.

Решението може да бъде обжалвано пред петчленен състав на ВАС.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
без страх
без страх
04 май 2020 12:35
Гост

Към несъгласните АНОНИМНИЦИ:

Когато липсват правни аргументи в противна посока на изразена позиция, най-лесният начин да бъде изразно несъгласие. Но и това е мнение, но единствено показва че всъщност съм права.

АлоУууу, истината боли, нали!

Калоян
Калоян
04 май 2020 12:33
Гост

Плащаме заплати на толкова много прокурори, които по манталитет и познания по право са приравнени на полицаи. На всичко отгоре ги водят по конституция магистрати с огромна власт, която морално и професионално не могат да оправдаят. Просто поредната администрация, която бедния българин издържа от хляба си

Пепи
Пепи
04 май 2020 13:36
Гост

Още повече този е имал достатъчно време да си подреди нещата. Поведението му е срам за цялата гилдия.

без страх
без страх
04 май 2020 12:07
Гост

„Върховният административен съд потвърди наказанието на Кирил Димитров от СГП заради отсъствието му от работа по неуважителни причини.“ ……………………………………………… Не са налице никакви уважителни причини за неявяването на Димитров в о.с.з на посочената дата и час. На първо място, делото е обявено за разглеждане в о.с.з. на 27.04.2018 от 9:30 часа. На следващо място, срокът за подаване на декларации за имущественото състояние на магистратите е 30.04.2018. Същите могат да бъдат подавани по електронен път до изтичане на 24-тия час на съответната дата, на която изтича законният срок. В заключение, Истинската причина този субект да предприема стъпки да обжалва наложеното му… Покажи целия коментар »

Щерев
Щерев
04 май 2020 12:04
Гост

Е, супер безотговорно отношение.

Гаверон ще се изкаже!
Гаверон ще се изкаже!
04 май 2020 11:38
Гост

А дали целта му не е била именно да отложат делото

Фики
Фики
04 май 2020 12:05
Гост

Напълно възможно е.

Облена
Облена
04 май 2020 11:37
Гост

Ясно ни е на всички, че независимо от това какъв ти е статуса в обществото – всеки българин се опитва да шмекерува

Кирчева
Кирчева
04 май 2020 11:37
Гост

Вероятно ще обжалва

без страх
без страх
04 май 2020 11:36
Гост

Вместо да сведе глава и да понесе наложеното му наказание „забележка“, този хубостник Димитров, видите ли, задвижил процедура по инстанционен контрол пред ВАС.

Би било връх на безочие този магистрат да обжалва решението на ВАС пред 5-членка.

Диди
Диди
04 май 2020 12:05
Гост

Със сигурност ще го направи.

Манолова
Манолова
04 май 2020 11:36
Гост

Добре е, че се следят тези неща, защото така утре могат да се махнат всички от делата

Русева
Русева
04 май 2020 11:36
Гост

Според мен наказанието е правилно

Xekon
Xekon
04 май 2020 11:35
Гост

Определено мисля, че правилно е наказан. Не може да не се явиш на дело

Павлета
Павлета
04 май 2020 11:34
Гост

В тези тежки времена не е редно всеки да бъде наказван сякаш всичко си върви по старому. Защото може да не е имал възможност преди това да подаде документите

Емилиева
Емилиева
04 май 2020 11:34
Гост

Когато се е правил графика да си е направил сметката

Кирил
Кирил
04 май 2020 12:06
Гост

Явно математиката не му е силна част.

Мавродиева
Мавродиева
04 май 2020 11:33
Гост

Ами щом има график и той не се е съобразил с него няма какво да коментира.

Englishman
Englishman
04 май 2020 11:33
Гост

Ами щом не се е явил по неуважителни причини, занчи всичко е в нормите

Димитров
Димитров
04 май 2020 12:07
Гост

Да, нашите криворазбрани норми.