Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС) правилно не е наказала обвинителя от Кърджали Чавдар Чавдаров, хванат с незаконен улов на риба. Това е така, защото не е установено виновно поведение от страна на прокурора. Това реши петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС), който не се съгласи с изводите на първата инстанция, според която обвинителят е трябвало да бъде наказан.

На 13 март 2017 г. на тел. 112 са подадени няколко сигнала от Р. Юмер за двама бракониери в близост до язовир „Студен кладенец“. Веднага била разпоредена проверка на служители на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) и на полицията в Кърджали.

Полицейски автопатрул спрял за проверка джип „Нисан“ и в багажника му били открити два найлонови чувала, пълни с хрилна рибарска мрежа с оплетена в нея риба. Общото тегло на улова било малко над 40 кг, от които 38 кг морунаж, два килограма речен кефал и 800 грама бяла риба.

Джипът бил управляван от собственика му – Чавдар Чавдаров, по онова време зам.-районен прокурор на Кърджали, а до него пътувал И. Фейзи. Рибата и мрежата били иззети, а на Чавдаров бил съставен акт за административно нарушение (по чл. 50, ал. 1, т. 2 и ал. 3 от Закона за рибарство и аквакултури (ЗРА) и му била наложена глоба от 1000 лева.

Полицията уведомила за случая шефката на РП-Кърджали Гергана Колева, която извършила проверка. Тя разговаряла със свидетеля Юмер. И той разказал следното: На 13 март 2017 г. рано сутринта вървял към жп прелез, когато към 6.30 ч., след въжения мост над язовир „Студен кладенец“, на 5 м встрани от пътя, видял оставен голям черен чувал, пълен с мрежа и риба. Малко по-късно Юмер чул двигател на кола, а после видял и зелен джип с картинка на ловна пушка и куче на резервната гума отзад. Джипът спрял, от него слезли двама души, хванали чувала, който се скъсал от едната страна, но мъжете успели да го натоварят в багажника. Колата тръгнала, но закъсала в близост до жп прелеза, към който отивал и Юмер. И именно това била причината човекът да успее да види номера на джипа. Той описал мъжете, но едва по-късно, след като между рибарите се разчуло за случая, Юмер се сетил, че един от хората в колата е прокурор Чавдаров.

Шефката на РП-Кърджали изготвила протокол с подробния разказ на свидетеля, като поискала обяснения и от Чавдар Чавдаров. Всички материали били пратени на ръководството на прокуратурата.

Главният прокурор, по онова време Сотир Цацаров, внесе предложение във ВСС за образуване на дисциплинарно производство срещу Чавдаров за нарушение на етичния кодекс.

В началото на април 2017 г. Прокурорската колегия образува дисциплинарка срещу Чавдар Чавдаров. На едно от първите заседания дисциплинарният състав разпитал спътника на прокурора – Фейзи и шефката на РП-Кърджали Гергана Колева. Но протокол от тези разпити по неизвестни причини или не е съставен, или не е запазен. Последвал и разпит на свидетеля Юмер, който повторил това, което вече бил казал.

В края на септември с.г. ПК на ВСС спряла дисциплинарката, защото срещу Чавдаров било образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 215, ал. 1 от Наказателния кодекс за вещно укривателство. Фейзи пък бил обвинен по чл. 238, ал. 1 от НК – за незаконен улов на риба.

Междувременно Чавдаров обжалвал глобата от 1000 лв., наложена му за това, че е извършил превоз на риба с неспециализирано транспортно средство, без копие от декларация за произход на продуктите и без документ за превоз, каквито са нормативните изисквания. Районният съд в Хасково отменил глобата като приел, че Чавдаров е извършил превоз на два чувала с риба и мрежа без декларация за произход, но според съда не е доказан превоз с цел продажба на пазара и реализиране на доход от търговия. Решението е влязло в сила на 19 февруари 2018 г.

Междувременно наблюдаващият прокурор по досъдебното производство срещу Чавдаров внесъл предложение в СГС за освобождаването му от наказателна отговорност и за налагане на административно наказание. Съдът обаче приел, че така се нарушава принципът ne bis in idem и прекратил делото спрямо Чавдаров, а срещу Фейзи го изпратил по компетентност на районния съд в Кърджали. Фейзи бил оправдан по обвинението за незаконен улов, защото докато се е гледало делото му, бил променен чл. 238, ал. 1 от НК и отпаднали съставомерните признаци на деянието му. РС-Кърджали обаче му наложил глоба от 1500 лева.

След произнасянето на съда, ПК на ВСС, вече в сегашния си състав, възобнови дисциплинарката срещу Чавдаров.

През октомври 2020 г. новият дисциплинарен състав разпитал Фейзи и районната прокурорка на Кърджали.

Тя обяснила кой я е уведомил за случая и какви действия е предприела като заявила, че не е запозната с медийните публикации по темата, нито с реакциите на колегите ѝ прокурори и на обществеността.

Пред кадровиците Фейзи отрекъл прокурорът да е знаел какво има в чувалите. Разказал, че отишъл до язовир „Студен кладенец“, където пуснал хрилната си мрежа, за да лови риба. По-късно се обадил на Чавдаров и го помолил да дойде на другия ден (13 март 2017 г.) с автомобила си, за да му помогне да пренесат багаж. Уговорили се да се срещнат в 6.30 ч. в близост до мост. Фейзи твърдял, че Чавдаров не знаел какво има в чувалите, сам ги натоварил в багажника като отрекъл да се е виждало какво има в него, както и че единият се е скъсал, което пък противоречи на твърденията на служителите на ИАРА, които заедно с полицията ги спрели на проверка и видели скъсан чувал.

Дисциплинарният състав предложил, а на 17 февруари 2021 г. Прокурорската колегия прие, че Чавдаров не е извършил нарушение и не следва да бъде наказан. В мотивите се твърди, че Чавдаров е направил приятелска услуга, без да съзнава, че е извършил някаква противоправна дейност. Освен това се посочва, на база на показанията на свидетеля Юмер, че от джипа е слязъл един човек – а не двама, за да товари чувалите. Колегията приела още, че не е налице виновно поведение на Чавдаров, защото той не е съзнавал и целял нарушението и не е могъл да предвиди обществено опасните последици и да ги предотврати. „Действията на Чавдаров се дължат на недооценка на конкретната ситуация, а не на тенденциозно поведение, целящо пренебрегване на нормите на КЕПБМ. Дори формално да осъществява признаците на дисциплинарно нарушение, поведението не представлява такова по смисъла на чл. 307, ал. 3, т. 3 от ЗСВ“, мотивира се още колегията.

Главният прокурор Иван Гешев не е присъствал на заседанието, на което е обсъждана дисциплинарката срещу Чавдаров. Той обжалва решението пред ВАС.

Тричленен състав на съда върна преписката на ПК на ВСС за ново произнасяне, защото прие, че кадровиците превратно са интерпретирали фактите за действията на Чавдаров, което е довело до незаконосъобразно решение (виж повече тук).

ПК на ВСС обжалва и сега петчленен състав на ВАС с председател Георги Георгиев и членове Севдалина Червенкова (докладчик), Росен Василев, Славина Владова и Мария Николова уважи жалбата.

Петимата върховни съдии припомнят, че дисциплинарката е образувана за нарушение на етичните правила, след като Чавдаров е бил хванат за превозва риба без декларация за произход. ВАС обаче напомня, че съставеното му по този повод наказателно постановление е отменено от съд като е установено, че няма административно нарушение.

Върховните съдии посочват, че Прокурорската колегия е направила пълен анализ на всички събрани доказателства и правилно е заключила, че не е установено виновно поведение от страна на обвинителя.

Това е така, тъй като безспорно по делото е установено, че същият от субективна страна е смятал, че извършва приятелска услуга на Фейзи, тъй като не е знаел вида на товара. Дори да се приеме, че е възприел, при пристигането си на мястото, където е бил товарът, че в описаните от Юмер и в съставените актове от служители на РУ на МВР Кърджали и на ИАРА актове черни чували има риба, при липсата на каквито и да било доказателства, че в случая се е касаело до превоз на риба за стопански цели отново не е налице виновно поведение от страна на Чавдаров, доколкото нарушението по чл. 50 ЗРА, за което административно нарушение е бил съставен акт на Чавдаров, е именно за превоз на риба за стопански цели и е неотносимо към превоза на риба от любителски риболов. От така установеното следва, че съзнаването, че се извършва превоз на риба с автомобила му, доколкото само по себе си не представлява нарушение в общия случай, с изключение на превоза за стопански цели не може да обоснове извод за наличие на виновно поведение“, посочва ВАС и допълва, че не се установява извършването на дисциплинарно нарушение, независимо че количеството превозена риба е над допустимото за любителски риболов.

Обжалваното решение е неправилно и необосновано. Изводите на първоинстанционния съд са базирани единствено на показанията на един от свидетелите, като въз основа на тези показания съдът е направил извод за наличие на виновно поведение от страна на лицето, привлечено към дисциплинарна отговорност лице. Виновното поведение обаче е свързано с личните възприятия и субективната преценка на това лице и изводът за наличието му или не следва да бъде направен след съвкупен анализ на всички събрани в хода на производството доказателства, което не е сторено от първоинстанционния съд, но е съобразено при постановяване на обжалваното пред него решение на ПК при ВСС“, заключава ВАС.

39
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Кой не харесва ВАС
Кой не харесва ВАС
11 септември 2022 1:02
Гост

Изненадам съм от нивото на коментаторите в правен сайт. Първо да се запознаем с текста. Видно е , че Гешев лично не е бил съгласен с решението на ВСС което се оправдава прокурора. Тоест той е инициирал производството с идеята , че същият е виновен. Гешев лично иска прокурора да бъде наказан. Съдът потвърждава решението на ВСС. Изводи: Прокурорската колегия и Гешев за на различно мнение- Гешев за наказание, колегията за липса на достатъчно данни, което е потвърдено от съда. Ако случайно във форума има наказателни адвокати, те знаят че обвинението следва де се докаже по несъмнен начин. В случая… Покажи целия коментар »

ГЕШЕВ ОСТАВКА !!
ГЕШЕВ ОСТАВКА !!
11 септември 2022 13:59
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
ГЕШЕВ ОСТАВКА !!
ГЕШЕВ ОСТАВКА !!
11 септември 2022 14:02
Гост

А и това не е наказателен процес, за да говорим за „обвинение“, че да се прилага НПК, моля не бъркайте стълбовете на процесуалното право, което се прилага в този казус. 0 доверие на прокуратурата, 0 съдействие на прокуратурата, 0 уважение към прокуратурата! ГЕШЕВ ОСТАВКА !!!

ГЕШЕВ ОСТАВКА !!
ГЕШЕВ ОСТАВКА !!
10 септември 2022 20:37
Гост

ВАС и поредните им смахнати решения … Е какво толкова, гражданинът е свикнал да бъде просто крепостен селянин и да не се занимава с неща, които смята, че не го засягат … ПРОКУРВАТУРАТА НА ГЕШЕВ ТРЯБВА ДА БЪДЕ МАЧКАНА И СМАЗВАНА !!! За това, докато мафиоти са прокурори и главни прокурори, призовавам всеки четящ това – 0 съдействие на прокуратурата, 0 доверие в прокуратурата, 0 уважение към прокуратурата !!! ОСТАВКА КАСКЕТ !!!

Бай Ставри
Бай Ставри
08 септември 2022 17:19
Гост

Родната прикриватура не може да уязви един пладнешки крадец! А ние се надяваме да вкара в кауша такива ургулешки престъпници като Боко, Певски, Цвинокио и прочее!

Лозан
Лозан
08 септември 2022 16:54
Гост

Гешев няма ли да изкаже мнение по въпроса?

Кольо
Кольо
08 септември 2022 16:56
Гост

Явно не е кпмпетентен по въпроса. Няма нищо общо със селският туризъм.

И ловец съм и рибар съм
И ловец съм и рибар съм
08 септември 2022 16:57
Гост

Или не му изнася.

ГЕШЕВ ОСТАВКА !!
ГЕШЕВ ОСТАВКА !!
10 септември 2022 20:38
Гост

Той е просто административен ръководител на административни ръководители, лук не е мирисал в живота си 😉

Аноним
Аноним
08 септември 2022 15:28
Гост

Аноним

Аноним
Аноним
08 септември 2022 15:26
Гост

Като приказката – не съм убил лисицата, тя сама се е метала на гъба ми. Срам и позор , и да очакваш от този правосъдие.

Анонимен
Анонимен
08 септември 2022 13:56
Гост

Това е нелепо, направо съдебната система е нелепа. 5 години се влачи такова смешно дело. Следващото нещо, защо не се пази анонимността на доносника, не го казвам с лошо в случая, един прокурор без проблем може да му отмъсти предполагам? И трето е нелепо да се мисли, че не е знаел какво има в чувалите, рибата мирише, те са приятели говорят си, взима ги от язовира. Ако трябва да се доказва всяка малка подробност никой никога няма да бъде наказан – ама не знаех че имам чували в колата, сигурно някой в движение ми ги е хвърлил. Не знаех че… Покажи целия коментар »

Смехуеан
Смехуеан
08 септември 2022 13:50
Гост

Изводите били базирани единствено на показанията на един от свидетелите. Е, кой да даде показания. Рибите ли.

Тити
Тити
08 септември 2022 13:47
Гост

Поредният, който се мисли за богопомазан и недосегаем.

Генчо
Генчо
08 септември 2022 23:41
Гост

Не се мисли, явно е

Кирил
Кирил
08 септември 2022 13:45
Гост

Да се чуди човек на наглостта му. Цели 40 кг. риба да откраднеш.

Чочо
Чочо
08 септември 2022 13:41
Гост

Е, щом не е на лице виновно поведение от страна на прокурора…

Симо
Симо
08 септември 2022 13:43
Гост

Много позорно решение. Как да вярва човек в справедливия съд.

Георги Ат.
Георги Ат.
08 септември 2022 13:21
Гост

Дребни душици – отишъл да лови с мрежа риба! Да браконирерства! За чий чеп ти е … ? Да продава риба, да се прави на голям рибар и тарикат ли? Изкарай си като хората едно билетче, хвърли две въдички и се наслаждавай на природата, на рибарлъка, почини си … оня ми ти обаче като последния циг@нин отъшил с мрежа и без документи да тараши язовира! Простотията не ходи по гората, по хората ходи …

някой си
някой си
08 септември 2022 12:33
Гост

Честно казано, това решение на съда и на ПК на ВСС за мен са смущаващи. Няма да правя анализ защо, не ми е работа да коментирам съдебни актове, но нарушение на етичните правила има. Колега го наказаха за много по-леко деяние, за което имаше и логично обяснение. Но се оказа, че и това не е следвало да направи. Както и да е!

Погнусен,почти по Сартриански
Погнусен,почти по Сартриански
08 септември 2022 11:55
Гост

Позор.

Не ви е срам.

Ама тази съдебна система добре спазва омертата за мълчание. Типично по сицилиански!

Срам ме е от вас.

Гнус ме е.

Отивам да повръщам от погнуса.

Murphy
Murphy's law
08 септември 2022 11:53
Гост

Вероятно е да е знаел, какво има. Вероятно е и да не е знаел. Ако съвестно са извършени всички възможни следствени действия и не може да се установи, че престъплението е извършено от съответния прокурор по несъмнен начин, то той е невинен. Със сигурност заемайки позицията на прокурор е следвало да разпита приятеля си какво превозва – щото следващия път може да се отрязани крака и ръце. Изисква се бдителност и етичност да се изразява в собствения си живот, заемайки такава длъжност. Според мен трябва да бъде наказан за немарливо поведение спрямо тази липсата на бдителност в конкретния случай –… Покажи целия коментар »

Генчо
Генчо
08 септември 2022 23:45
Гост

Ми не е питал, щото е знаел, чувала се е скъсал – има свидетел.

Андреев
Андреев
08 септември 2022 11:48
Гост

Циркаджийска институция е прокуратурата. Поредният казус прокурорите превръщат в абсолютен цирк, благодарение на чувството на безнаказаност.

Мария
Мария
08 септември 2022 9:50
Гост

Поредния пример, че всички са за изриване от почти всички държавни сектори.

ганю
ганю
08 септември 2022 11:26
Гост

Само Мария да остане.
Нали така?!

Şerefe
Şerefe
08 септември 2022 9:48
Гост

Наздраве за всички готини и работещи за благото и реда на република Булгаристан!

Джулев
Джулев
08 септември 2022 9:47
Гост

Определено смятам, че това е повече от скандано поведение. Ама повече от скандално! Всички са разбрали, че лови незаконно риба, но не и прокуратурата. Нямало доказателства. А какво е правила рибата в колата му? Скочила е сама, докато е карал покрай язовира. Ех, че сте мазни и гнусни бе.

Но ти не тъжи
Но ти не тъжи
08 септември 2022 9:46
Гост

Но ние не бива да тъжим. Гешев каза, че работи прокуратурата на топ ниво.

За каскети няма закони
За каскети няма закони
08 септември 2022 9:46
Гост

Божееее… престъпните каскети няколко килограма злато изнесоха при 8-те джуджета, тука за един багажник риба тръгнали проблем да правят…

Анонимен
Анонимен
08 септември 2022 9:46
Гост

Това е толкова в стил „България“, че нямам думи. Mfia country

Анонимен
Анонимен
08 септември 2022 9:45
Гост

Изписали са един чаршаф уж с доводи за решението си, а то е прозрачно та прозрачно – шуробаджанащина, българщина…

Анонимен
Анонимен
08 септември 2022 9:44
Гост

Тука няма корупция, не не.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
08 септември 2022 9:44
Гост

Само напред и нагоре, мачкай Гешев, Нашият съвестен, смел и умел прокурор Неуморен борец като Добри Терпешев Действията му предизвикват само фурор Не знае умора, отвратен от лъжата Знаещ и можещ денонощен пазач Готов е на момента да укроти тълпата Обикаляйки навред, успокоява хората в плач Право, законност, ред и справедливост Са цел изконна на българския главпрок Към корупцията няма той никаква милост Надушва всеки престъпник – същински пророк! Яростно нападан от алчни политици, тролове – хиени Охулван, но с държание на флотилен адмирал Драскачите преживят опорките, вече на смени А той стои непоклатим на своя висок пиедестал P.S. Ако… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
08 септември 2022 12:06
Гост

Българският народ има пълно доверие на г-н Гешев!

P.S. Ако някой не възпреме това като сарказъм, е хубаво да поработи малко над въображението си и спре да възприема всичко буквално. 🙂

Ърл
Ърл
08 септември 2022 9:42
Гост

Явно Чавдаров НЕ е бил дупе и гащи с шефката на Районната си прокуратура, на другото отгоре е и заместник-шеф там. Чавдаров тука ти е била грешката. Между другото, ако беше недобросъвестен, Чавдаров би могъл да създаде големи проблеми на полицаите, които са му съставили акта, с оглед длъжността си:))))…

Анонимен
Анонимен
08 септември 2022 9:48
Гост

Как ще си го помислте това?

Анонимен
Анонимен
08 септември 2022 9:49
Гост

Гешев да направи задълбочена проверка и да провери дали прокурори не си правят чадър едни на други? Никакъв шанс. Няма да си го прични

Teleferik
Teleferik
08 септември 2022 9:50
Гост

Тъжа. Това не е прокуратурата, която обичам.