Обвинителят от Софийската районна прокуратура Петър Смолички, псувал председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов в съдебна зала, е окончателно уволнен. Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) окончателно потвърди решението на Прокурорската колегия за освобождаването на Смолички от съдебната система.

Случаят е отпреди две години. На 22 януари 2018 г. Софийският районен съд (СРС) e трябвало да разгледа искане на директора на Държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски“ за настаняване на гражданин за задължително лечение по реда на Закона за здравето. Заседанието било насрочено за 13 ч., като в залата били човекът, за когото било искането за настаняване, майка му, служебният му защитник, вещо лице, съдията-докладчик Владислава Ангелова и съдебният секретар. Прокурорът липсвал.

Около 30 минути след обявения начален час на заседанието в залата влязъл обвинителят Петър Смолички. Съдийката го попитала на какво се дължи закъснението му и дали е в състояние да участва в заседанието, на което получила следния отговор от прокурора: „Идвам късно поради тежка зимна обстановка. От луната идвам. Ще идвам откъдето си искам… В състояние съм да продължа заседанието, както винаги. Не псувам. Само казвам, че мафията управлява България. Фандъкова да изчисти улиците!“.

Делото започнало, било изчетено заключението на вещото лице, според което гражданинът се нуждае от лечение в психиатрия, защото заболяването му е от 2014 г. и с поведението си представлявал опасност за себе си и за околните.

Прокурорът Смолички оспорил заключението на вещото лице с думите: „Да не се приема заключението, защото считам, че С. е нормален човек. Половината народ страда от психични заболявания, тях ли ще настаните?“.

Съдът все пак приел експертизата, което предизвикало негодуванието на Смолички: „Казах да не се приема експертизата! Целият народ е за лудницата“.

Неприемливото поведение на прокурора принудило съдийката да прекъсне заседанието за няколко минути. При възобновяването му, съдия Ангелова констатирала, че „явилият се представител на СРП не е в състояние адекватно да участва в разглеждането на настоящото дело“ и го отстранила с определение.

Преди да напусне залата прокурор Петър Смолички се обърнал към съдийката с думите: „Аз ще Ви освободя Вас от служба. Ще се обадя на п*******чето Лозан Панов да ви отстрани от служба. Е*** съм го в г*** и него“.

Разглеждането на делото в СРС продължило с участието на друг прокурор.

След сигнал Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) извършил проверка на поведението на Петър Смолички и внесъл предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу него, което е уважено от Прокурорската колегия на 18 юли 2018 г.

На 8 май 2019 г. кадровици уволниха Смолички за уронване на престижа на съдебната власт.

Прокурорът обжалва решението пред ВАС. Тричленен състав на съда обаче отхвърли жалбата и потвърди уволнението, а сега това стори и касационната инстанция.

В решението си петчленният състав с председател и докладчик шефа на ВАС Георги Чолаков и членове Здравка Шуменска, Галина Солакова, Емилия Кабурова и Мария Николова посочва, че при уволнението на Смолички не са нарушени правата му, той е бил предварително запознат с резултатите от проверката на ИВСС, както и с пълния протокол от заседанието на Прокурорската колегия. Била му е дадена и възможност да сочи нови доказателства и да възрази срещу изводите от проверката.

На оплакването на Смолички, че наказанието му е толкова тежко, защото са взети предвид и негови стари наказания петчленният състав отговаря: „Настоящият съдебен състав приема тезата на касационния жалбоподател, че наложените му в по-ранен период и заличени дисциплинарни наказания не могат да бъдат вземани предвид при определяне на наказанието за настоящото дисциплинарно нарушение. В тази връзка следва да бъде посочено, че неправилно тричленният състав е коментирал в оспореното решение наличието на три заличени дисциплинарни наказания. Въпреки това обаче, настоящият съдебен състав не счита, че това обстоятелство влияе върху правилността на крайния извод на тричленния състав за законосъобразност при определянето на размера на наказанието от наказващия орган. Правилно съдът е приел, че отнесени към поведението на наказания магистрат, принципите в КЕПБМ са изключително сериозно нарушени. Словесните изявления на Петър Смолички в съдебно заседание на 22 януари 2018 г., вулгарните изрази и обиди към други магистрати, изразени на публично място, станали достояние на достатъчно хора и вписани в съдебния протокол по съответното дело, показват недопустимо поведение, несъвместимо с магистратската етика и правила“.

В този смисъл, продължава ВАС, поведението на Смолички предпоставя негативна оценка по отношение на съдебната власт, чийто представител е и самият той. „Действията му компрометират честта и достойнството на прокурора, разбирани и в професионален, и в обществен план, поради което накърняват престижа на съдебната власт и представляват изключително тежко дисциплинарно нарушение“, заключават петимата върховни съдии.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Мафия!
Мафия!
20 юли 2020 12:14
Гост

Сигурно от един кафяв „правен“ сайт веднага са го наели на работа. Перфектно се вписва в лайнометните медии на Пеевски – тъп, нагъл и не се свени да атакува Лозан Панов по най-грозен начин публично.

МАРИН МАРИНОВ
МАРИН МАРИНОВ
19 юли 2020 1:52
Регистриран

АЗ ПЪК ИСКАМ ДА ПОПИТАМ ТАЗИ ПЪЛНИЧКАТА 200 КИЛА С ДЕБЕЛИ БУЗИ И ГРОЗНО ОТВРАТИТЕЛНО ЛИЦЕ ДЕСИСЛАВА СТОЕВА ,ДОКЛАДЧИК ПО ДЕЛОТО , ДА НЕ БИ ДА СПАЗВА ПРИНЦИПИТЕ НА ЕТИЧНО ПОВЕДЕНИЕ , УСТАНОВЕНИ В КЕПМ , ТА Е ТРЪГНАЛА ДА СЪДИ ПРОКУРОРА. ЗА ПРАВНИТЕ ПОЗНАНИЯ НА ТАЗИ ДЕБЕЛАНА НЯМА ДА ГОВОРЯ. ДА, НЕ Е БИЛ ЕТИЧЕН ЧОВЕКА,НО ТОВА МОЖЕ ДА СЕ ДЪЛЖИ НА МНОГО ФАКТОРИ И ВСЕ ПАК Е НЕДОПУСТИМО ТАКОВА ПОВЕДЕНИЕ В СЪДЕБНА ЗАЛА , АКО И ДА УЧАСТВАШ ПО ДЕЛОТО СЪС СЪДИЙКА КАТО ТАЗИ НА 94 СЪСТАВ НА СРС.

Аз Клавдий
Аз Клавдий
17 юли 2020 23:07
Гост

Човека е бил прав.Уволняват го,защото е свестен

Киро
Киро
17 юли 2020 12:12
Гост

Недопустимо поведение. Заради такива хора после лепват петно на цялата гилдия.

Лунатик
Лунатик
17 юли 2020 12:11
Гост

Прав жси е човекът. Фандъкова да изчисти улиците!

proKURor
proKURor
17 юли 2020 11:55
Гост

Разликата между уволнения и работещия прокурор е само една – единият изрича мислите си на глас под влияние на изпития на обед алкохол, а другият – таи същите мисли наум и не ги изрича гласно. Това е!

xari
xari
17 юли 2020 11:44
Гост

Е, очакваше се. Нямаше друг вариант за този грубиян.

Neli
Neli
17 юли 2020 10:49
Гост

Смешно, смешно, но е тъжно и опасно такива хора да са в съдебната система, защото от тях зависят човешки съдби.

Spiro
Spiro
17 юли 2020 11:45
Гост

Именно за това на мен въобще не ми е смешно.

Човек
Човек
17 юли 2020 10:46
Гост

Прокурорът си е за освидетелстване и е трябвало да го направят още в залата, така и така там са били точните експерти.

geri
geri
17 юли 2020 11:46
Гост

Със сигурност не е съвсем в ред.

АК-Видин не ви ли е срам
АК-Видин не ви ли е срам
17 юли 2020 10:29
Гост

Наздраве, колега Смолички, може да пробваш да се впишеш в колегията във Видин, щом за взели Петьо Еврото и теб ще вземат. Ти си една клета душа, която е дала вербален израз на терзанията си след почерпката за обяд

Ивайло
Ивайло
17 юли 2020 10:28
Гост

Горкият. Да го уволнят, защото е казал истината 🙂 🙂

анонимен
анонимен
17 юли 2020 10:27
Гост

Според мен е важно заключението на съда, че наложените и вече заличени дисциплинарни наказания не могат да се вземат предвид при определяне на наказанието. Съдийската колегия много внимателно трябва да обмисли тази част от решението. Имам предвид конкретен казус, който стои пред нея.

анонимен
анонимен
17 юли 2020 10:25
Гост

Сега ще излезе на площада с чиста съвест да вика „Оставка“ 🙂

шишибе
шишибе
17 юли 2020 10:27
Гост

хаха, то повечето колеги в прок биха викали, ама шубето – голям страх. в случая не е даже баш шубе, шишибе

Анонимен
Анонимен
17 юли 2020 10:31
Гост

Те седят пред ТВ и стискат палци протестиращите да успеят, ама на улицата няма да излязат

аматьорчета
аматьорчета
17 юли 2020 10:24
Гост

Не разбирам, той човекът си говори като премиера, а сигурно няма и пистолет , пачки с евра, а го уволняват… Жулнал два ракии на обяд, голяма работа. Във военна прокуратура как се пиеше едно време, сега тия деца в РП са аматьорчета

123
123
17 юли 2020 10:30
Гост

Ами за уволнение си е, все пак. Както и премиерът, де…

dimo
dimo
17 юли 2020 11:50
Гост

Още един кусур на военните. Аз като ви казвам, че трябва да бъдат закрити.

Наблюдател
Наблюдател
17 юли 2020 10:23
Гост

Ами със същите мотиви мога да обоснова и уволнение на Каскета. Даже ще са по-убедителни и правно издържани.

Чичо Сам
Чичо Сам
17 юли 2020 10:19
Гост

Ееей, един нормален прокурор и ще го уволнят. Айде, проверете дали се е подписал в подкрепа на П на РБ и К.